Piloter varsler søksmål mot SAS

SAS-pilotene organisert i fagforeningen i Parat mener at flyselskapet bryter inngåtte avtaler ved å sette ut deler av produksjon til andre flyselskap.

TIL SAK: Fagforeningen Parat varsler søksmål mot SAS. Foto: Vidar Ruud / NTB
TIL SAK: Fagforeningen Parat varsler søksmål mot SAS. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Leder for SAS-pilotene, Jan Levi Skogvang, mener SAS også bryter inngåtte avtaler når SAS oppretter datterselskaper «for å organisere seg bort fra dagens ansatte i selskapet».

Parat-advokat Christen Horn Johannessen bekrefter at det nå er sendt varsel om søksmål til SAS.

- Vi mener det er SAS som konsortium som selger billettene til alle flygingene. Alt billettsalg gjort av SAS Konsortiet har da også en forbindelse til de avtaler som er inngått med våre medlemmer. SAS Konsortiet er derfor bundet og begrenset av disse avtalene, sier Horn Johannessen i en pressemelding fra Parat.

Selskapet avviser beskyldningene:

- SAS er av den oppfatning at vi forholder oss til og handler etter alle inngåtte avtaler, skriver kommunikasjonssjef i SAS Norge, John Eckhoff i en epost til Børsen.

Hevder avtalebrudd

Fagforeningen viser til at pilotene har en avtale med SAS, der det er en grense på 13 prosent av selskapets produksjon som kan settes ut til andre flyselskap. 87 prosent av SAS flygingene må med andre ord, utføres med SAS sine egne fly og ansatte.

- Våre beregninger viser at SAS nå setter ut en vesentlig, og mye større del av flygingene til andre, nyopprettede flyselskap. Det var aldri hensikten. Det fører til at våre oppsagte SAS kollegaer ikke får jobben sin tilbake. Dette mener vi er moralsk helt forkastelig og totalt uakseptabelt sier Skogvang.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.