Transaksjoner mellom Norge og Russland:

Pengestrøm fra Russland strupes

Etter sanksjonene har pengeflommen mellom Norge og Russland blitt heftig redusert.

KLAR BREMS: Pengeflommen mellom Russland og Norge har blitt kraftig redusert etter sanksjonene. Foto: Shutterstock / NTB
KLAR BREMS: Pengeflommen mellom Russland og Norge har blitt kraftig redusert etter sanksjonene. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Børsen kunne i slutten av mars avsløre at hundrevis av millioner kroner flommet mellom Russland og Norge under krigen i Ukraina. EU innførte første pakke med sanksjoner mot russiske banker og individer allerede ved krigens start.

Norge gikk kjapt ut og lovet å slutte seg til sanksjonene, men de ble ikke innført i norsk rett før 18. mars.

Flere fryktet at Norge kunne bli brukt til å sluse penger gjennom fra sanksjonerte russere, og Børsen fikk innsyn i tall fra Valutaregisteret som viste at det var en betydelig oppgang i transaksjoner inn til Norge i perioden 17. februar til 18. mars.

- At det er en sannsynlighet for at det kan være noe i de transaksjonene, tror jeg så absolutt. Det har man sett tidligere også, at sanksjonerte russere søker å eksportere penger ut av landet, inn i dollar eller euro. Norge har en egen valuta som gjør oss attraktive, sa hvitvaskingsekspert Julie Odden til Børsen da.

Samtidig kunne Økokrim fortelle at de hadde fått flere rapporter om mistenkelige transaksjoner knyttet til sanksjonene.

Drastisk fall

Børsen har nå fått innsyn i tallene som viser ståa med sanksjoner på plass. Der det forrige periode gikk 800 millioner kroner til Russland fra Norge, er nå tallet redusert til 185 millioner kroner.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer