Sindre Finnes og Erna Solberg:

Parterapeut: - Kan være ødeleggende

Sindre Finnes investerte i mer enn bare ekteskapet med Erna Solberg. - Det må føles som et svik, sier parterapeuten.

GIFT: Erna Solbergs ektemann, Sindre Finnes, er i hardt vær. Foto: Geir Dokken / Dagbladet
GIFT: Erna Solbergs ektemann, Sindre Finnes, er i hardt vær. Foto: Geir Dokken / Dagbladet Vis mer
Publisert

Det har kommet fram at Sindre Finnes, partileder i Høyre og tidligere statsminister Erna Solbergs ektemann, gjennomførte over 3600 aksjehandler i perioden kona var statsminister.

Solberg opplyser på en pressekonferanse fredag at hun derfor har brutt habiliteten sin i flere saker, uten å vite det. Hun tok til tårene da hun delte nyhetene med folket.

- Det er helt vanlig å føle skuffelse og sinne overfor en partner som ikke har vært ærlig, sier Susanne Eidem, parterapeut og sexolog, til Dagbladet.

- Erna kan ha hatt en bekymring

Ifølge Solberg ante hun nemlig ikke hva ektemannen drev med.

- Det må føles som et svik, spesielt fordi man vet at han visste at han ikke skulle gjøre det, sier Eidem.

EKSPERT: Susanne Eidem, sexolog & Parterapeut. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
EKSPERT: Susanne Eidem, sexolog & Parterapeut. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

I jobben som parterapeut møter Eidem mange ektepar som i ulik grad har økonomiske parproblemer. Hun forteller at økonomiske hemmeligheter kommer i mange ulike former, alt fra spillavhengighet, til hemmelige bankkontoer – til daytrading.

- Ofte vet man ikke hva partneren driver med, andre ganger kan man mistenke det.

Stort tillitsbrudd

Solberg sier at hun føler seg «ført bak lyset» og Finnes har selv sagt at han ikke har vært ærlig, verken overfor kona eller Statministerens kontor (SMK).

- Jeg har gjort alvorlige feil som har gjort det umulig for Erna å vurdere sin habilitet da hun var statsminister. Etter at hun gikk av som statsminister har jeg også gitt både henne og pressen feilaktig informasjon om mine aksjehandler, sier Finnes til E24 fredag.

Høyre-leder Erna Solberg orienterer pressen fredag morgen om ektemannen Sindre Finnes aksjehandel i årene hun var statsminister.Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
Høyre-leder Erna Solberg orienterer pressen fredag morgen om ektemannen Sindre Finnes aksjehandel i årene hun var statsminister.Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Det kan gjøre sviket større når det føles bevisst, sier Eidem.

- Tøff tid for familien

Erna Solberg kalte selv aksjehandelen for et «alvorlig tillitsbrudd». Slike tillitsbrudd kan være vanskelige å komme seg gjennom, sier Eidem.

- Det tar tid å bearbeide et så stort tillitsbrudd, og jeg håper ikke dette ødelegger ekteskapet. Bare forestill deg hvordan det måtte føles at et annet menneskes handling kan ødelegge tilliten du har fått fra folket. Et menneske du stolte aller mest på attpåtil.

Eidem håper at de har et godt nettverk og ressurser til å komme seg gjennom dette. Hun sier at mange ektepar sliter med å holde sammen etter et tillitsbrudd.

- Jeg håper på forståelse for at dette er en tøff tid for hele familien vår, og vil gjerne gjenta at jeg er utrolig lei meg for at jeg har satt Erna i denne situasjonen, sa Finnes til TV 2 søndag.

Erna Solberg opplyser at hun har vært inhabil i sin tid som statsminister i forbindelse med Sindre Finnes' aksjekjøp. Vis mer

- Stor belastning

I kjølvannet etter at nyheten kom ut, har mange kritisert Solberg og sådd tvil om hun har vært helt uviten.

- Hun har en så stor rolle at det blir en veldig stor belastning at alle skal ha en mening om hennes dømmekraft, uten å vite hele bildet. Politikere er mennesker de også, sier Eidem.

- Ofte kritiserer vi kvinner for valgene deres ektemenn gjør, men det er sjelden vi kritiserer menn for feil deres koner gjør.

Parterapeuten forteller at det å holde slike hemmeligheter for partneren sin kan drives av gevinsten man kan få. Ifølge Solberg har Finnes tjent 1,8 millioner på aksjehandlene mens hun var statsminister.

- Jeg kan forstå hvordan dette er kjipt for begge parter. Det må føles bra å handle aksjer når du er god, det kan gi ekstra adrenalin, i tillegg tror man at man får mer ut av det. Man tror risikoen er verdt gevinsten, men man angrer som regel når man blir tatt, sier Eidem.

- Fortsatt tillit

Solberg sier fredag at hun kommer til å være varsom med Finnes' aksjehandler, dersom hun blir statsminister i 2025

- Hvis jeg skulle bli statsminister igjen, må vi organisere det på en helt annen måte som sikrer fullt innsyn for SMK i VPS-kontoen til Sindre, sier hun til NTB.

Til tross for skandalen, har Høyres sentralstyre full tillit til partileder Erna Solberg, opplyser nestleder Henrik Asheim.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer