Overtar økonomisk «katastrofe»

Storbritannias nye statsminister overtar roret i ei tid der utfordringene står i kø.

TØFF TID I VENTE: Sentralbanken har advart om nedgangstider for Storbritannias økonomi. Foto: HowesImages / SplashNews.com / Splash News / NTB
TØFF TID I VENTE: Sentralbanken har advart om nedgangstider for Storbritannias økonomi. Foto: HowesImages / SplashNews.com / Splash News / NTB Vis mer
Publisert

Det sto mellom Rishi Sunak og Liz Truss, og mandag trakk sistnevnte det lengste strået.

Hun overtar som statsminister etter at Boris Johnson, som følge av en lang rekke skandaler og enormt press, så seg nødt til å takke for seg i juli.

Tøff tid

Truss får en blytung jobb i fanget, der utfordringene står i kø. Økonomien er på vei inn i en resesjon, har landets sentralbank advart.

Britiske husholdninger står overfor en gjennomsnittlig økning i strøm- og gassregninger på 80 prosent. Ikke på 40 år har landet hatt en større levekårskrise, skriver NTB.

Etterfølgeren etter Johnson overtar en økonomisk «katastrofe», skriver CNN.

Jan Erik Mustad, Storbritannia-ekspert og førstelektor ved Universitetet i Agder, sier Truss står overfor en krevende oppgave.

- Det er økonomiske utfordringer for den nye statsministeren. Det er det første hun må ta tak i, sier Mustad til Børsen.

Han viser til de skyhøye prisene i Europa, og at Storbritannia også er hardt rammet.

- Hun må finne økonomiske formler som kan dempe denne krisa. Man er redd for at prisene vil gjøre vinteren hard for mange. Man er redd for at mange skal fryse og ikke kunne brødfø seg.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer