- På høy tid

Våpenindustrien får i dag pengene de har etterlyst til å øke produksjonen. Frp-leder Sylvi Listhaug mener regjeringen har somlet.

MISFORNØYD: Frp-leder Sylvi Listhaug sier de lenge har etterlyst pengene regjeringen nå blar opp. Foto: Shad Madian / Dagbladet
MISFORNØYD: Frp-leder Sylvi Listhaug sier de lenge har etterlyst pengene regjeringen nå blar opp. Foto: Shad Madian / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er på høy tid at regjeringen kommer med penger for å øke produksjonen av ammunisjon i Norge. Frp har i lengre tid etterlyst løsninger for å sikre Nammo mulighet til å øke produksjonen, for å kunne bistå Ukraina ytterligere i sin heroiske kamp for egen selvstendighet og styrke vår egen forsvarsevne.

Det sier Frp-leder Sylvi Listhaug til Dagbladet etter at regjeringen i dag kunne legge fram en stor pengegave til den norske våpenindustrien.

Staten inngår en kontrakt med Nammo verdt opptil 2,6 milliarder kroner. Avtalen gjelder kjøp av artilleriammunisjon.

Ammunisjonsprodusenten på Raufoss varslet seinest i forrige uke om behov for statlig pengehjelp for å kunne utvide produksjonen.

- Må øke kapasiteten

Frp-leder Sylvi Listhaug forteller at de allerede har fremmet forslag i Stortinget om saken, og mener regjeringen har brukt for lang tid.

- Frp mener regjeringen må bidra til at produksjon av forsvarsmateriell stimuleres gjennom langsiktige kontrakter og forutsigbarhet for leverandøren. Norge må øke kapasiteten for å sikre Forsvaret og våre allierte ammunisjon, for krigen i Ukraina har vist at vi må ta ansvar selv for produksjon og lagring av viktig ammunisjon. Den nye kontrakten med Nammo vil få positive virkninger for framtidig kapasitetsbygging, og det er FrP glade for, sier Melby til Dagbladet.

Allerede i september ba Nammo-konsernsjef Morten Brandtzæg om 650 millioner kroner da regjeringen skulle ferdigstille statsbudsjettet. Hann gjentok bønnen i forrige uke.

Det er disse pengene regjeringen nå bevilger.

- Etterlyst i flere måneder

Også Høyre er i utgangspunktet positiv til regjeringens pengestøtte, men mener den burde kommet før.

- Høyre har i flere måneder etterlyst at regjeringen må støtte Nammo så de kan øke produksjonen av ammunisjon. Vi la inn et betydelig beløp til Nammo i vårt alternative budsjett for 2023, slik at de kunne øke produksjonen. Sommeren 2019 inngikk Solberg-regjering en større rammeavtale med Nammo, sier forsvarspolitisk talsperson i Høyre, Hårek Elvenes.

- Vi mener derfor det er bra at dette kommer fra regjeringen nå, selv om det har tatt lang tid. At Nammo kan produsere mer er helt avgjørende for at vi fortsatt kan støtte til Ukraina med våpen og ammunisjon, det er svært viktig for å etterfylle Forsvarets lagre, og det har stor betydning for våre partnere og allierte, som bestiller ammunisjon i store mengder nå, fortsetter Elvenes.

SV: Vil forhandle

Saken må nå opp i Stortinget for endelig bevilgning av milliardsummen til våpenkontrakten.

Der er regjeringen uansett sikret flertall: Høyre gjør det nemlig klart at de vil støtte avtalen.

Også regjeringens foretrukne samarbeidspartner, SV, stiller seg positive. De vil nå ha forhandlinger i Stortinget.

- Vi er positive til en slik avtale. Produksjon og lager av ammunisjon er en viktig del av norsk beredskap. Europeiske bidrag til krigen i Ukraina har tømt europeiske våpen- og ammunisjonslager. Dette, koblet med lange globale leveringstider på grunn av pandemien har gjort beredskapen sårbar. Denne saken skal til Stortinget, og forhandles med oss i SV. Vi ser fram til å se nærmere på detaljene i avtalen.

- Fortjener skryt

Venstre-leder Guri Melby har markert seg som en av de fremste kritikerne for regjeringens håndtering av Ukraina-krigen, og har jevnlig krevd mer våpenstøtte til det krigsherjede landet.

Hun stiller seg nå bak rosen til regjeringen fra de borgerlige partiene.

- Her fortjener regjeringen skryt. Dette er veldig gode nyheter, både for Norges beredskap og for Ukrainas mulighet til å forsvare seg selv mot en brutal angrepskrig fra Russland, sier Melby til Dagbladet.

-Vi må investere mye mer i forsvar og beredskap når vi lever i en så usikker verden som nå. Denne nyheten gir forutsigbarhet for norsk forsvarsindustri, og sender et sterkt signal til Europa om vår fortsatte solidaritet med våre naboland og Ukraina. Vi vil fortsette å støtte Ukraina samtidig som vi styrker vårt eget forsvar og NATOs samlede styrke. Dette var som forventet, og det skulle egentlig bare mangle, men forsvarsministeren fortjener skryt i dag, legger Venstre-lederen til.

Også Rødt og Bjørnar Moxnes kommer med uvanlig våpen-skryt av regjeringen. Partiet har lenge vært motstandere av norks våpenstøtte til Ukraina.

- Utfra det vi så langt kjenner om saken fra media er vi positive til at regjeringa nå tar grep for å tette de store hullene i Forsvarets ammunisjonslagre, noe Rødt har tatt til orde for i lengre tid, senest i fjor høst da vi i vårt alternative budsjett foreslo å øke både de totale bevilgningene til Forsvaret og bevilgningene til ammunisjon og utstyr, sier Moxnes til Dagbladet.

Stor etterspørsel

Midlene til Nammo har to hensikter: Bistå et Nato som desperat behøver økt våpen- og ammunisjonsproduksjon mens krigen herjer i Ukraina - og øke norsk forsvarsevne generelt.

Nammo har gjort det klart at de kan øke produksjonen av ammunisjon som er i stor etterspørsel i Europa og Vesten, men at de har behov for frisk kapital til å løse det.

Pengene Nammo nå får går både til produksjonsutstyr, økt lagringskapasitet og oppgradering av et fjellanlegg på Raufoss for lagring, og eventuell produksjon i krisetider

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer