Panikk etter kollaps: «Alvorlig fare»

Frykten sprer seg til flere land enn USA etter at Silicon Valley Bank krasjlandet.

VENTER VIDERE NEDGANG: Umiddelbart etter bankkollapsen raste kursen med 60 prosent på børsen. Nedgangen er ventet å fortsette til uka. Foto: Angela Weiss / AFP / NTB
VENTER VIDERE NEDGANG: Umiddelbart etter bankkollapsen raste kursen med 60 prosent på børsen. Nedgangen er ventet å fortsette til uka. Foto: Angela Weiss / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- På grunn av bankens størrelse frykter flere nå at dette kan spre seg og skape en systemrisiko som øker resesjonsfaren i USA. Denne hendelsen får mange til å tenke tilbake på finanskrisen, sier sjeføkonom og analysesjef Kari Due-Andresen til Børsen.

- Hadde du hørt om Silicon Valley Bank før fredag?

- Nei, egentlig ikke, men dette er en ganske stor bank, som gjør saken veldig oppsiktsvekkende.

Avviser redningspakke

Fredag brøt et finansielt helvete ut i USA da Silicon Valley Bank i California ble satt under konkursbeskyttelse. Banken forvalter midler og har datterselskaper i land som Storbritannia og Sverige.

Mye er fremdeles uavklart.

FDIC har tatt kontroll på nesten 175 milliarder dollar i kundeinnskudd, tilsvarende 1.867 milliarder kroner, ifølge E24. Myndighetenes innskuddsgaranti gjelder imidlertid kun for beløp opptil 250 000 dollar. Flertallet av SVBs kunder har betydelig mer kapital enn det knyttet til banken.

USAs finansminister Janet Yellen sier regjeringen ønsker å unngå smitteeffekt til andre banker, men noen redningspakke er ikke aktuelt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer