Påskefavoritt corona-stenger:
- Uvirkelig

Her stenger Trysils største treffsted for vinteren.

LÅST DØR OG 30 PERMITTERT: Daglig leder Tommy Åsheim måtte stenge og låse Restaurant Laaven fredag, rett før toppsesongen med 12 millioner kroner i omsetning. Foto: Privat
LÅST DØR OG 30 PERMITTERT: Daglig leder Tommy Åsheim måtte stenge og låse Restaurant Laaven fredag, rett før toppsesongen med 12 millioner kroner i omsetning. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For to dager siden fikk Trysilfjellets største treffsted Restaurant Laaven streng beskjed fra kommunelegen om å begrense de populære afterski-treffene fra de vanlige 500 - 600 publikummerne til maks 250.

Og stopp i servering fra alle ølkraner klokka 22.

Men alpinanlegget skulle være åpent til over påskeferien. Og Laaven skulle tilpasse seg nye corona-regler.

Men i ettermiddag slokker Laaven lyset og låser døra for resten av vintersesongen, til 1. mai.

Torsdag kveld stengte alpinbakkene på ubestemt tid fra skumring klokka 18. Og kommunelegen i Trysil kom med ny skjerping - blant annet totalforbud mot afterski.

SISTE AFTERSKI MED GJENGEN: Fra lørdagstreffet på afterski i og utenfor Laaven i Trysil sist lørdag. Foto: Angelica Hagen
SISTE AFTERSKI MED GJENGEN: Fra lørdagstreffet på afterski i og utenfor Laaven i Trysil sist lørdag. Foto: Angelica Hagen Vis mer

Altså fra 600 til 250 til null gjester midt i høysesongen i løpet av to døgn.

- Surrealistisk

- Det er helt uvirkelig, ja kall det gjerne surrealistisk. Vi kunne holdt åpent for lunsj med to meter mellom gjestene, men her valgte vi å bruke fredagen til å rydde og vaske og ha alt klart igjen til påskegjester i løpet av en time. Vel å merke hvis det skjer et under, sier reiselivsbedriftens daglige leder Tommy Åsheim til Dagbladet.

Alle de vel 30 arbeidstakerne, med ulike kontraktsforhold etter sesongtrykket, går nå rett ut i permittering.

- De siste sju ukene av sesongen, inkludert påske, går vi glipp av om lag 12 millioner kroner i omsetning. Jeg kan i farta ikke si hva det betyr i resultat, sier Åsheim.

Selv våknet han klokka 03 natt til fredag og begynte å tenke over corona-konsekvenser. Når han nå løser døra før selve høysesongen, er han mest bekymret for hele delen av hotell- og reiselivsbransjen, som er basert på utenlandske turister.

- Konkursskred

- Jeg er redd for at stengningene og frykten vi leser om nå mange steder i landet, bare er toppen av isfjellet. Dessverre tror jeg det kommer et skred av konkurser i restauranter, puber og reiselivssteder om tre-fire måneder, spår Tommy Åsheim.

Laaven har gjort det bra noen sesonger, og han er ikke bekymret for egen bedrift og ansatte på lengre sikt.

KLARE FORSLAG: Ap-leder Jonas Gahr Støre kommer med klare forslag på til hva som bør endres i regjeringens kriseplan. Video: Per Ervland / Reporter: Mats Rønning Vis mer

- Men uansett hva som skjer med corona-situasjonen de kommende ukene og månedene, vil dette sette sitt preg på neste vintersesong, også for oss.

Han skjønner at nasjonale helsemyndigheter, regjering og Trysil kommune handler nå som de gjør.

- Trysil kommune har 6 500 innbyggere. I påska er det vel 50 000 her, bare for å ta et tall. Et allerede presset helsevesen vil ikke være i stand til å hjelpe tilreisende, sier Tommy Åsheim.

Avisa Østlendingen forteller i ettermiddag om en familie på fire, som har kjørt fra Malmö til Trysil for å bo på hotell noen dager. Men de snudde bilen og kjørte hjemover igjen allerede i dag på grunn av corona-situasjonen.

Etter søndag 15. mars stenger alle hoteller i Trysil.

I en rekke ski- og reiselivskommuner landet rundt kommer nå både puber, restauranter og skiheiser til å bli stengt.

Det gjelder blant annet i Tinn og Vinje i Vestfold og Telemark, der alle skianlegg, spisesteder, hoteller og overnattingssteder stenges.

I kommunen Vinje, som bare har 3 676 innbyggere og over 5 700 hytter stenger alle tjenestene fram til over påske. De ønsker heller ikke at folk bruker hyttene i kommunen.

En lik anbefaling er gått ut i hele Hallingdal.

Ikke corona-asyl likevel

Ordfører i fjellkommunen Tokke, Jarand Felland, inviterte i går til «corona-asyl» i Tokke for de 1200–1300 hytteeierne i den lille kommunen, på tross av strenge grep i nabokommunene.

Den fløyta har fått en annen lyd i dag.

- Vi har endret syn på det nå. Nå anbefaler vi at de ikke kommer, men at de kan komme for tilsyn av hytter, sier han.

Kommunen har stengt skibakken i henhold til statens retningslinjer, men har latt serveringsstedene være åpne.

- Det har kommet tydelige råd på dette siden i går, sier ordføreren i Tokke.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer