«Perfekt storm»: - Panikksalg

Nedstenging av kinesiske millionbyer forsterker global finansiell krisestemning, advarer Danske Banks sjeføkonom Frank Jullum.

SKYER: Finansdistriktet i Hongkong der aksjekursene rystes ukens første handelsdag. Foto: Marc Fernandes/Shutterstock/NTB
SKYER: Finansdistriktet i Hongkong der aksjekursene rystes ukens første handelsdag. Foto: Marc Fernandes/Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kinas foreløpig siste covid-utbrudd stenger ned millionbyene Shanghai og Shenzhen i minst en uke. Det vil forsterke globale stagflasjonskrefter, advarer Danske Banks sjeføkonom Frank Jullum i en fersk oppdatering.

Natt til i dag stupte hovedindeksen Hang Seng på Hongkong-børsen ned hele 5 prosent, som følge av nedstengingene.

Shenzhen er å regne som verdens «Silicon Valley for maskinvare», og et svært viktig produksjonsknutepunkt for elektronikk og andre forbruksvarer, påpeker Jullum.

Verst tenkelige

Effekten er ikke lystig, understreker sjeføkonomen:

- Dette vil forstyrre forsyningskjeder og forsterke globale stagflasjonskrefter. Nedstenginga kommer også på det verst tenkelige tidspunkt for Kina, gitt den allerede sterke økonomiske motvinden fra krisen i eiendom, stigende råvarepriser og global usikkerhet fra krigen i Ukraina, forklarer Jullum.

BOMBING: Oberstløytnant Geir Hågen Karlsen tror verken Nato eller Russland ønsker å gå til krig mot hverandre, men om Russlands angrep går utover de allierte nabolandene kommer Nato til å reagere. Programleder: Håvard Tanche-Larsen Knutsen Vis mer

Han viser til at Han Seng Tech-indeksen raste med hele 11 prosent og den samlede Kina offshore-indeksen (selskaper opererer både i Kina og globalt) i Hongkong falt 7,2 prosent.

- Dette er den største nedgangen på en dag siden den globale finanskrisen, påpeker Jullum.

Perfekt storm

Han tegner følgende bilde som forklarer bakteppet for det brutale aksjekursfallet:

- Vi ser nå effekten av en perfekt storm av vekstmotvind, der rekord-stress i eiendomsmarkedet, frykt for svartelisting i USA, mulig ESG-relatert salg (ESG = miljø, sosiale rettigheter, selskapsstyring, red.amn.) av kinesiske aksjer og et nytt covid-utbrudd har ført til kapitulasjon, skriver Jullum i sin ferske Kina-analyse.

Alt dette skjer samtidig som Kina og USA etter planen skal møtes for samtaler i Roma mandag.

Klare advarsler

I forkant av møtet mellom USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan og den framstående diplomaten Yang Jiechi, har Sullivan advart kineserne mot å hjelpe Russland, det være seg med militært materiell eller ved å bøte på russernes sanksjonstap i kjølvannet av krigen i Ukraina.

- Vi finner det usannsynlig at Kina vil gi våpen til Russland. Det vil undergrave deres posisjon om å sitte på gjerdet i krigen; ikke fordømme Russland og samtidig uttrykke deres syn om at suverene staters territorielle rettigheter bør respekteres, skriver Jullum.

- Kina ønsker ikke å sette seg i en posisjon der de blir rammet av sanksjoner fra vesten på grunn av krigen, konkluderer Jullum.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer