- Påstandene om prisjuks er bekreftet

Eksterne granskere har funnet fiktive salg hos sportskjeden. Rapport lagt fram i dag.

GRANSKET: Den eksterne granskingen av XXL er ferdig.
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
GRANSKET: Den eksterne granskingen av XXL er ferdig. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sportskjeden satte selv i gang en ekstern gransking i sommer, etter påstander om prisjuks. Advokatfirmaet DLA Piper fikk oppdraget, og torsdag ble rapporten lagt fram:

- Påstandene om prisjuks er bekreftet, sa advokatfirmaets partner Berit Reiss-Andersen da rapporten ble lagt fram.

Granskerne har ifølge DN funnet åtte tilfeller av prisjuks i XXL over en periode på ti år.

- Ingen tvil

For å markedsføre varer med tilbudspris, krever markedsføringsloven at et antall varer er solgt til original pris. Det skal det ha blitt systematisk jukset med i XXL.

- Det er helt på det rene at slike handlinger er i strid med markedsføringsloven. Det er ingen tvil om det rettslige her, sier Reiss-Andersen ifølge E24, som først avdekket forholdene i XXL.

Kulturen

Reiss-Andersen sier at granskingen ikke bekrefter at prisjukset har vært omfattende og systematisk, men at de tilfellene som er avdekket bunner i den såkalte XXL-kulturen.

– Vi har fått bekreftet en utbredt bruk av ulønnet arbeid, med dugnader på fridager, som søndager og i helger, opplyser Reiss-Andersen.

Og selv om intervjuer av 84 ansatte «bare» har avdekket åtte tilfeller, er det samtidig flere som ifølge advokaten «har hørt om» prisjuks.

Direktør Elisabeth Lier Haugseth i Forbrukertilsynet sier til DN at de vil være ferdig med sine undersøkelser rundt XXL en gang etter jul.

Også Arbeidstilsynet har startet undersøkelser av forholdene i sportskjeden.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer