«Perfekt storm»: - Alt gikk galt

Prisen på olivenolje har nådd historiske nivåer. Nå kan det bli enda verre, advarer importør.

- KAN BLI VERRE: Prisene på olivenolje har skutt i taket det siste året. Nå frykter bransjen selv at toppen ikke er nådd. Foto: Stian Schløsser Møller / Samfoto / NTB
- KAN BLI VERRE: Prisene på olivenolje har skutt i taket det siste året. Nå frykter bransjen selv at toppen ikke er nådd. Foto: Stian Schløsser Møller / Samfoto / NTB Vis mer
Publisert

Prisen for olivenolje har skutt til himmels det siste året. Forrige uke kom det fersk statistikk fra Det internasjonale valutafondet (IMF), som har fulgt prisutviklingen siden 1990. Tallene konstaterte at literprisen nå er historisk høy.

I april ble den globale prisen på olivenolje presset opp til 6296 dollar per tonn, som tilsvarer en økning på hele 46 prosent siden i fjor. Nå advarer eksperter om at toppen er langt ifra nådd.

- Nesten alle produsenter snakker om at prisene skal fortsette å stige, sier Jonas Widlund, innkjøpssjef i matvareselskapet Fontana, som importerer mat fra middelhavsområdet, til Svenska Dagbladet.

- Ekstremt

Prishoppet på olivenolje settes i sammenheng med en knusende tørke i Spania, som er verdens største produsent, og at det er tørre forhold i resten av Sør-Europa.

Produsentene selv har ropt varsko om uvanlig tørre sesonger i flere år.

- Men i år er det ekstremt, fortsetter Widlund.

- Laveste på 30 år

Foruten dårlige avlinger, har prisene også blitt drevet av dyrere strøm og drivstoff til transport. Ukraina er i tillegg storprodusent av glassflasker, som også har blitt dyrere etter at Russland invaderte Ukraina.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer