Tyskland slår jule-alarm:

- På vei mot alvorlig krise

Europas største økonomi frykter ny smell etter smitterekord.

FRYKTER NY NEDSTENGNING: Bildet viser julemarkedet i Frankfurt i 2019. Foto: Michael Probst / AP / NTB
FRYKTER NY NEDSTENGNING: Bildet viser julemarkedet i Frankfurt i 2019. Foto: Michael Probst / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lederen av Tysklands smittevernetat, Robert Koch-instuttet, gikk torsdag ut med en nedslående advarsel for jula.

For ferske tall fra torsdag viser at 65 371 nye smittetilfeller er registrert på én enkelt dag. Det er ny dagsrekord og en fortsettelse av en stadig økende smittetrenden i landet. Eksperter har advart mot utviklingen i flere uker.

- Vi er akkurat nå på vei mot en alvorlig krise, sier Lothar Wieler, leder av Robert Koch-instuttet, ifølge The Guardian.

- Vi kommer virkelig til å få en forferdelig julehøytid hvis vi ikke tar grep umiddelbart, fortsetter han.

- Stor tabbe

Wiehler mener dessuten at det reelle smittetallet trolig er to til tre ganger så høyt som det offisielle tallet, skriver Deutsche Welle.

- Underrapporteringen øker. Vi er i en krise. Alle som nekter å innse det begår en stor tabbe, sier han videre.

Statsminister Angela Merkel beskriver situasjonen som dramatisk, og advarte onsdag om at pandemiens fjerde bølge nå er i ferd med å treffe Tyskland «med full kraft», ifølge Bloomberg.

Smitteoppblomstringen er elendig nytt for landet som er Europas største økonomi. Konsumprisindeksen i landet vokste med 4,6 prosent i oktober, og Tyskland har nå det høyeste inflasjonsnivået landet har sett på tre tiår.

En ny nedstengning av samfunnet er det siste gigantøkonomien trenger akkurat nå, men nevnte Wieler mener myndighetene valgte feil da de gjenstartet «for mye av økonomien for tidlig» etter nedstengning i vår, ifølge The Independent.

- Nødt til å ta grep

Økonomen Clemens Fuest, som er direktør for Ifo-instituttet, mener de økende smittetallene allerede har en negativ effekt på økonomien. Han har gjentatte ganger uttalt at smittefrykt utløser større økonomiske tap enn en nedstenging av samfunnet.

- Selv uten en nedstengning, så reiser folk mindre. De går mindre ut for å spise (av frykt for smitte, red.anm.), sier han i et intervju med Deutsche Welle.

- Samtidig ser vi at sykehusene er i ferd med å fylle seg opp, og myndighetene er nødt til å ta grep. Jeg tror ikke det vil bli snakk om en full nedstengning, men det kan komme en nedstengning for uvaksinerte.

- Trues gjeninnhentingen av økonomien?

- Ja, den er allerede sårbar på grunn av transportkrisa. Nå får du galopperende smittetall på toppen av det. Det er en byrde for økonomien, for folk frykter å bli smittet, sier han.

- Det viktigste nå er å få ned smittetallene. Det kan man gjøre ved å si til uvaksinerte «sorry, du utgjør en fare for andre. Du smitter andre mer enn vaksinerte», sier han og peker på at myndighetene kan bli nødt til å be denne befolkningsgruppen om å holde seg hjemme.

Varsler grep

Tyske myndigheter er nå enige om å innføre en rekke tøffe coronatiltak. Det innebærer blant annet at man må oppfylle kravene for vaksinepass for å kunne benytte seg av offentlig transport, eller for å kunne jobbe fra kontoret fra og med neste uke, ifølge The Independent.

Delstater vurderer også dramatiske grep. Torsdag melder en rekke tyske medier at delstaten Sachsen vurderer en nedstengning på to uker for samtlige innbyggere - inkludert fullvaksinerte.

Delstatsminister Michael Kretschmer (CDU) går inn for nedstenging av utelivet og et totalforbud mot store arrangementer, skriver flere medier - ifølge NTB.

Avisa Berliner Zeitung melder at julemarkeder kan bli stengt, mens det fortsatt er uklart om restauranter kan holde åpent.

Sachsens sykehuskoordinator Michael Albrecht tok onsdag til orde for en nedstenging.

- Min personlige anbefaling vil være en total nedstenging i 14 dager, sa Albrecht i et videomøte med deriblant delstatsminister Kretschmer, ifølge NTB.

Sachsen, hvor byer som Dresden og Leipzig ligger, har lavest vaksinasjonsrate av alle tyske delstater. Snaut 60 prosent har tatt første dose, og bare 57,6 prosent er fullvaksinert, ifølge nyhetsbyrået.

Delstaten har svært høye smittetall for tiden. Den siste uka har det vært 742,2 smittetilfeller per 100 000 innbyggere.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer