Russlands økonomi

- Paralysert

Russlands økonomi er «paralysert», og krigsmaskinen overlever ved å «kannibalisere» statseide selskaper, ifølge Yale-forskere. Finansministeren sier Russland har penger nok.

HARDT SLAG: Sanksjonene har påført den russiske økonomien store skader, ifølge Yale-forskere. Foto: Alexander Zemlianichenko / AP / NTB
HARDT SLAG: Sanksjonene har påført den russiske økonomien store skader, ifølge Yale-forskere. Foto: Alexander Zemlianichenko / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Flere har spurt seg om Russland nå kan vinne krigen, ettersom den vestlige økonomiske støtten til Ukraina ser ut til å tørke inn.

Blant annet er Joe Bidens hjelpepakke på 60 milliarder dollar stadig i limbo, som følge av steile fronter mellom Republikanerne og Demokratene i Senatet.

- Paralysert

Det er kanskje naturlig å tro at president Vladimir Putin gnir seg i hendene over utviklingen. På hjemmebane skal han derimot ha store problemer når det gjelder økonomien, ifølge de to Yale-forskerne Jeffrey Sonnenfeld og Steven Tian.

- Vi kan ikke gå i fella og tenke at alt går bra for Putin, og vi kan ikke kaste bort effektive tiltak som presser ham, skriver de i en kommentar i Foreign Policy.

Kommentator i den amerikanske storavisa Wall Street Journal, Gerard Baker, kåret nylig Putin til en av årets vinnere.

Det tilbakeviser Sonnenfeld og Tian på det sterkeste: «Nei, Putin er ikke en av årets vinnere», lyder tittelen på kommentaren.

Russlands økonomi er «paralysert», og krigsmaskinen overlever ved å «kannibalisere» statseide selskaper, hevder de.

Ikke noe å skryte av

Massive sanksjoner og den store mengden multinasjonale selskaper som har forlatt Russland, har påført landet enorme kostnader, er Yale-duoens budskap.

De viser til at privat kapital i størrelsesorden 253 milliarder dollar, om lag 2500 milliarder kroner, har forsvunnet ut av landet mellom februar 2022 og juni 2023. Det vises til tall fra den russiske sentralbanken.

En video, som oppgis å være fra Donetsk øst i Ukraina, får mye oppmerksomhet i ukrainske medier. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

- Økonomiske data viser tydelig at den russiske økonomien har betalt en enorm pris for tapet av disse selskapene.

- Putin fortsetter å skjule statistikk om Russlands nasjonale inntekter - som de er forpliktet til å oppgi - åpenbart fordi de ikke er noe å skryte av.

Videre viser de til tap av tilgang på vestlig teknologi, en nær fullstendig stans i utenlandske direkteinvesteringer i Russland, at rubelen ikke lenger kan veksles fritt, tap av tilgang til kapitalmarkeder og en «massiv ødeleggelse» av velstand og et stup i eiendelsverdier.

Dessuten skal 1 million arbeidere ha flyktet landet, blant dem en del teknologi-talent. Minst ti prosent av landets teknologi-arbeidsstyrke skal nå ha forlatt Russland.

- Har nok penger

Men Ukraina går like fullt en usikker tid i møte, ifølge forskerne.

- Dette er kanskje det mest kritiske øyeblikket for Ukraina siden invasjonen i februar 2022, skriver de.

De viser til at situasjonen på slagmarken virker fastlåst, samtidig som vestlig politisk støtte falmer. I tillegg krever krigen i Midtøsten ressurser og oppmerksomhet.

Russlands finansminister Anton Siluanov sier imidlertid at landet har nok penger til å finansiere krigen, som nå går inn i sin 23. måned. Det skriver Business Insider.

- Finansdepartementet har sørget for alle nødvendige midler for hovedoppgavene, sa Siluanov på et pressetreff onsdag ifølge Bloomberg.