Økende fattigdom

- På hennes vakt går folk sultne til sengs

Kritisk til Erna Solbergs håndtering av den økende fattigdommen.

REAGERER: Filmskaper og Oslo-borger Nadina Helen Bakos la ut en video på Facebook, som viser svært lange køer til Fattighuset i Grønlandsleiret i Oslo. Video: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag skrev Dagbladet om at Fattighuset i Oslo har opplevd en betraktelig økning av mennesker som henvender seg til dem for hjelp under coronapandemien.

Den siste tida har køen til organisasjonens matutdeling strukket seg flere hundre meter. På grunn av variabel tilgang på mat å dele ut, er det ikke alltid de har nok til alle.

Ifølge Røde Kors har hver femte nordmann har fått dårligere råd under pandemien.

Bildene av de lange køene utenfor Fattighusets lokaler på Grønland har skapt kraftige reaksjoner. Nestleder i SV, Kirsti Bergstø, retter nå en kritisk finger mot regjeringen og statsminister Erna Solberg.

- Skjedd på hennes vakt

- Dette viser hvor alvorlig situasjonen er for mange folk. Det viser at de økonomiske forskjellene øker og at de rammer veldig hardt. At mange har behov for bistand for mat, er et veldig tydelig uttrykk for at forskjellene er store, sier Bergstø til Dagbladet.

Bergstø mener regjeringen ikke tar på alvor at mange har det tøft i disse tider. Hun refererer spesielt til statsministerens uttalelser til NRK i anledning ettårsdagen for nedstengingen av Norge.

På spørsmål om hva hun tenker når hun hører historier om mennesker som sliter med å få endene til å møtes, stilte Solberg blant annet spørsmål ved om disse egentlig hadde dårlig råd også før pandemien.

- Jeg håper hun åpner øynene og faktisk ser menneskene som står i køen for å få skaffet mat. For det er på hennes post forskjellene øker. Det er på hennes vakt folk går sultne til sengs, sier Bergstø.

KLAR TALE: Nestleder i SV, Kirsti Bergstø, sier tydlig hvem som har skylden for at fattigdommen har økt under pandemien i Norge. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
KLAR TALE: Nestleder i SV, Kirsti Bergstø, sier tydlig hvem som har skylden for at fattigdommen har økt under pandemien i Norge. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer

SV-nestlederen mener at ettervirkningene siden pandemien brøt ut viser at dette er en forskjellskrise.

- Det handler ikke om grafer eller statistikk og tall. Det handler om folk. Om alenemora som ikke kan skaffe mat på bordet, om pensjonisten som sliter med strømregninga og folk som ramler mellom to stoler i velferdssystemet. Velferd er kutta og flere av de økonomiske ytelsene har blitt mindre under høyreregjeringa. Summen av disse kuttene rammer stort hvis man legger dem sammen, sier Bergstø.

Bergstø får støtte fra Rødt-politiker Seher Aydar, som også legger ansvaret på regjeringen.

- Det er deres oppgave å sørge for at folk har mat på bordet og tak over hodet. Ingen bør bli overrasket over at køene vokser. Regjeringen har vært rause med den økonomiske eliten, mens de svakeste skyves bakerst i køen, sier hun.

- Hva bør gjøres med utviklingen?

- Ingen bør miste dag- eller arbeidsavklaringspenger uten at de sikres en inntekt. Man kan øke bostøtten og sosialstønaden, og føre en mer sosial boligpolitikk. Pengene finnes der. Mye har blitt brukt på å sikre bedrifter som tar ut utbytte. De kan brukes til å løse dette.

- Det viktigste vi kan gjøre

Dagbladet har vært i kontakt med Statsministerens kontor, som meddeler at Solberg ikke er tilgjengelig for en kommentar i påsken. De henviser til et skriftlig svar til SV-leder Audun Lysbakken, som reagerte på hennes uttalelse overfor NRK i mars.

Der skriver hun blant annet at hun var sterkt berørt av å høre om disse skjebnene. Hun mener regjeringen har jobbet systematisk for å sørge for at flere skal ha en jobb å gå til.

FÅR KRITIKK: Statsminister Erna Solberg. Foto: Terje Pedersen / NTB
FÅR KRITIKK: Statsminister Erna Solberg. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

- Det er det viktigste vi kan gjøre for å bekjempe fattigdom i Norge, det viktigste vi kan gjøre for å forhindre utenforskap og det viktigste vi kan gjøre for å inkludere flere, skriver hun.

- Vi har også lagt vekt på at de som står i fare for å falle utenfor, skal få bedre oppfølging i NAV. Unge og langtidsledige er blant de prioriterte gruppene.

Statssekretær i Arbeids- og sosialdepartementet, Saida Roshni Begum (H), omtaler situasjonen som «alvorlig».

- Det skal ikke være nødvendig å stå i en matkø i Norge. Økonomisk sosialhjelp er en rettighet og et sikkerhetsnett for at alle skal ha et forsvarlig livsopphold, også for dem som ikke har rett på andre økonomiske ytelser. For dem som er ekstra utsatt, må vi stå sammen for å finne bedre løsninger, skriver hun i en e-post.

Ifølge Begum har regjeringen gjort fortløpende vurderinger av nødvendige endringer, og blant annet gjort det enklere å få sosialhjelp.

Satsen på dagpenger er økt, og regjeringen har forlenget perioden man har krav på ytelser som dagpenger og arbeidsavklaringspenger. I tillegg er det bevilget mer økonomisk støtte til kommunene, slik at de kan ha større mulighet til å hjelpe sine innbyggere.

- Det er kommunene som skal foreta en konkret og individuell vurdering av satsen for sosialhjelp. I en storby som Oslo hvor bokostnadene er høye, må det også gjenspeiles i satsen folk får i økonomisk stønad, skriver hun.

Begum påpeker at Rødt sitter i bystyret i Oslo, og dermed er med på å styre politikken i hovedstaden.

- De bør oppfordre sitt byråd til å se satsene på økonomisk sosialhjelp, slik at de som trenger hjelpen mest får bedre mulighet til å dekke nødvendige utgifter. Regjeringen jobber hver dag for å holde de økonomiske hjulene i gang, samtidig som vi må sette liv og helse først med smitteverntiltakene som rammer folk økonomisk. Balansegangen er tøff, og vi er avhengige av at også kommunen spiller på lag for de mest trengende.

REAGERER: Filmskaper og Oslo-borger Nadina Helen Bakos la ut en video på Facebook, som viser svært lange køer til Fattighuset i Grønlandsleiret i Oslo. Video: Privat Vis mer

Firedobling av søknader i Nav

Direktør for Arbeids- og tjenesteavdelingen i Nav, Kjell Hugvik, forteller de opplevde en firedobling i antall søknader om dagpenger i 2020, sammenliknet med 2019.

- Får de med økonomisk dårlige kår de nødvendige midlene for å klare seg av Nav, eller burde det gjøres noen tiltak?

- Sosiale tjenester og økonomisk sosialhjelp er et kommunalt ansvar. Sosialtjenesteloven er samfunnets siste sikkerhetsnett. De som har akutt behov for sosialhjelp, skal få hjelp raskt. Under coronakrisen er det særlig viktig at Nav-kontorene har god beredskap for å hjelpe folk i en sårbar situasjon, sier Hugvik.

KRAFTIG ØKNING: NAV har hatt mange utfordringer i forbindelse med corona-situasjonen. Her Arbeids- og tjenestedirektør Kjell Hugvik Foto: Jørn H Moen / Dagbladet
KRAFTIG ØKNING: NAV har hatt mange utfordringer i forbindelse med corona-situasjonen. Her Arbeids- og tjenestedirektør Kjell Hugvik Foto: Jørn H Moen / Dagbladet Vis mer

Han fortsetter:

- Personer som ikke har inntekt, og som heller ikke kan forsørge seg selv med oppsparte midler, eller har andre muligheter til å sikre livsoppholdet sitt, kan søke om økonomisk sosialhjelp.

- To grunner til fattigdommen

Stortingsrepresentant for Fremskrittspartiet og leder for arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget, Erlend Wiborg, mener at det er to hovedgrunner til at fattigdommen har økt under pandemien.

- Det ene er pandemien som har gjort at mange har mistet eller fått redusert sin inntekt, men vi ser også at fattigdommen øker på grunn av innvandring, sier Wiborg til Dagbladet.

- TO GRUNNER: Erlend Wiborg (Frp) leder i arbeids- og sosialkomiteen mener coronapandemien og innvandring er de to store faktorene som har ført til økt fattigdom i Norge. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
- TO GRUNNER: Erlend Wiborg (Frp) leder i arbeids- og sosialkomiteen mener coronapandemien og innvandring er de to store faktorene som har ført til økt fattigdom i Norge. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer

Wiborg synes det er trist at så mange har behov for hjelp for å få nok mat til å klare seg, og mener dette viser at kampen mot fattigdom må fortsette med full styrke.

- Det beste tiltaket for å bekjempe fattigdom er å hjelpe flere personer ut i jobb og egen inntekt. Da må vi legge til rette for næringslivet gjennom lavere skatter og avgifter, og mindre byråkrati. Økte skatter, avgifter og klimareguleringer for næringslivet, vil kunne føre til økt fattigdom.

Flere unge søker sosialhjelp

Hovedstaden er spesielt hardt rammet av pandemien. Restriksjonene har vært strenge i lang tid, og mange er arbeidsledige.

- Vi er bekymret for at det på sikt vil føre til flere som vil ha behov for sosialhjelp. Vi vet at de som allerede hadde det vanskelig før pandemien ikke har fått det lettere nå, skriver byråd for arbeid, integrering og sosiale tjenester i Oslo kommune, Rina Mariann Hansen (Ap), i en e-post til Dagbladet.

Ifølge byråden har kommunen sett en endring i hvem som søker sosialhjelp.

- Det bekymrer oss at det er en økning blant unge.

Oslo kommune gir økonomisk tilskudd til flere organisasjoner som har tilbud om blant annet gratis utdeling av mat. Hansen forteller at flere av disse melder om en økende andel EØS-borgere som benytter seg av tilbudene.

- Dette kan være mennesker som har begrensede rettigheter til velferdstjenester i Norge, skriver hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer