Sjeføkonom går inn i Bitcoin

- Overveldende respons

- Interessen har eksplodert etter den ene tweeten, sier Handelsbankens sjeføkonom.

KJØPER BITCOIN: Sjeføkonom i Handelsbanken Kari Due-Andresen har kastet seg på kryptobølgen. Foto: Lise Åserud / NTB
KJØPER BITCOIN: Sjeføkonom i Handelsbanken Kari Due-Andresen har kastet seg på kryptobølgen. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En svært kort Twitter-melding fikk mange til å heve øyenbrynene søndag morgen. Handelsbankens sjeføkonom Kari Due-Andresen hadde følgende å melde «hodling #bitcoin». Sjargongen er velkjent blant dem som investerer i kryptovaluta, og betyr helt enkelt at hun har kjøpt Bitcoin.

Doblet antallet følgere

- Responsen har vært helt overveldende, sier Due-Andresen til Børsen.

Antallet personer som følger sjeføkonomen har doblet seg bare i dag.

- Jeg har gått fra litt under 2000 følgere som jeg har brukt flere år på å bygge opp til over 4000 på én dag. Sist jeg sjekket hadde jeg 6600 likes på den tweeten min. Det er ikke bare fra Norge, men også internasjonalt, sier Due-Andresen i 20-tiden søndag kveld.

Hun tror hun har en forklaring på den massive responsen.

- Det er ikke mange etablerte analytikere som har villet ta i kryptovaluta. Derfor blir mange i kryptomiljøet veldig ivrige når en av oss viser interesse, sier sjeføkonomen.

Som sjeføkonom i Handelsbanken er hun den fremste analytikeren i Norges fjerde største bank. Men hun vil så langt ikke anbefale arbeidsgiveren å investere i Bitcoin eller annen kryptovaluta.

- Nei, det gjør jeg ikke. Jeg har kjøpt Bitcoin som privatperson. Handelsbanken er konservative, og er nok ikke i nærheten av å gå inn i kryptovaluta.

Due-Andresen forteller at hun begynte å fatte interesse for krypto- og blokkjedevaluta for rundt ett år siden.

Norges Bank advarer

- Jeg er svært interessert i pengepolitikk, og syntes kryptovaluta virket spennende. Særlig da Bank of China kunngjorde at de vil lage en digital valuta våknet interessen. Kryptovaluta har hatt en enorm framvekst de siste åra, og det er stor interesse i Norge og resten av verden.

Sjeføkonomen forteller at hun ikke minst får mange spørsmål fra kundene sine. Hun ber dem om å være varsomme.

- Det er fordi verdien svinger så mye. Du risikerer å tape hele investeringen. I 2017 var det først en kjempeopptur og så en nedtur. Jeg tror kanskje det er litt annerledes nå fordi det har kommet inn store investorer som Elon Musk, men det går ikke an å garantere noe.

Norges Bank og Finanstilsynet er blant dem som har advart nordmenn mot å kjøpe kryptovaluta. Due-Andresens konkurrent Nordea har forbudt sine ansatte å investere i slik valuta. De digitale pengene baserer seg på såkalt blokkjedeteknologi som gjør det mulig å betale for varer å tjenester pseudonymt. Det betyr at motparten i utgangspunktet ikke kjenner identiteten din, og du går utenom tredjeparter som etablerte banker.

- Ikke for pengene

Selv har ikke Kari Due-Andresen store forhåpninger om tjene store summer på Bitcoin-eventyret. Hun har andre grunner til å gå inn i valutaen.

- Det er først og fremst for å lære mer. Jeg har bare kjøpte Bitcoin for en liten sum. Det mest for å teste. Det er litt morsomt å være en del av det. Jeg tror ikke jeg kommer til å tjene mye på investeringen.

Sjeføkonomens investering møter jubel i det norske kryptomiljøet. Erik Dale er en av de største profilene blant norske Bitcoin-investorer, og står bak Youtube-kanalen «Krypto for hele kongeriket» med over 3000 abonnenter.

JUBLER: Erik Dale er en av Norges framste kryptoprofiler. Foto: Privat
JUBLER: Erik Dale er en av Norges framste kryptoprofiler. Foto: Privat Vis mer

- Due-Andresen har stor tynge og dette bidrar til å normalisere bitcoin ytterligere blant legacy finans, en trend vi har sett i hele år. Stadig flere oppdager nok at å ikke ta bitcoin på alvor kan være ekstremt risikabelt, sier Dale.

Han håper også at investeringen hennes kan få ringvirkninger i resten av det etablerte finansmiljøet.

- Samtidig er det en stund siden bitcoin ble ganske vanlig blant folk flest. Så for nordmenn som eier krypto er dette også et tegn og et håp om at bankenes holdninger er i endring og at de som kunder går en enklere framtid i møte.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer