Pengekollaps: - Problemer

Den russiske finansministeren innrømmer at fallende inntekter gir Russland utfordringer.

PROBLEMER: I en videokonferanse med Russlands president Vladimir Putin (t.h.) onsdag, innrømmet finansminister Anton Siliuanov at Russland har problemer med energiinntektene. Foto: Olga Maltseva, Pool Photo via AP / NTB
PROBLEMER: I en videokonferanse med Russlands president Vladimir Putin (t.h.) onsdag, innrømmet finansminister Anton Siliuanov at Russland har problemer med energiinntektene. Foto: Olga Maltseva, Pool Photo via AP / NTB Vis mer
Publisert

Siden Russland invaderte Ukraina har Vesten innførte en rekke sanksjoner mot landet, spesielt innenfor energisektoren.

Der Russland før var hovedleverandør av gass til EU - de sto for rundt 40 prosent av all gass EU importerte - har den russiske gassandelen nå falt til under ti prosent, og Europa jobber mot å kvitte seg med russerimporten fullstendig.

Også den russiske oljeeksporten har blitt rammet. EU har blant annet innført pristak på olje. Det betyr i praksis at dersom russisk olje selges for over 60 dollar fatet, så inntrer et forbud mot alle vestlige tjeneste i forbindelse med frakta av denne olja. Det dreier seg om forsikring, finansiering og teknisk assistanse.

Milliardtap

Russerne har jobbet intenst med å eksportere sine energiressurser til land som ikke har vedtatt sanksjoner, noe de til en viss grad har fått til.

De har riktignok måtte finne seg i å selge olje med rabatt, men i april eksporterte Russland mer olje enn i noen annen måned siden de invaderte Ukraina. Omtrent 80 prosent av råolja ble sendte til Kina eller India, ifølge Det internasjonale energibyrået.

De rabatterte oljeprisene gir uansett utslag på bunnlinja for de russiske statsfinansene. I årets første kvartal kollapset energiinntektene, og falt med over 50 prosent.

Russlands energiinntekter falt til 27,3 milliarder dollar i årets første fire måneder, det laveste siden starten av pandemien. Med de økte utgiftene fra krigen, resulterte det i at Russland hadde et budsjettunderskudd på 43,8 milliarder dollar i de fire første månedene av 2023.

Det er ganske brutale tall, spesielt om man sammenlikner med samme periode i fjor, da overskuddet var på 15 milliarder dollar, ifølge Reuters.

- Problemer

Og nå tilstår Russlands finansminister Anton Siluanov at Russland har «problemer» med olje- og gassinntektene. Under en videokonferanse med Vladimir Putin onsdag la Siluanov skylda på «alle disse rabattene».

- Russlands ikke-energiinntekter er i rute for vekst som planlagt, med potensial for et lite overskudd innen utgangen av året. Men det er et problem med energiinntekter, sa Siluanov, ifølge Financial Times.

Prisen på den russiske Ural-olja har også vært svakere enn Russland hadde sett for seg. I begynnelsen av mai falt prisen til 14 prosent under det nivået Russland har lagt til grunn for at årets budsjett skal gå i null, ifølge beregninger fra Reuters.

- Per nå har vi fått inn rundt 30 prosent av den årlige inntekten, men vi har brukt 39 prosent av utgiftene. Derfor har vi fortsatt en midlertidig ubalanse, som bør utjevnes etter hvert som budsjettgjennomføringen skrider fram, sa Siluanov, ifølge Reuters.

Selger mye olje

Det er også tatt grep underveis, fra flere aktører, for å sikre at den globale oljeprisen ikke blir for lav. OPEC+ ble på tampen av 2022 enige om å kutte oljeproduksjonen, for å støtte markedet da de økonomiske utsiktene ble stadig mørkere.

I april annonserte de flere kutt, og selv om kuttene presset oljeprisene betydelig høyere, har prisene falt igjen siden da - også her på grunn av frykt for en global økonomisk nedtur.

På tross av at inntektene har falt, har Russland foreløpig ingen problemer med å få solgt olja. I april solgte de i snitt 8,3 millioner fat råolje hver dag. Det er en oppgang fra fjoråret, da snittet landet på 7,7 millioner råolje hver dag.

- Russland ser ut til å ha få problemer med å finne villige kjøper til sin råolje og sine oljeprodukter, konkluderte IEA i en rapport ifølge Business Insider.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer