«Perfekt storm»: - Potensiell katastrofe

Ekstremvær gir stadig større problemer for shippingindustrien. Lav vannstand skaper allerede problemer i Panamakanalen, og det kan bli verre neste år.

REGNMANGEL: Lav vannstand har gjort at antall skip som daglig går gjennom Panamakanalen er redusert fra 36 til 32. Allerede i slutten av juli, da dette bildet ble tatt, lå skipene i kø og ventet på å få passere gjennom. Mange frykter at situasjonen kan bli enda verre i vinter. Foto: Bienvenido Velasco / EPA / NTB
REGNMANGEL: Lav vannstand har gjort at antall skip som daglig går gjennom Panamakanalen er redusert fra 36 til 32. Allerede i slutten av juli, da dette bildet ble tatt, lå skipene i kø og ventet på å få passere gjennom. Mange frykter at situasjonen kan bli enda verre i vinter. Foto: Bienvenido Velasco / EPA / NTB Vis mer
Publisert

Som Børsen omtalte forrige uke er antallet skip som kan passere gjennom Panamakanalen, en av verdens viktigste kanaler, redusert på grunn av tørke.

Det fører igjen til forsinkelser og problemer for shippingindustrien.

Ifølge The Panama Canal Authority, som har ansvaret for kanalen, måtte de begrense trafikken grunnet «utfordringer vi aldri har sett maken til», ifølge CNBC.

El Niño truer

Akkurat hvor utfordrende problemer Panamakanalen og andre viktige skipsruter kan bli møtt med ble avslørt i 2021, da det store containerskipet «Ever Given» kjørte seg fast i Suezkanalen. Skipet satt fast i seks dager, noe som blokkerte all trafikk på en av verdens travleste handelsruter.

Det førte til store problemer for forsyningskjedene mellom Europa, Asia og Midtøsten. Siden den gang har eksperter advart om at ekstremvær drevet fram av klimakrisa kan øke hyppigheten av denne typen hendelser, med potensielt vidtrekkende konsekvenser for forsyningskjedene, matsikkerheten og regionale økonomier.

Og nå truer værfenomenet El Niño på ny. Konsekvensene av værfenomenet er at flere områder vil oppleve ekstrem tørke, oversvømmelser og hetebølger. Aller verst er det for landene som grenser til Stillehavet, men også Nord- og Sør-Amerika og Sørøst-Asia vil merke værfenomenet.

- Potensiell katastrofe

For Panamakanalens del kan El Niño forsterke problemene de allerede har med trafikkavviklingen gjennom kanalen.

- Det vi ser nå er kanskje bare starten på hovedretten som blir servert neste år, fordi vi kan få en mer alvorlig tørke når vi kommer til den første halvdelen av 2024, sier Peter Sands, sjefanalytiker ved Xeneta.

- Akkurat nå ser vi at vannivåene ikke fyller seg opp til nivåer de ville ha gjort i et normalt år. Så det er bokstavelig talt en potensiell katastrofe på gang.

Den danske shippinggiganten Maersk sier at de i denne omgang ikke har blitt så hardt rammet av problemene i Panamakanalen, men at de har måttet laste lettere.

Skipene deres må nå ha 2000 færre containere, som følge av at de nye restriksjonene i kanalen. Der skipene før kunne gå 50 fot dypt i vannet, kan de nå ikke stikke dypere enn 44 fot.

- Seks fot med vann gjør en stor forskjell, sier Lars Østergaard Nielsen i Maersk.

«Perfekt storm»

En del av problemet i Panamakanalen er at vannstanden i Gatunsjøen, som er avhengig av nedbør og er helt essensiell for å få skip gjennom kanalen, har holdt seg under normalen på tross av nedbør i forbindelse med regntida.

Dersom Panamas tørkesesong starter tidligere enn vanlig, og det kombineres med økte temperaturer som følge av El Niño, noe som gir økt fordampning fra sjøen, så kan det føre til nesten rekordlav vannstand innen mars eller april neste år, ifølge Steven Paton ved Smithsonian Tropical Research Institute.

- Det er en perfekt storm, sier Paton til Reuters.

De seineste åra har værfenomenet El Niño opptrådt stadig oftere. Det er en utvikling som kan gi problemer for shippingbransjen.

- Dersom det fortsetter vil det bli stadig vanskeligere å kunne garantere for at de største skipene kommer seg gjennom kanalen, sier Paton.

Norske rederier påvirket

Kanaloperatørene har redusert antall skip som kan passere gjennom kanalen på en dag fra 36 til 32. Flere toppledere i shippingselskaper frykter at det ikke blir den siste reduksjonen i trafikk gjennom kanalen, ettersom en mindre alvorlig tørke i 2020 førte til at operatørene bare tillot 27 skip per dag.

- Alle som shipper produkter rundt verden burde følge med på de potensielle forstyrrelsene som følge av klimaforandringer. Panamakanalen er bare det siste eksempelet, sier Brian Bourke, global kommersiell sjef hos SEKO Logistics.

Også norske rederier har fått kjenne problemene i Panamakanalen på kroppen.

- Norske rederier er også påvirket. Forsinkelsen kan være på mellom 17 og 20 dager, men det varierer, fortalte rådgiver i beredskapsavdelingen ved Norges Rederiforbund, Line Falkenberg Ollestad, til Børsen i forrige uke.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer