Pengekollaps: - Problemer

Den russiske finansministeren innrømmer at fallende inntekter gir Russland utfordringer.

PROBLEMER: I en videokonferanse med Russlands president Vladimir Putin (t.h.) onsdag, innrømmet finansminister Anton Siliuanov at Russland har problemer med energiinntektene. Foto: Olga Maltseva, Pool Photo via AP / NTB
PROBLEMER: I en videokonferanse med Russlands president Vladimir Putin (t.h.) onsdag, innrømmet finansminister Anton Siliuanov at Russland har problemer med energiinntektene. Foto: Olga Maltseva, Pool Photo via AP / NTB Vis mer
Publisert

Siden Russland invaderte Ukraina har Vesten innførte en rekke sanksjoner mot landet, spesielt innenfor energisektoren.

Der Russland før var hovedleverandør av gass til EU - de sto for rundt 40 prosent av all gass EU importerte - har den russiske gassandelen nå falt til under ti prosent, og Europa jobber mot å kvitte seg med russerimporten fullstendig.

Også den russiske oljeeksporten har blitt rammet. EU har blant annet innført pristak på olje. Det betyr i praksis at dersom russisk olje selges for over 60 dollar fatet, så inntrer et forbud mot alle vestlige tjeneste i forbindelse med frakta av denne olja. Det dreier seg om forsikring, finansiering og teknisk assistanse.

Milliardtap

Russerne har jobbet intenst med å eksportere sine energiressurser til land som ikke har vedtatt sanksjoner, noe de til en viss grad har fått til.

De har riktignok måtte finne seg i å selge olje med rabatt, men i april eksporterte Russland mer olje enn i noen annen måned siden de invaderte Ukraina. Omtrent 80 prosent av råolja ble sendte til Kina eller India, ifølge Det internasjonale energibyrået.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer