Dmitrij Medvedev:

- Pass på hva dere sier!

Russlands tidligere president med tydelig oppfordring til Frankrikes finansminister.

SVARER FRANKRIKE: Den tidligere russiske presidenten Dmitrij Medvedev i ordkrig på Twitter. Foto: Jekaterina Shtukina, Sputnik/AP/NTB
SVARER FRANKRIKE: Den tidligere russiske presidenten Dmitrij Medvedev i ordkrig på Twitter. Foto: Jekaterina Shtukina, Sputnik/AP/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Stadig nye sanksjoner er påført Russland av Vesten etter invasjonen av Ukraina. Allerede har det fått økonomiske konsekvenser, blant annet med en renteheving til 20 prosent.

Frankrikes finansminister Bruno Le Maire gikk tirsdag ut på Twitter med en klar beskjed til Russland.

«Sanksjonene som er pålagt Russland er ekstremt effektive. Vi fører total økonomisk og finansiell krig mot Russland. Vi kommer til å forårsake kollaps av den russiske økonomien», meldte han.

«Åpenbar trussel»

Dette budskapet falt ikke i god jord hos Dmitrij Medvedev. Han var Russlands tredje president og tok over fra Vladimir Putin i 2008. Han ble sittende til Putin igjen tok over roret i 2012. Siden hadde han rollen som statsminister i de åtte påfølgende åra.

Nå er han nestleder for den russiske føderasjonens sikkerhetsråd. Han melder seg nå på sabelraslingen på Twitter. På både engelsk og russisk får Le Maire svar på tiltale.

«Idag har en fransk minister sagt at de har erklært en økonomisk krig mot Russland. Pass på hva dere sier, mine herrer! Og ikke glem at i menneskers historie har økonomisk krig ganske ofte blitt til ekte kriger», skriver han.

Professor og Russland-ekspert ved Institutt for forsvarsstudier i Forsvaret, Katarzyna Zysk, sier at Medvedev kommer med en «åpenbar trussel» fra russisk side.

- Det er muligens et forsøk på å avskrekke fra å gå videre med sanksjoner mens invasjonen pågår, samt å påvirke samfunnsmening. Ut fra hvordan Russland definerer en moderne krig er den ikke begrenset til militære virkemidler. Moderne kriger utspiller seg ikke bare på slagmarken, sier hun, og legger til:

- Den russiske militærdoktrinen definerer krig som en integrert bruk av militære, politiske, økonomiske, informasjonsmessige og andre ikke-militære metoder og midler som implementeres ved utnyttelse av befolkningens protestpotensial. Å påvirke samfunnsmening, både hjemme og internasjonalt, er derfor en svært viktig del av krigføring, ikke minst før krigen startes.

KONFLIKTEN FORKLART: Situasjonen mellom Russland og Ukraina er anspent. Men hvor startet det hele, og hvorfor er det konflikt mellom de to landene? Vi forklarer. Reporter: Bjørge Dahle Johansen. Video: AP / NTB / Storyblocks Vis mer

Zysk forklarer at Russland gjennom de siste åra har forsøkt å dominere informasjonssfæren, noe de i mye større grad lyktes med i 2014 under annekteringen av Krim-halvøya.

- Amerikanerne lærte mye av det, og var denne gangen tidlig ute med å undergrave de russiske forsøkene på å spre propaganda, løgner og fabrikkerte scenarioer for å skape et påskudd for invasjonen og rettferdiggjøre krigen. Det klarte de ikke, verken i Russland eller internasjonalt, noe som er et veldig stort tap for Russland. Den store støtten internasjonalt for Ukraina, og fordømmelsen av Russland, samt tydelige motstand for krigen i Russland, er en av konsekvensene for dette nederlaget.

AVSKREKKING: Katarzyna Zysk mener Russland forsøker å avskrekke Vesten. Foto: Forsvaret
AVSKREKKING: Katarzyna Zysk mener Russland forsøker å avskrekke Vesten. Foto: Forsvaret Vis mer

Hun understreker imidlertid at det ikke er noe som tyder på en reell fare for at Russland ønsker en eskalering av krigen som involverer vestlige land.

- I utgangspunktet vil ikke russerne ha krig med NATO og USA, og forstår, like godt som man gjør i Vesten, de enorme farene ved det. Derimot fortsetter begge sider å avskrekke ved bruk av både militære og ikke-militære virkemidler.

- Hva tenker du om retorikken fra Medvedev her?

- Det er en ganske åpenbar trussel som er en del av avskrekkingen. Når det kommer til ordbruken har den, spesielt siden Putin satte i gang med begrunnelser for krigen rett før invasjonen, vært på et ganske lavt nivå. Dette er en form for eskalering, hvor man tar av seg silkehanskene, avslutter Zysk.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer