Kinas foreløpig siste covid-utbrudd stenger ned millionbyene Shanghai og Shenzhen i minst en uke. Det vil forsterke globale stagflasjonskrefter, advarer Danske Banks sjeføkonom Frank Jullum i en fersk oppdatering.
Natt til i dag stupte hovedindeksen Hang Seng på Hongkong-børsen ned hele 5 prosent, som følge av nedstengingene.
Shenzhen er å regne som verdens «Silicon Valley for maskinvare», og et svært viktig produksjonsknutepunkt for elektronikk og andre forbruksvarer, påpeker Jullum.
Verst tenkelige
Effekten er ikke lystig, understreker sjeføkonomen:
- Dette vil forstyrre forsyningskjeder og forsterke globale stagflasjonskrefter. Nedstenginga kommer også på det verst tenkelige tidspunkt for Kina, gitt den allerede sterke økonomiske motvinden fra krisen i eiendom, stigende råvarepriser og global usikkerhet fra krigen i Ukraina, forklarer Jullum.
Han viser til at Han Seng Tech-indeksen raste med hele 11 prosent og den samlede Kina offshore-indeksen (selskaper opererer både i Kina og globalt) i Hongkong falt 7,2 prosent.
- Dette er den største nedgangen på en dag siden den globale finanskrisen, påpeker Jullum.
Perfekt storm
Han tegner følgende bilde som forklarer bakteppet for det brutale aksjekursfallet:
- Vi ser nå effekten av en perfekt storm av vekstmotvind, der rekord-stress i eiendomsmarkedet, frykt for svartelisting i USA, mulig ESG-relatert salg (ESG = miljø, sosiale rettigheter, selskapsstyring, red.amn.) av kinesiske aksjer og et nytt covid-utbrudd har ført til kapitulasjon, skriver Jullum i sin ferske Kina-analyse.

Putin signerte omstridt lovforslag
Alt dette skjer samtidig som Kina og USA etter planen skal møtes for samtaler i Roma mandag.
Klare advarsler
I forkant av møtet mellom USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan og den framstående diplomaten Yang Jiechi, har Sullivan advart kineserne mot å hjelpe Russland, det være seg med militært materiell eller ved å bøte på russernes sanksjonstap i kjølvannet av krigen i Ukraina.

Slik vinner Xi på krigen
- Vi finner det usannsynlig at Kina vil gi våpen til Russland. Det vil undergrave deres posisjon om å sitte på gjerdet i krigen; ikke fordømme Russland og samtidig uttrykke deres syn om at suverene staters territorielle rettigheter bør respekteres, skriver Jullum.
- Kina ønsker ikke å sette seg i en posisjon der de blir rammet av sanksjoner fra vesten på grunn av krigen, konkluderer Jullum.