Passerte magisk grense - flyr høyt

Inntektene til Kjell Inge Røkke-dominerte Aker BP passerte for første gang 1 milliard dollar i fjerde kvartal i fjor. Aksjen løfter seg 4 prosent i åpningsminuttene på Oslo Børs.

STORE TALL: Kjell Inge Røkke har all grunn til å være fornøyd med kvartalsresultatet for Aker BP. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
STORE TALL: Kjell Inge Røkke har all grunn til å være fornøyd med kvartalsresultatet for Aker BP. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Aker BP fikk et resultat før skatt på 424 millioner dollar i fjerde kvartal i fjor. For første gang var inntektene i ett kvartal på mer enn 1 milliard dollar.

Resultatet er bedre enn analytikernes forventninger, og aksjekursen løftet seg kjapt ut fra start på Oslo Børs tirsdag morgen. Et hopp på 4 prosent i åpningsminuttet hevet prisen fra 259 kroner aksjen til 269 kroner aksjen.

Analytiker-råd

DNB Markets tok mandag Aker BP inn i sin ukentilige portefølje med anbefalte aksjer.

- Kursen stengte i går på NOK 259.20 pr aksje og vi venter en positiv reaskjon på rapporten ved åpning i dag. Vi har før eventuelle endringer etter oppdateringen en kjøpsanbefaling med et kursmål på NOK 292 pr aksje, skriver meglerhuset i sin morgenrapport.

Oljeanalytiker Oddvar Bjørgan i Carnegie skriver i sin morgenrapport tirsdag at driftsresultat før avskrivninger (ebitda) var seks prosent høyere enn konsensus.

– Vi venter en positiv kursreaksjon på rundt 2-3 prosent i dag, skriver Bjørgan, ifølge DN Investor.

Sverdrup-løft

Kvartalsresultatet er også høyere enn i 2018, da resultatet før skatt var på 398 millioner dollar i fjerde kvartal.

Selskapet hadde inntekter på 1,003 milliarder dollar i fjerde kvartal i fjor. Dette skyldes særlig rekordhøy oljeproduksjon. Produksjonsveksten kommer som følge av oppstarten av Johan Sverdrup-feltet, kombinert med sterk produksjon fra øvrige felt.

Netto resultat for fjerde kvartal var 112 millioner dollar.

Selskapet opplyser at de forventer å produsere mellom 205.000 og 225.000 oljeekvivalenter per dag i 2020.

Aker BP planlegger å delta i ti utforskningsbrønner i år og venter å bruke omtrent 500 millioner dollar på utforskningsaktiviteter.

Produksjonskostnadene ventes å gå ned med omtrent 20 prosent sammenlignet med 2019.

Sammen med resultatet presenterte Aker BP et mål om å redusere utslippene ytterligere til under 5 kilo karbondioksid per fat oljeekvivalenter fra og med 2020.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer