Pilot i knipe:

Pilot granskes etter kodet beskjed

Donald Trumps tilhengere trykket raskt misforståelsen til sitt bryst.

VRIDD OG VRENGT: USAs president Joe Biden får passet påskrevet med et heiarop, og Southwest-pilot havner i klemma. Foto: Kevin Lamarque, Reuters / NTB
VRIDD OG VRENGT: USAs president Joe Biden får passet påskrevet med et heiarop, og Southwest-pilot havner i klemma. Foto: Kevin Lamarque, Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Da vinneren av motorsportklassikeren Nascar ble intervjuet foran skrålende fans for en måned siden, feiltolket reporteren budskapet fra tribunen.

Misforståelsen ble raskt plukket opp og kommentert. Så begynte snøballen å rulle i et tempo som bare overgås av fartsmonstrene i USAs største motorsportarrangement.

Resultatet: En lett maskert fornærmelse av president Joe Biden.

Ikke innafor

Nå risikerer en pilot i flyselskapet Southwest Airlines en kraftig reaksjon fra arbeidsgiveren fordi han klarte å flette inn den forkledde fornærmelsen i en hilsen til passasjerene over flyets høyttaleranlegg.

- Vi aksepterer ikke at våre ansatte gir uttrykk for personlige politiske oppfatninger i kontakt med våre kunder, heter det i en uttalelse fra selskapet, ifølge nyhetsbyrået Associated Press (AP).

Tilfeldighetene ville det nemlig slik at en reporter fra AP var blant passasjerene på flygingen der ordene «Let's go, Brandon» ble uttalt til enkelte gisp blant noen av tilhørerne.

Hendelsen ble deretter brukt som ett av flere eksempler i en artikkel der AP omtalte den akselererende bruken av «Let's go, Brandon» - og forhistorien.

Hørte feil

Det er først og fremst tilhengere av ekspresident Donald Trump som har trukket frasen «Let's go, Brandon» til sitt bryst.

Historien starter med seiersintervjuet etter Nascar-løpet 2. oktober i år. Det ble vunnet av Brandon Brown.

På tribunen rett bak stedet der intervjuet fant sted, ropte tilskuerne et taktfast «Fuck Joe Biden, fuck Joe Biden». Med andre ord en usminket mishagsytring rettet mot mannen som overtok Det hvite hus etter valgseieren over Trump. En seier verken Trump eller enkelte av hans tilhengere til dags dato har akseptert.

Reporteren mente på sin side å høre at tilskuerne ropte «Let's go Brandon» - noe hun umiddelbart refererte på lufta.

Dermed var omskrivingen - eller eufismen, om du vil, skapt. «Let's go Brandon» finnes nå som en sminket mishagsytring mot Biden på både T-skjorter, krus og i ulike former på sosiale medier. Og da brukt i betydning - nettopp - «Fuck Joe Biden».

- Uakseptabel

Dallas-baserte Southwest Airlines er USAs største innenriksselskap og fjerde størst i verden, målt i antall passasjerer.

- Uttalelsen er uakseptabel og representerer verken synspunktene til Southwest eller våre 54 000 ansatte, heter det blant annet i uttalelsen fra selskapet som falt etter APs omtale av pilotens uvanlige hilsen.

Det opplyses at hendelsen er under gransking, og at samtlige involverte ansatte ville måtte svare for seg.

- Southwest tolererer ikke ansatte som deler personlige politiske meninger i kontakt med våre kunder, slås det ubønnhørlig fast i uttalelsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer