Panikk etter kollaps: «Alvorlig fare»

Frykten sprer seg til flere land enn USA etter at Silicon Valley Bank krasjlandet.

VENTER VIDERE NEDGANG: Umiddelbart etter bankkollapsen raste kursen med 60 prosent på børsen. Nedgangen er ventet å fortsette til uka. Foto: Angela Weiss / AFP / NTB
VENTER VIDERE NEDGANG: Umiddelbart etter bankkollapsen raste kursen med 60 prosent på børsen. Nedgangen er ventet å fortsette til uka. Foto: Angela Weiss / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- På grunn av bankens størrelse frykter flere nå at dette kan spre seg og skape en systemrisiko som øker resesjonsfaren i USA. Denne hendelsen får mange til å tenke tilbake på finanskrisen, sier sjeføkonom og analysesjef Kari Due-Andresen til Børsen.

- Hadde du hørt om Silicon Valley Bank før fredag?

- Nei, egentlig ikke, men dette er en ganske stor bank, som gjør saken veldig oppsiktsvekkende.

Avviser redningspakke

Fredag brøt et finansielt helvete ut i USA da Silicon Valley Bank i California ble satt under konkursbeskyttelse. Banken forvalter midler og har datterselskaper i land som Storbritannia og Sverige.

Mye er fremdeles uavklart.

FDIC har tatt kontroll på nesten 175 milliarder dollar i kundeinnskudd, tilsvarende 1.867 milliarder kroner, ifølge E24. Myndighetenes innskuddsgaranti gjelder imidlertid kun for beløp opptil 250 000 dollar. Flertallet av SVBs kunder har betydelig mer kapital enn det knyttet til banken.

USAs finansminister Janet Yellen sier regjeringen ønsker å unngå smitteeffekt til andre banker, men noen redningspakke er ikke aktuelt.

- Begynt å få problemer

Usikkerheten rundt hva som kan skje, har skapt panikk ikke bare blant teknologiselskaper i California, men også blant aktører utenfor USAs grenser.

Ifølge nyhetsbyrået Bloomberg vil USAs sentralbank, Federal Reserve, sammen med FDIC nå vurdere å opprette en form for «nødfond» som kan bistå de sårbare bedriftskundene og dempe ytterligere panikk i markedet.

- Det er allerede andre mindre banker som har begynt å få problemer. På samme tid er den amerikanske banksektoren motstandsdyktig og bedre kapitalisert nå, forklarer Due-Andresen i Akershus Eiendom.

Som USAs 16. største bank har SVN virksomhet ikke bare i USA, men også i Storbritannia, India, Kina, Israel, Canada, Tyskland, Danmark og Sverige.

Britene advarer

Storbritannias finansminister Jeremy Hunt opplyser søndag at han jobber sammen med statsminister Rishi Sunak for å unngå eller iallfall begrense skadene. Det britiske datterselskapet, Silicon Valley Bank UK, er også satt under konkursbeskyttelse.

I et intervju med Sky News advarer Hunt og sier at den britiske teknologisektoren er i «alvorlig fare» etter bankkollapsen.

SVB samarbeider med flere av landets ledende teknologiselskaper, ifølge Hunt.

- De fleste har nok ikke engang hørt om Silicon Valley Bank, men den forvalter pengene til flere av våre mest lovende selskaper, sier Hunt.

Trengte penger

Han understreker samtidig at sjefen for landets sentralbank hadde gjort det «veldig klart» at det ikke var noen risiko for landets banksystem som helhet.

Bakgrunnen for kollapsen var kunngjøringen onsdag om at banken trengte ny kapital, hele 2,25 milliarder dollar.

SVB har investert mye av kapitalen i amerikanske statsobligasjoner. Disse har falt i verdi i takt med renteoppgangen. Banken måtte dermed selge obligasjonene med tap, og måtte hente inn nytt kapital for å dekke balansen.

- Smitter over på Norge

En rekke investorer reagerte på nyheten med å trekke midlene sine ut av banken i panikk. Torsdag raste kursen med 60 prosent på børsen, før FDIC stanset handel med aksjen og valgte å fryse bankens eiendeler.

Ifølge nyhetsbyrået AFP er investorer bekymret for at også andre banker kan få problemer som følge av de stigende rentene. Due-Andresen mener at det foreløpig ikke er noen grunn til panikk i Norge.

- Norske banker er godt kapitalisert, så det er ikke noen grunn til å frykte krise. Når det er sagt, er det klart at turbulens i internasjonale markeder smitter over på Norge. Det ser man for eksempel på kronekurs og renta.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer