- På vei mot avgrunnen

Prognosene for den økonomiske situasjonen i Sverige i 2023 er dårlige, ifølge EU-kommisjonen.

STOCKHOLM: Den svenske økonomien er dårlig stilt. Foto: Sergiy N. / Shutterstock / NTB

STOCKHOLM: Den svenske økonomien er dårlig stilt. Foto: Sergiy N. / Shutterstock / NTB

Vis mer
Publisert

Ifølge EU-kommisjonens nyeste prognose for økonomien i medlemslandene, som ble lagt fram mandag, forventes den svenske økonomien å gå verst i hele EU.

Ifølge prognosen forventes den svenske økonomien å gå ned med 0,8 prosent i 2023. Sverige blir dermed det eneste landet med negativ vekst det kommende året.

Det skriver SVT.

Økonomisk redaktør i den danske avisa Finans, Bo Nielsen, skriver i en kommentar at de kommende månedene vil vise hvor dyp krisen blir.

- Mens utsiktene for Europa ser lysere ut, ser det ut til at Sveriges økonomi er på vei mot avgrunnen i ekspressfart, skriver han.

Sverige kjøper dansk eksport for over 125 milliarder danske kroner årlig, og er Danmarks tredje største marked.

- Må justere forbruksutgifter

Den negative utviklingen vil ifølge prognosen gjelde for det første halvåret i 2023, før den ventes å ta seg opp igjen.

- Husholdningene må justere forbruksutgiftene ytterligere, som svar på tap av disponibel realinntekt, høy usikkerhet og økende arbeidsledighet. Moderat forbruksvekst forventes fra tredje kvartal og utover, ettersom inflasjonssjokket forsvinner, den disponible realinntekten begynner å komme seg, og boligmarkedet når bunnen, skriver kommisjonen i prognosen.

I 2024 forventer kommisjonen at økonomien vil ta seg opp, og at den vil øke med 1,2 prosent.

- Betydelig bedre form

Sjeføkonom i det svenske forsikringsselskapet Folksam, Marcus Svedberg, mener at det ikke er veldig overraskende at Sverige forventes å ha den laveste økonomiske veksten i EU.

- Sveriges økonomi er i betydelig bedre form enn de fleste EU-land, med et mer balansert budsjett og relativt lav statsgjeld. Vi kommer også fra høyere vekstnivåer med 2,4 prosent i gjennomsnitt per år siden 2010 sammenliknet med 1,3 prosent innenfor euroområdet, sier han til den svenske rikskringkasteren.

Forrige torsdag ble renten i Sverige økt med 0,5 prosentpoeng til 3 prosent.

Varsler nytt rentehopp

Til sammenlikning holdt Norges Bank renten uendret på 2,75 prosent i januar, etter å ha hevet renten fem ganger på rad. Dermed har svenskene for første gang siden 2005 høyere rente enn nordmenn.

Riksbanken varsler samtidig et nytt rentehopp i Sverige til våren.

Skyhøy inflasjon har preget svensk økonomi det siste året. Ved forrige rentemøte i november kom Riksbanken med et trippel rentehopp, og tidligere har den blitt hevet med så mye som 1 prosentpoeng.

Til sammenlikning forventer kommisjonen at Danmarks økonomi vil vokse med 0,1 prosent i 2023.

Landet som troner på topp når det kommer til forventet økonomisk vekst for 2023 er Irland. Ifølge kommisjonen forventes det en vekst på 4,9 prosent.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer