På sporet av menneskehandel

Indikasjoner på menneskehandel , svart arbeid og påstander om slaveliknende forhold på fiskebruk i Nordland.

AKSJON MOT FISKEKRIM: I mars i år dro A-krimsenteret i Bodø ut med kystvaktskipet «KV Heimdal» på aksjon i havgapet. De besøkte en rekke fiskebruk og fant tildels graverende forhold. Foto: Kent Even Grundstad
AKSJON MOT FISKEKRIM: I mars i år dro A-krimsenteret i Bodø ut med kystvaktskipet «KV Heimdal» på aksjon i havgapet. De besøkte en rekke fiskebruk og fant tildels graverende forhold. Foto: Kent Even Grundstad Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er hva A-krimsenteret i Nordland fant på fiskebrukene langs kysten under årets aksjoner mot 20 fiskebruk i Lofoten og Vesterålen. Dagbladet har fått vite innholdet i en anonymisert rapport som oppsummerer funnene. Disse tyder på alvorlig arbeidskriminalitet.

- Vi hadde signaler om utnyttelse av utenlandske arbeidere, og måtte ut for å se om dette stemte med virkeligheten, sier Lars-Jørgen Gunnestad.

Han er leder for A-krimsenteret i Nordland.

Grov utnyttelse

Konklusjonen etter aksjonen som fikk navnet «Blue Silence» er nedslående. Som navnet på aksjonen antyder, er dette forhold som har fått pågå i stillhet ved blått hav langs norskekysten.

- Vi har sett gjennomgående brudd på lovverket hos de kontrollerte. I en del tilfeller er dette snakk om alvorlige saker, sier Gunnestad.

Svart arbeid. Null overtidslønn. Trusler fra arbeidsgiver. Dårlig og ulovlig boforhold. Arbeidsavtaler med timelønn på 40 kroner. Brudd på arbeidstidsbestemmelsene. Payback i form av skyhøy husleie til arbeidsgiver. Dette er blant funnene som indikerer grov utnyttelse av utenlandsk arbeidskraft.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer