SAS-streiken

Partene møttes: - Ingen vilje til bevegelse

Partene i SAS-streiken møttes i et såkalt statusmøte lørdag, etter ønske fra de svenske meklerne. - Vi behøver å se en reell vilje til bevegelse, og det har vi ikke sett, sier Roger Klokset til Dagbladet.

KREVER TO TING: Leder for SAS-pilotene Roger Klokset før streikemøtet til SAS-pilotene på Radisson Blu Gardemoen. Foto: Annika Byrde / NTB
KREVER TO TING: Leder for SAS-pilotene Roger Klokset før streikemøtet til SAS-pilotene på Radisson Blu Gardemoen. Foto: Annika Byrde / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er to ting som må til for å fortsette forhandlingene. Det ene er at SAS tilkjennegir en vilje til å bevege sin posisjon, og følger viktige prinsipper for arbeidslivet i tillegg til realistiske sparemål.

Det sier Roger Klokset, leder i Norske SAS-flygeres forening, til Dagbladet søndag.

- Det andre er at SAS viser en vilje til å utføre reelle forhandlinger, og ikke skinnforhandlinger som man har drevet med fra 8. november i fjor, legger han til.

Da møtet lørdag ikke var et rent forhandlingsmøte, ble oppgaven delegert til den svenske pilotforeningen. Det er ikke tatt initiativ til eller satt opp nye møter per nå, ifølge Klokset.

Vil ikke lenger hente charterturister

Tidligere søndag gikk SAS Pilot Group ut med en pressemelding hvor de skriver at de ser seg nødt til å avslutte dispensasjon for charterflyginger etter siste flyging søndag.

Årsaken skal være at SAS, ifølge pilotforeningen, bryter avtalen.

STREIK: Formann i Dansk Pilotforening, Henrik Thyregod, forteller at han føler seg brukt etter at SAS og pilotene ikke klarte å komme frem til en løsning søndag formiddag. Reporter: Jon Even Andersen Vis mer

- Bakgrunnen er at intensjonen med avtalen var at SAS fikk dispensasjon for å hente charterturister hjem fra enkelte destinasjoner der det var få eller ingen alternativer. I tillegg var en stor del av avtalen at SAS skulle omdisponere egen kapasitet for å hente dem - og på den måten ta færrest mulig av våre medlemmer ut av streiken midlertidig, sier Klokset til Dagbladet.

- Men i hovedsak var avtalen at de skulle omdisponere egen kapasitet, legger han til.

Søndag ble det også klart at SAS-pilotene innvilger dispensasjon fra streiken for å fly en rundtur til Svalbard mandag, for å sikre tilgang til kritisk personell og utstyr.

Tonje Sund, pressesjef i SAS Norge, er glad for at søknaden ble godkjent.

- Vi er glade for at fagforeningene nå har godkjent vår søknad om dispensasjon for SK4414 og SK4425 11. juli. SAS har tidligere i prosessen bedt om unntak for å hente hjem strandede passasjerer, men fått nei. At vi nå har kunnet starte den prosessen, er svært positivt for de passasjerene unntaket omfatter, sier hun til Børsen.

- Avtalen er ikke fulgt

Klokset forklarer videre at man har endt opp med å fly til større steder, hvor det finnes gode alternativer. Han mener derfor at intensjonen bak avtalen ikke er fulgt «i det hele tatt».

- I tillegg har man ikke omdisponert egen kapasitet, eksempelvis andre flyselskaper som SAS leier inn. Det har man gjort av kommersielle hensyn - man ønsker ikke å kansellere de ruteflygingene for å få charterturister hjem.

Klokset understreker at de strakk ut ei hånd for å hjelpe dem med mest prekære behov for å komme seg hjem, men at de ikke kan gjennomføre når avtalen fikk et helt annet omfang og ikke håndteres etter intensjon.

- Hvordan vil dette påvirke de kommende forhandlingene?

- Det påvirker nok ikke forhandlingene som sådan. Men når det kommer til å behandle liknende dispensasjonssøknader i framtida, så blir det naturligvis vanskeligere, sier han.

- Ønsker å forhandle

Pressesjef i SAS Norge, Tonje Sund, bekrefter til Børsen søndag at det har vært kontakt mellom SAS og mekler i løpet av helga.

- Vi ønsker å forhandle, sier hun.

SAS er forelagt Kloksets påstander i forbindelse med denne saken, men de er foreløpig ikke besvart.

Til NTB sier pressesjef i SAS, Tonje Sund, at SAS-ledelsen ikke deler oppfatningen om at det er lett å finne alternative hjemreiser til destinasjonene som pilotforeningen omtaler.

– Hele Europa er midt i en ekstremt utfordrende sommer med mangel på kapasitet, som gjør det svært vanskelig å booke om passasjerer til andre flyselskaper, sier Tonje Bjerve Sund i en e-post til NTB.

– Vi har et veldig stort antall strandede passasjerer som ikke kommer hjem og som er satt i en forferdelig situasjon – vi må få fortsette arbeidet med å få dem hjem, legger hun til.

I tillegg til å avvise påstanden om avtalebrudd, retter Sund beinhard kritikk mot pilotene – blant annet for tidsbruk som har gjort prosessen med å hente hjem streikefaste charterturister enda mer komplisert og forsinket.

– Vi har ett eneste fokus akkurat nå – og det er å gjøre vårt ytterste for å hjelpe passasjerene våre. Ingenting annet. Det er ufattelig at man forsøker å finne vinkler som gjør dette intensive arbeidet enda mer komplisert og at man igjen setter våre passasjerer i en helt urimelig situasjon, sier Sund.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer