SpaceX:

Paradis-øy raser: - Folk vil bli drept

Myndighetene vil gi bort deler av øya for å oppfylle Elon Musks drøm om verdensrommet. For mange i lokalbefolkningen framstår planene som et mareritt.

SKREMT: Flere av innbyggerne på øya Biak i Vest-Papua skremmes av Indonesias tilbud til Elon Musk. Foto: Dody Kaunang / Shutterstock / NTB
SKREMT: Flere av innbyggerne på øya Biak i Vest-Papua skremmes av Indonesias tilbud til Elon Musk. Foto: Dody Kaunang / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Biak er beskrevet som et «glemt paradis», med kritthvite strender og i stor grad urørt natur. Nå er imidlertid paradiset kastet ut i offentlighetens lys, etter at Indonesias president lanserte et heftig omdiskutert tilbud.

For i en samtale med Elon Musk i desember i fjor, skal president Joko Widodo ha foreslått at deler av øya kunne brukes som oppskytingsbase for Elon Musks SpaceX-prosjekt, ifølge The Guardian.

Selv om Musk, som er verdens nest rikeste mann, foreløpig ikke har akseptert tilbudet, gjør indonesiske myndigheter det klinkende klar at de har store planer for en verdensrom-satsing på Biak.

Det blir møtt med stor bekymring og raseri fra øyas innbyggere.

- Hvis dette blir bygget, så vil det bety at våre barn og barnebarn ikke lenger kan leve av jorda her for å tjene til livets opphold, sier lokalinnbygger Markus Abrauw til BBC.

TIL STJERNENE: SpaceX ble grunnlagt av Elon Musk i 2002 med et langsiktig mål om å kolonisere Mars. Bildet viser en prototype av selskapets rakett Starship SN8 under avgang fra et testanlegg i Texas 9. desember i fjor. Foto: SpaceX / Nasa
TIL STJERNENE: SpaceX ble grunnlagt av Elon Musk i 2002 med et langsiktig mål om å kolonisere Mars. Bildet viser en prototype av selskapets rakett Starship SN8 under avgang fra et testanlegg i Texas 9. desember i fjor. Foto: SpaceX / Nasa Vis mer

- Ekstremt mangfold

Han mener et prosjekt som dette vil ødelegge både havet og skogene i deres hjemland.

Biak ligger på den indonesiske delen av Ny-Guinea, kjent som Vest-Papua, og hele øya er så vidt litt større enn London.

Øya er bebodd av rundt 100 000 personer, mange av dem medlemmer av en av øyas titalls stammer som har bodd der i utallige generasjoner. De er i stor grad avhengig av ultralokale ressurser, og lever av jorda og havet de lever på og med.

- Hele regionen er preget av et ekstremt etnisk mangfold. Det er veldig mange små etniske grupper, som alle bor i sine områder. Det har gjort det vanskelig å skape et nasjonalt samhold, sier Stein Tønnesson, Asia-forsker ved fredsforskningsinstituttet Prio, til Børsen.

- Folk vil bli drept

Biak er også attraktivt for alle med planer om å reise ut i verdensrommet, ifølge den britiske rikskringkasteren. Øya er full av nikkel og kobber, som brukes til å produsere raketter.

Allerede i juli sa Musk til Indonesiske myndigheter at Tesla sto klare med en «gigantkontrakt for en lang tidsperiode» dersom de lykkes med å hente ut nikkel på en måte som er effektiv men samtidig tar hensyn til miljøet, ifølge The Guardian.

ULTRALOKALT: Øya er bebodd av rundt 100 000 personer. De er i stor grad avhengig av ultralokale ressurser. Foto: Ade Christian Lesomar / Shutterstock / NTB
ULTRALOKALT: Øya er bebodd av rundt 100 000 personer. De er i stor grad avhengig av ultralokale ressurser. Foto: Ade Christian Lesomar / Shutterstock / NTB Vis mer

Øya er også hendelig plassert, bare én grad under ekvator, som gjør det til et ideelt sted for rakettoppskytinger.

- Vi papuanere er nødt til å bo på landområdene vi arver. Vi kan ikke flytte til noe annet sted. Hvis vi gjør det så vil folk bli drept. Det vil oppstå konflikt mellom klanene som har krav på jorda, og klanene som ønsker å komme inn i området, sier Abrauw.

- Skaper bare konflikter

Planene om å bruke øya som en base for romferder er imidlertid langt fra ny. Allerede i 1980 kjøpte Indonesias etat for romfart, Lapan, et landområde på rundt 100 mål på øya.

Siden har lite skjedd med området, som beskrives som et viktig område for jakt og fiske.

Potensialet for en storstilt utbygging av området skaper bekymring for lokalbefolkningen.

- De fleste prosjektene i Papua skaper bare konflikter for oss, sier Apolos Sroyer, leder av en forening for urbefolkningen i Biak.

ØDELAGT: Bildene viser ødelagt regnskog i Indonesia, knyttet til palmeoljevirksomhet. Video: Regnskogsfondet Vis mer

Lapans leder, Thomas Djamaluddin, mener at prosjektet vil føre til omfattende modernisering på øya, og hevder befolkningen vil kunne tjene på økt turisme og et inntog av nye industrier.

Det er også i tråd med uttalelser fra indonesiske myndigheter, som hevder planene legges i samarbeid med lokale papuanske myndigheter og lokalsamfunnet. The Guardian siterte forrige måned en ikke navngitt talsperson for Indonesiske myndigheter på at utviklingen av Biak som en «rom-øy» ville føre til «positive økonomiske endringer» for øyboerne.

- Sterk rasisme

Sroyer mener på sin side at SpaceX-forslaget tydelig viser at Indonesia ikke tar hensyn til urfolk, ifølge BBC.

Det er snart 60 år siden Indonesia rykket inn med militære styrker i Vest-Papua. Etter en heftig kritisert og høyst omdiskutert folkeavstemning i 1969, ble området gjort til indonesisk provins.

Siden har det pågått tidvis blodige kamper mellom indonesiske sikkerhetsstyrker og utbrytergrupper som ønsker selvstyre.

Med det bakteppet er ikke Asia-forsker Tønnesson overrasket over at Indonesia har lansert det nevnte tilbudet.

- At indonesiske myndigheter ønsker å gjøre noe slikt med den minst integrerte delen av hele landet … Det høres ikke bra ut. Men det er heller ikke underlig, på bakgrunn av den patriarkalske og nedlatende holdningen disse folkene møter i Indonesia, mener Tønnesson.

Han legger til:

- I Indonesia finnes det mye og sterke rasistiske fordommer mot befolkningen i Vest-Papua. Også til dels på høyt (politisk, red.anm.) nivå i Jakarta, kan man merke at de har et nedlatende syn på befolkningen, sier Tønnesson.

Papuanere The Guardian har snakket med frykter at en base på øya vil være en driver for avskoging, øke Indonesias militære tilstedeværelse og true hele befolkningens framtid på øya. Sroyer frykter i verste fall at papuanere vil bli tvunget fra hjemmene sine.

Elon Musk har ikke takket ja til tilbudet, og har heller ikke kommentert protestene.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer