Flystreik

På bakken etter timer

Ved lockout vil det ta kun timer før ambulanseflyene står på bakken. Nå har selskapet sendt søknad dispensasjon. Denne er nå under behandling.

Babcock drifter ambulansefly i Norge. Nå ber selskapet om at teknikere skal kunne unntas lockout slik at flyene fortsatt skal kunne være operative. Foto: Lise Åserud/NTB
Babcock drifter ambulansefly i Norge. Nå ber selskapet om at teknikere skal kunne unntas lockout slik at flyene fortsatt skal kunne være operative. Foto: Lise Åserud/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Babcock har ennå ikke fått svar fra helsemyndighetene om det medfører fare for liv og helse at ambulanseflyene blir stående på bakken, men selskapet velger nå likevel å søke dispensasjon.

Begrunnelsen er at selskapet ikke vil være i stand til å oppfylle sin kontrakt med staten gjennom helseforetaket Luftambulansetjenesten.

På bakken etter timer

– Ved en lockout av Babcocks teknikere vil det ta kun timer før Babcock må sette fly på bakken, og dager før hele flåten står. Dette medfører at vi ikke vil være i stand til å gjennomføre rekvirerte pasienttransporter og ivareta nødvendig beredskap, sier daglig leder Marius Hansen i Babcock Norden.

NHO Luftfart bekrefter at de har mottatt søknaden. De kommer til å behandle den etter vanlig prosedyre.

- NHOs varslede lockout i konflikten med flyteknikere trer først i kraft søndag. Vi vil behandle søknaden før den tid, sier administrerende direktør Torbjørn Lothe til NTB ved 09-tiden lørdag morgen.

Til Dagbladet skriver Lothe i en SMS ved 12-tiden at søknaden er under behandling.

Flyteknikerne som gjennomfører nødvendig vedlikehold av Babcocks fly, er ansatt i Babcock Scandinavian Engineering AS. I varselet om lockout fra NHO er denne bedriften omfattet.

Venter på helsefaglig vurdering

Babcock gjør ikke selvstendige vurderinger av behovet for pasienttransport. De utfører kun oppdrag som helseforetakene rekvirerer.

- For å kunne begrunne søknaden med at liv og helse kan settes i fare er vi avhengig av helsefaglige vurderinger. Vi har ikke fått noe svar på våre henvendelser til helsemyndighetene som slår dette fast, sier Hansen.

Helsetilsynet rapporterer til regjeringen

Babcock har tidligere denne uken hatt kontakt med Luftambulansetjenesten for å få en vurdering. Helseforetaket forklarte overfor NTB at deres rolle var å spille inn informasjon videre til de regionale helseforetakene, som så skulle viderebringe rapporter til Helsetilsynet. De kunne ikke gjøre en selvstendig vurdering rundt dette.

- Babcock ønsket en uttalelse fra oss knyttet til liv og helse, men det er ikke vi som gjør den vurderingen, forklarte administrerende direktør Øyvind Juell til NTB torsdag.

Det er Helsetilsynet som sammenstiller opplysninger og vurderer konsekvensene. Under en arbeidskonflikt sender de daglige rapporter til Arbeids- og inkluderingsdepartementet. Regjeringen kan gripe inn og stoppe arbeidskonflikten med tvungen lønnsnemnd hvis liv og helse står i fare.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer