Etter et vanskelig år:

Per og Bahareh åpner hotell

Tidligere Frp-profil Per Sandberg og samboeren Bahareh Letnes åpnet bar i Halden i mars i fjor og rakk å ha åpent én dag før pandemien stengte kranene. Nå satser de igjen - denne gangen på hotell.

ÅPNER IGJEN: Etter å ha måttet holde stengt i nesten to måneder, gleder Per Sandberg og Bahareh Letnes seg til å gjenåpne puben de driver i Halden. Vis mer
Publisert

Etter sosial nedstenging landet over på nyåret, og en runde med frykt for spredning av mutert virus i Halden de siste ukene, kunne Per Sandberg og Bahareh Letnes endelig åpne kranene igjen torsdag kveld.

- Det kom som en positiv overraskelse nå, at vi får åpne sånn smått om senn, sier Sandberg til Børsen.

- Dramatisk

Paret åpnet baren Grand Bar i sentrum av Halden i fjor, men lykken var kortvarig.

- Vi skulle jo åpne 1. mars i fjor vi, og så ble vi nedstengt 2. mars. De to første månedene vi skulle drive her var vi nedstengt. Så det var det verste for oss. At vi hadde investert og forberedt på en åpning, og så taper vi to og en halv måned omsetning, uten å ha noen form for muligheter til kompensasjon. Siden vi ikke hadde noe omsetning i 2019 kom vi dermed ikke under noen støtteordninger. Så for det var oss det mest dramatiske, forteller Sandberg.

TRØNDER ØL: Per Sandberg og Bahare Letnes åpnet torsdag kveld kranene igjen. Blant ølsortimentet finnes selvsagt trønderølen Dahls, som Sandberg avslører har blitt et trekkplaser blant haldenserne. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
TRØNDER ØL: Per Sandberg og Bahare Letnes åpnet torsdag kveld kranene igjen. Blant ølsortimentet finnes selvsagt trønderølen Dahls, som Sandberg avslører har blitt et trekkplaser blant haldenserne. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Sandberg mener Halden kommune så langt har håndtert pandemien på en god måte. Enkelte av de nasjonale tiltakene er han imidlertid kritisk til.

- Jeg har alltid vært tilhenger av at lokale myndigheter får bestemme dette i mye større grad enn de nasjonale. Det er en kollektiv avstraffelse man har foretatt når man har stengt ned hele landet, uten å ha åpning for steder der det ikke eksisterer smitte i det hele tatt.

- Mistillit

- Det er også mange paradokser, som fortsatt nasjonale restriksjoner for å ikke slippe inn gjester etter klokka 22. Hvem som har funnet på det, det vet jeg ikke, men det må ha blitt gjort under både fire og fem flasker rødvin, ler han.

For Sandberg mener det er en form for mistillit til bareiere landet rundt, at de må nekte gjester å komme inn etter et gitt tidspunkt til tross for at det er plass i lokalet.

AUTENTISK: Per Sandberg og Bahare Letnes skal fra juni drive hotell i Halden. De siste månedene har gått med til å finne interiør som passer inn i den erverdige stilen lokalene har. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
AUTENTISK: Per Sandberg og Bahare Letnes skal fra juni drive hotell i Halden. De siste månedene har gått med til å finne interiør som passer inn i den erverdige stilen lokalene har. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Jeg vet hva mine kolleger rundt omkring har lagt ned av ressurser og jobb for å skape trygghet. Det har vi også gjort. Vi har gått rundt her som et moralpoliti og folk har blitt flinkere og flinkere etter hvert.

Moralpoliti

For paret tar smittevern på alvor, forteller Sandberg.

I løpet av pandemien har han blant annet måttet sikre smittevernfaglig avstand mellom to personer som fant hverandre i lokalene.

- Når du går rundt med en meterstokk og forteller folk at de ikke skal klemme, danse, kysse. Jeg har hørt at jeg går moralpolitiet i Iran en høy gang.

- Vi har også en fordel, fordi Bahareh har bakteriefobi, så her blir det vasket uansett, ler Sandberg.

SPØKER: Hotellet Grand Hotel Halden skal fra juni av drives av Bahareh Letnes og Per Sandberg. Hotellet, som liggger vegg i vegg med parets bar har også en gjenganger, forteller paret. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
SPØKER: Hotellet Grand Hotel Halden skal fra juni av drives av Bahareh Letnes og Per Sandberg. Hotellet, som liggger vegg i vegg med parets bar har også en gjenganger, forteller paret. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Åpner hotell

Til tross for at pandemien har stukket enkelte kjepper i hjulene for parets bar-drøm, hadde de noen gode sommermåneder, og tok igjen underskuddet kjappere enn forventet, forteller de. Derfor satser de nå på nytt, og skal drive hotellet vegg i vegg med baren fra juni.

De siste ukene har gått med til oppussing, rydding og klargjøring av hotellet, som paret også kan avsløre at tidligere har hatt besøk av Åndenes makt.

- Vi er vertskap begge to. Det blir mest Bahareh. Corona slipper nå, og så kan jeg som liberalist banne litt i kirka og si «hold grensa stengt over sommeren». Det vil hjelpe næringslivet. Ferier hjemme. Alt næringsliv vil ha fortrinn av det, mener Sandberg.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer