Pågrepet i departementet: Siktet for grovt bedrageri

Siktet for bedrageri av 56 millioner kroner i bistandspenger.

GJENNOMFØRTE AKSJON: Onsdag morgen ble lederen av en norsk forening knyttet til bistandsarbeid pågrepet i Klima- og miljødepartementets lokaler i Oslo sentrum. Illustrasjonsfoto: Tore Meek / NTB
GJENNOMFØRTE AKSJON: Onsdag morgen ble lederen av en norsk forening knyttet til bistandsarbeid pågrepet i Klima- og miljødepartementets lokaler i Oslo sentrum. Illustrasjonsfoto: Tore Meek / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lederen av en norsk forening knyttet til bistandsarbeid ble onsdag morgen pågrepet av politiet, da vedkommende var på vei inn i et møte i Klima- og miljødepartementet i Kongens gate i Oslo, melder Filter Nyheter. Pågripelsen skjedde i foajeen i departementets lokaler ifølge magasinet.

Det var de som omtalte saken først.

- Økokrim har i dag gjennomført en aksjon hvor daglig leder av foreningen ble pågrepet. Vedkommende sitter i avhør nå, og det kan ta tid, sier statsadvokat Henrik Horn til Børsen.

Økokrim har siktet vedkommende for grovt bedrageri av bistandsmidler. Siktede er mistenkt for å ha levert uriktige regnskapsopplysninger til Utenriksdepartementet (UD) og Klima- og miljødepartementet. Dette skal ha muliggjort utbetaling av inntil 56 millioner kroner i perioden 2016 - 2020, opplyser Økokrim.

- Stort i norsk sammenheng

Strafferammen for grovt bedrageri er på opp mot seks år. Etter det Børsen erfarer er det veldig få, om noen, saker i norsk historie, som knytter seg til bedrageri av bistandsmidler i denne størrelsesordenen.

- 56 millioner kroner er et nokså stort beløp i norsk sammenheng, og dette er en relativt stor sak etter norske forhold, bekrefter Horn.

Siktede sitter i avhør onsdag ettermiddag, og samarbeider med politiet.

- Vedkommende er villig til å avgi forklaring. Det er positivt at vedkommende velger å avgi forklaring ved første mulighet.

Omfattende etterforskning

Etter det Børsen forstår gjennomfører Økokrim ransakinger ved flere adresser ulike steder i Norge onsdag kveld. Horn bekrefter at det har blitt gjennomført en såkalt tredjemannsransaking hjemme hos en annen person for å sikre beviser i saken etter pågripelsen.

Saken har blitt etterforsket siden i fjor høst, da Klima- og miljødepartementet og Utenriksdepartementet leverte en felles anmeldelse. Etterforskningen har etter det Børsen forstår vært omfattende.

- Det er mye materiale vi har vært nødt til å sette oss inn i. Her er det snakk om en tilskuddssak som har pågått over flere år, så det er mye materiale som er relevant i saken.

- Hva slags beslag har dere gjort i saken?

- Her er det snakk om ransakinger som pågår akkurat nå, så det er det for tidlig å si noe om.

Børsen har vært i kontakt med Klima- og miljødepartementet, som bekrefter at det skjedde en pågripelse i deres lokaler onsdag morgen.

Det har foreløpig ikke lykkes Børsen å få en uttalelse fra siktedes forsvarer.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer