Storbritannia

- På randen av kollaps

47 000 selskaper i Storbritannia er i en kritisk økonomisk situasjon, ifølge fersk rapport, som advarer om en «perfekt storm».

TRØBBEL: De fleste selskapene i kritiske økonomiske vanskeligheter skal befinne seg i London og Sørøst-England. Foto: Shutterstock / NTB
TRØBBEL: De fleste selskapene i kritiske økonomiske vanskeligheter skal befinne seg i London og Sørøst-England. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Antallet selskaper i en kritisk økonomisk situasjon har økt med 25 prosent for andre kvartal på rad.

Det kommer fram i en rapport fra rådgivningsselskapet Begbies Traynor, omtalt av avisa The Guardian.

Mer enn 47 000 selskaper i Storbritannia er på randen av kollaps, ifølge rapporten.

- Perfekt storm

Sektorene bygg og eiendom sto for 30 prosent av selskapene i dypest økonomisk knipe, ifølge rapporten.

18 av de 22 sektorene som rapporten omfatter, registrerte tosifret prosentvis vekst i antall bedrifter hvis økonomi har nådd kritisk tilstand, skriver The Guardian.

Julie Palmer, partner i Begbies Traynor, mener de tøffe makroøkonomiske forholdene i landet har sendt britiske bedrifter inn i en «perfekt storm».

- Etter et krevende år for britiske selskaper som var preget av høye renter, voldsom inflasjon, svak forbrukertillit og økende og uforutsigbare kostnader, ser vi nå at denne perfekte stormen påvirker alle områder av økonomien, sier Palmer i pressemeldingen.

Kamp for å overleve

Sentralbanken Bank of England har i kampen mot en skyhøy prisvekst jekket opp styringsrenta fra 0,1 prosent i 2021, til 5,25 prosent - noe som har økt lånekostnadene for bedrifter betraktelig.

- Tida med billige penger er noe som tilhører fortida, sier Palmer, og viser til at hundretusenvis av bedrifter lastet opp med billig gjeld for få år siden.

Mange må nå avfinne seg med at gjelda vil være en større økonomisk belastning økonomisk.

- Dessverre vil det for titusenvis av bedrifter, som burde se framover med en viss grad av optimisme, være et år der de kjemper for å overleve.

De fleste selskapene i kritiske økonomiske vanskeligheter befinner seg i London og Sørøst-England, ifølge The Guardian.