Covid-smitte i Beijing

- Panikk-kjøp og frykt

Det meldes om covid-frykt blant Beijings innbyggere, som hamstrer mat og «forbereder seg på det verste».

FRYKT: Shanghai har vært nedstengt i ukesvis, og nå frykter hovedstadens innbyggere at det er deres tur. Foto: Mark Schiefelbein / Reuters / NTB
FRYKT: Shanghai har vært nedstengt i ukesvis, og nå frykter hovedstadens innbyggere at det er deres tur. Foto: Mark Schiefelbein / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Mens store deler av verden er i ferd med å legge coronarestriksjoner bak seg, er situasjonen i Kina en helt annen.

Flere hundre millioner mennesker har den siste tida vært rammet av full eller delvis lockdown, som følge av smittekurver på feil vei i møte med landets nullsmittestrategi.

Restriksjonene i landets finanssentrum, Shanghai, har fått global oppmerksomhet som følge av de økonomiske ringvirkningene av at byen er stengt - nå på fjerde uka.

Folk har blitt beordret til å holde seg hjemme, og får mat på døra, men mange har klaget over at de har fått altfor lite mat.

- Forbereder meg på det verste

Nå har et nytt coronautbrudd i hovedstaden skapt bekymring for at Beijing blir den neste storbyen som kan få Shanghai-liknende tilstander, og at befolkningen må sette livet på vent.

Corona-utbruddet fører nå til panikk-kjøp og frykt for lockdown, skriver New York Times.

Mandag morgen ble det meldt om 70 nye smittetilfeller i byen siden fredag, og Chaoyang-bydelen står for 46 av dem, ifølge Reuters.

I bydelen har alle de 3,5 millioner innbyggerne blitt beordret om å ta PCR-test i løpet av de neste fem dagene. Selv i nabobydeler som ikke har hatt smitte, er det en økende uro knyttet til matforsyninger.

- Jeg forbereder meg på det verste, sier en doktorgradsstudent ved navn Zhang i den nærliggende Haidian-bydelen, ifølge nyhetsbyrået.

Det sa han mens han la inn store online-bestillinger på snacks og flere kilo epler.

Chaoyang huser blant annet en rekke ambassader og kontorene til mange multinasjonale selskaper, skriver NTB.

KØ: Folk i kø for å ta coronatest i Beijing mandag. Foto: Tingshu Wang / Reuters / NTB
KØ: Folk i kø for å ta coronatest i Beijing mandag. Foto: Tingshu Wang / Reuters / NTB Vis mer

Køer og sinne

På det fasjonable kjøpesenteret Shin Kong Place oppsto det lange køer til senterets supermarked da familier nå hamstrer mat i stor skala, ifølge New York Times.

Da et testsenter, som ligger et steinkast unna, stengte for kvelden klokka 20 på søndag, var det fortsatt lang kø. Mange skal ha reagert med sinne da det stengte, og de måtte vente lenger på å få testsvar.

Flere skal ha ropt til betjeningen, slått og sparket mot båsen mens de forsøkte å rive opp dørene og krangle med betjeninga, skriver avisa videre.

Folk i byen strømmer nå til butikker og nettplattformer for å fylle på med bladgrønnsaker, ferskt kjøtt, nudler og toalettpapirruller.

Flere matbutikkjeder, som Carrefour og Wumart, sier de nå har doblet varelageret for å møte den økte pågangen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer