Permitterer alle ansatte: - Riv, ruskende galt

Det som skal være Norges eneste produsent av håndpillede reker kan gå konkurs.

KAN VÆRE OVER: Daglig leder av Nord-Reker AS, Bodil Johansen Holmen, frykter for framtida til rekene sine. Foto: Privat
KAN VÆRE OVER: Daglig leder av Nord-Reker AS, Bodil Johansen Holmen, frykter for framtida til rekene sine. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Stengte rekefelt kan bety slutten for det som skal være verdens eneste produsent av håndpillede reker, skriver Fiskeribladet.

Fiskeridirektoratet gjennomførte nylig en kontroll av rekefeltene, og fant for mange små reker som skal beskyttes fra trålerne.

Den lille bedriften er avhengig av disse feltene, og står nå overnfor sin største utfordring på mer enn to tiår.

- Kritisk

Dette funnet får daglig leder av Nord-Reker AS, Bodil Johansen Holmen, til å både stusse og fortvile.

- Det har aldri skjedd i de 25 åra jeg har vært her. Det er kritisk, sier Holmen til Børsen.

- Dette skjer midt i den beste sesongen vi har hatt på lenge. Vi har jo mange kontrakter, blant annet med Lerøy, Domstein, Nordlandsmat, og Hurtigruten, og vi klarer ikke levere, legger hun til.

STORE INNTEKTER: I sesongen er det ventet å bli fisket rundt to hundre tusen tonn fisk til en førstehåndsverdi for fiskerne på ca. fire milliarder norske kroner. Reporter: Jeanette N. Vik. Video: Henning Lillegård. Foto: Cornelius Poppe / NTB Vis mer

Holmen mener at både resultatene og konsekvensene av slike kontroller tidligere har vært svært forutsigbare, men at denne kontrollen skiller seg ut.

- Det kan ikke stemme at rekene er blitt mindre. Vi får jo aldri småreker her. Men det er klart det må være noen småreker i rekefeltene også nå, de har jo nettopp fått babyer. Det er noe riv, ruskende galt, fortalte Holmen.

Ifølge Fiskeribladet skal dokumenter fra Norges Råfisklang med leveranseopplysninger fra Holmens båter vise at rekene de leverer ikke kategoriseres som for små. Dette står imidlertid i strid med funnene i kontrollen.

Leder av reguleringsseksjonen i Fiskeridirektoratet, Trond Ottemo, kjenner seg ikke igjen i kritikken, og mener de sprikende funnene skyldes at Holmens redskaper er tilpasset til å ikke ta inn de små rekene.

- Vi kan imidlertid ikke basere vurderingen av om et felt skal stenges på om enkeltfartøy gjør slike tilpasninger. Undersøkelsene gjennomføres etter prosedyrer som er utarbeidet av Havforskningsinstituttet. Det er samme metodikk som er brukt ved undersøkelser av rekefelt andre steder på kysten, forteller Ottemo til Børsen.

Nye kontroller

Holmen kan ikke bruke rekefeltet igjen før en ny kontroll kan godkjenne dette. Hun hevder at Fiskeridirektoratet skal ha lovet henne en ny kontroll - så lenge hun stiller med båt, men at de ikke kan si noe om når dette kan skje på grunn av ferieavviklinger.

- Jeg er overhodet ikke hørt, fortviler Holmen.

Ottemo forteller derimot at en ny kontroll kan komme snart.

- Sjøtjenesten, som gjennomfører kontrollene, har vært på tilbudssiden. De har et fartøy som er på tur og vil være i området utover neste uke, så da er det en anledning til å ta nye prøver. Om de viser en endret situasjon der det er mindre av rekene under minstemål, så kan de foreslå endring eller åpne feltet, sier Ottemo.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer