Miklagard Golfklubb:

På konkursens rand: - Jobber på spreng

Kritisk situasjon for et av Norges mest kjente golfanlegg. Må hente friske millioner nå for å unngå kroken på døra.

KREVENDE: Miklagard Golfklubb kjemper en desperat kamp for overlevelse. I et brev til medlemmene har klubben uttrykt et behov for flere millioner kroner de kommende ukene. Foto: Oliver Bugten / @golfbyoliver
KREVENDE: Miklagard Golfklubb kjemper en desperat kamp for overlevelse. I et brev til medlemmene har klubben uttrykt et behov for flere millioner kroner de kommende ukene. Foto: Oliver Bugten / @golfbyoliver Vis mer
Publisert

- Situasjonen er ganske prekær. Vi har et akutt likviditetsbehov som vi jobber på spreng med, sier Øivind Scheid Bjørnstad, styreleder i Miklagard Golfklubb, til Børsen.

Tradisjonsrike Miklagard Golfklubb på Kløfta, anerkjent som et av Norges fineste golfanlegg, står på randen av konkurs. I en desperat kamp mot klokka må klubben hente 3,5 millioner kroner innen én måned for å sikre videre overlevelse.

- Vi snur hver eneste stein, fortsetter Bjørnstad.

- Perfekt storm

Ifølge nettstedet Norsk Golf, som først omtalte saken, har Miklagard varslet medlemmene om klubbens alvorlige situasjon. I brevet advares det om at virksomheten kan bli nødt til å «begjære oppbud», altså erklære seg konkurs.

- Kan du oppsummere hvordan Miklagard har havnet her?

- Du kan kalle det en perfekt storm. Grovt forklart startet Miklagard en totalrenovering av banen for fem år siden. Den prosessen kostet både tid og penger. Ringvirkningene av dette har også bidratt til dagens situasjon.

- Byggeplass

Bjørnstad forklarer at den ambisiøse ombyggingen stakk kjepper i hjulene for det som kunne vært sterkt innbringende sesonger under pandemien.

- Det var en eventyrlig boom i golf-Norge under corona, men fordi vi praktisk talt sto med en byggeplass, var det vanskelig å ta del i den økningen. Underveis har vi også mistet betalende medlemmer, grunnet manglende tillit og betalingsvilje fordi banen ikke har stått til forventningene.

Han fortsetter:

- I fjor ble det gjennomført nødvendige investeringer for å utvikle banen på lang sikt. Selv om vi har hatt streng kostnadskontroll, har inntektene vært lavere enn budsjettert.

MEDLEM: Den norske verdensstjerna Viktor Hovland er en av Miklagards medlemmer. Her avbildet i Italia. Foto: AP Photo / Alessandra Tarantino
MEDLEM: Den norske verdensstjerna Viktor Hovland er en av Miklagards medlemmer. Her avbildet i Italia. Foto: AP Photo / Alessandra Tarantino Vis mer

- Knallbra

Bjørnstad anslår at Miklagard har 860 medlemmer i dag. Enkelte av dem er profilerte i både norsk og utenlandsk sammenheng - deriblant golfstjerna Viktor Hovland.

Den totale medlemsmassen er imidlertid milevis unna der den bør være.

- Vi har fått 300 nye medlemmer bare i år. Det er knallbra, men vi er fortsatt for få medlemmer og skal helst se et tall på 1200.

- Hvordan ser redningsplanen ut?

- Vi er i dialog med finansinstitusjoner, kreditorer, mulige investorer, samt kommunen og idrettsrådet i Ullensaker for å se på muligheten om å komme over kneika. Vi har også varslet at medlemskontingenten må opp neste år med 17-20 prosent.

SPILLER MYE: Donald Trump skal i løpet av fire år spilt like mye som Obama gjorde på åtte. Video: AP Vis mer

Ni ansatte kan rammes

Bjørnstad erkjenner at de neste ukene og dagene vil være nervepirrende.

- Jeg er en forsiktig optimist. Det er ingen tvil om at vi går en spennende periode i møte. Å begjære oppbud er noe vi overhodet ikke ønsker.

Miklagard har ni fast ansatte i administrasjon og banepersonell. I tillegg sysselsetter golfanlegget flere sesongarbeidere.

- Det er mange som er fortvilte og usikre. Samtidig viser både ansatte og medlemmer en utrolig støtte og lojalitet som de skal ha all ære for. Nå blir det vår oppgave å gjøre absolutt alt vi kan for å få skuta på rett kjøl, slik at vi på sikt kan drive bærekraftig og lønnsomt, samt utvikle destinasjonen videre.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer