- På bristepunktet

Elverum Turn frykter å måtte stenge som følge av økonomiske utfordringer. 500 barn risikerer nå å miste fritidstilbudet sitt.

SLITER: I helgen arrangerte Elverum Turn norgescup i Terningen Arena. Dårlig økonomi gjør at de frykter det var siste gang. Foto: Harald Johnson / Privat
SLITER: I helgen arrangerte Elverum Turn norgescup i Terningen Arena. Dårlig økonomi gjør at de frykter det var siste gang. Foto: Harald Johnson / Privat Vis mer
Publisert

Idrettsklubben Elverum Turn risikerer å måtte stenge dørene på grunn av en stadig strammere økonomi.

- Vi er på et bristepunkt. Vi ønsker ikke å gi opp ennå, men på et tidspunkt må vi også si stopp, sier Harald Johnson, styremedlem i Elverum Turn.

Hvis turnklubben blir tvunget til å legges ned, vil over 500 barn stå uten fritidstilbud. Johnson legger til at de også risikerer å miste masse kompetanse fra trenere.

Det var Østlendingen som omtalte saken først.

Færre frivillige

- Styret tok over etter det som nesten var et konkursbo for et par år siden, forteller Johnson til Dagbladet.

Årene fram til nå har blitt brukt til å jobbe seg opp igjen.

- Vi kom til en situasjon der vi kunne leve med vilkårene rundt oss, men så kom pandemien, og så kom strømprisene.

Nå har utfordringene kommet på løpende bånd for turnklubben og medlemmene deres.

Den daglige driften av klubben har basert seg mye på frivillighet. De er derfor avhengige av at foreldre stiller opp med både vakthold og renhold.

- Det viser seg at pandemien har satt en støkk i folk som gjør at det ikke er like lett å få dem til å stille opp, sier Johnson.

Utfordringen med frivillighet var noe turnklubben kjente på nylig, da de arrangerte norgescupen for menn mellom 10 år og opp til senior. Totalt 128 var påmeldt.

- Frivilligheten kunne vært større, men vi greide oss heldigvis fint. Det ble et bra arrangement, som nå hjelper oss å holde hodet over vann, forteller Johnson.

Samtidig sier han at flere idrettsklubber over hele landet opplever utfordringer med frivillighet, og at dette gjør det vanskelig å drive økonomisk.

Vil ikke øke kontigenten

Johnson trekker fram at de heldigvis har greid å øke medlemsmassen den siste tiden, og at de nå nærmer seg 500 medlemmer.

Å øke medlemsavgiften er derimot ikke aktuelt.

- Vi kan ikke gå ut og be foreldrene om å betale mer i medlemskontigent. De sliter nok allerede.

Regningene kommer kvartalsmessig og klubben får inkassovarsel månedlig fra utleier.

- Nå fikk vi en regning i mai, og en i september. På våren har vi ikke penger igjen. Når vi nå har fått penger, betaler vi den eldste regningen først. Det blir en kontinuerlig ond sirkel.

Han understreker at de har god kommunikasjon med både Elverum kommune og Terningen Arena Idrett og Kultur Drift AS (TAIK), og at alle er kjent med utfordringene.

- Dette skal ikke gå utover barna som elsker å fly rundt i hallen. Vi skal ta vare på barna i Elverum, sier Johnson.

Nå håper han at turnklubben kan finne en løsning i samarbeid med TAIK og Elverum kommune.

Kan ikke forskjellsbehandle

- Hallen leies ut til flere leietakere, og vi kan ikke operere med andre priser for Elverum Turn enn andre leietakere i bygget, sier Stein Aas.

Han er styreleder i TAIK, som eier idrettsanlegget Terningen Arena. Aksjeselskapet er igjen heleid av Elverum kommune.

- Energikostnadene lager store utfordringer for oss. Som aksjeselskap nyter ikke vi noen strømstøtte slik som idrettslag med egne anlegg gjør, påpeker Aas.

For Terningen Arena Idrett og Kultur AS er det blant annet strømprisene som skaper utfordringer. Energikostnadene i hallen er opp 67 prosent sammenliknet med fjoråret, og i den perioden har strømregningene steget fra 577 000 kroner til 962 000 kroner.

- Vi skulle gjerne hjulpet Elverum Turn, men vi kan ikke trylle, sier styreleder Stein Aas.

- Vi har rett og slett ikke økonomi til å møte dem.

Ønsker kommunetilskudd

Nestleder i Elverum Turn, Ulf Petter Haugen, mener likevel at noe bør gjøres. For mens prisen de betaler for leie av Terningen Arena har blitt indeksregulert fra 2,5 prosent i året, har tilskuddet som klubben får fra kommunen, stått stille.

- Jeg tenker at politikerne må tenke over hva idretten bidrar med, sier Haugen.

- Den bidrar med folkehelse og holder barn og unge i gang. Vi bidrar til samfunnet og kommunen, men det spørs om vi får noe tilbake for det.

Ordfører i Elverum kommune, Lillian Skjærvik, erkjenner at problemene til Elverum Turn og andre idrettslag er reelle.

- Gjennom corona har flere lag og foreninger mistet medlemmer. Grunnlaget deres går ned, men de har samme timeavtale i hallen. Da er det klart at utgiftene deres blir større, sier hun til Dagbladet.

Hun påpeker at utgiftene også har økt kraftig for kommunen, hovedsakelig på grunn av strøm, renter og ettervirkninger av coronapandemien. De får heller ikke innvilget noen strømstøtte på de kommunale byggene, som for eksempel Elverumshallen.

- Vi har en økonomi der vi skylder 680 millioner. Dette må vi prøve å dekke inn, men det ser ikke lyst ut, sier Skjærvik.

Hun tror imidlertid ikke at de er alene i Norge om situasjonen med enorme uforutsette utgifter.

- Jobber for å finne en løsning

- Turn er en flott idrett som fanger opp mange barn, men de er ikke alene om å ha utfordringer. Vi kan ikke forskjellsbehandle, sier Skjærvik, men legger til:

- Det som kan være, er at vi klarer å øke støtten til idrettslagene. Da må alle partiene sette seg ned og se på gebyrregulativet, og om dette kan justeres.

Også ordføreren bekrefter at kommunen har en god dialog med Elverum Turn.

- Jeg har stor forståelse for at de har det vanskelig, og den er også i det politiske miljøet. Det er innbyggerne våre som må ta den utfordringen, og det liker jeg dårlig, sier Skjærvik.

Hun sier at de nå jobber for å finne en god løsning for alle parter.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer