SAS-streik

Pilotleder åpner for ny frist

SAS-pilotene er åpne for å sette en ny tidsfrist i meklingen dersom det ikke er oppnådd enighet innen klokka 12 i dag.

ANSVAR: Leder i norske SAS-flygeres forening mener ansvaret ligger på andre siden av bordet. Video: Mia Engenes Bratlie. Reporter: Jon Even Andersen, Børsen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

STOCKHOLM (Dagbladet): 900 SAS-piloter i Norge, Sverige og Danmark går ut i streik dersom det ikke blir enighet.

- Tiden vil vise. Det er absolutt mulig å bli enige. Det er nå opp til arbeidsgiveren, sa Roger Klokset, leder i Norske SAS-flygeres forening på vei inn til mekling mandag morgen.

Han åpnet deretter for å sitte lenger enn den avtalte fristen klokka 12 i dag, noe SAS sin forhandlingsleder Marianne Hernæs avviste overfor Børsen i natt.

- Slike prosesser vet man aldri. Fra vår side får vi komme tilbake til det. Jeg holder det åpent, sa Klokset til Børsen på fortauet utenfor Næringslivets hus i Stockholm.

- Etter min mening har vi nok tid. Det er avhengig av vilje på den andre siden, la han til.

Riksmekleren Mats Ruland var meget ordknapp da han ankom meklinga litt før 09:30.

- Har ikke tid nå, var det eneste han rakk å si på vei inn i Næringslivets hus.

Lite sannsynlig å utsette

SAS sin forhandlingsleder, Marianne Hernæs, holder fast på kritikken hun i natt rettet mot pilotforeningene i de tre skandinaviske landene, for at de tok pause klokka 22 søndag kveld.

- Jeg er ganske overrasket over at de gikk. Det er på grensen til uansvarlig, sa hun til Børsen i natt.

- Vi hadde trengt hver time fram til 12, la hun til.

- Jeg står ved det, sier Hernæs mandag morgen.

Om en eventuell ny utsettelse, sier hun at det er svært lite sannsynlig.

- Det avhenger i så fall av at vi får store bevegelser på SAS forward, sier hun, med henvisning til den store spareplanen der selskapet både skal gjøre om gjeld til aksjer, hente inn ny kapital og kutte kostnader.

- Gitt avstanden i samtalene da pilotene gikk hjem søndag kveld, og det faktum at det er fire timer til fristen, blir dere enige?

- Jeg vil ikke spekulere i noe. Nå bruker vi den tiden vi har, så godt som mulig, sier SAS-forhandlingsleder Hernæs.

- Det skal veldig mye til for at vi velger å utsette ytterligere. Det må komme en avklaring av hensyn til våre passasjerer. Det er ikke noe poeng å utsette og utsette, så lenge vi står langt fra hverandre, sier hun videre på spørsmål fra journalistene om å fortsette mekling og forhandlinger ut over fristen klokka 12.

INGEN KJÆRE MOR: Jan Christian Vestre er klar på hva Norge skal bidra med og ikke skal bidra med for å hjelpe den økonomiske situasjonen i SAS. Video/Reporter: Øystein Andersen Vis mer

- Betydelig problematikk

Ifølge Hernæs må det skje mye på de fire timene dersom flyselskapet skal være villige til å forhandle over fristen.

Bakteppet for konflikten er at pilotene beskylder SAS for å «gå til krig» mot dem ved å opprette to bemanningsselskaper. Da pandemien rammet, mistet rundt 560 piloter jobben. Samtidig ble datterselskapene SAS Link og SAS Connect opprettet.

Disse skal overta fly og fylles med nye piloter. SAS-pilotene sier selskapet forsøker å omgå sine forpliktelser til å hente de oppsagte pilotene tilbake igjen. SAS deler ikke pilotenes oppfatning, og mener selskapet forholder seg til alle inngåtte avtaler.

Et sted mellom 900 og 1000 piloter fra Norge, Sverige og Danmark legger ned arbeidet dersom det ikke blir enighet. I et slikt scenario er det anslått at 250 avganger og opp mot 45 000 passasjerer vil rammes daglig.

På samme tid står voldsomme kostnader på spill for et flyselskap som i dag kjemper med nebb og klør for å holde seg på vingene i framtida.

- Dersom det blir streik, vil SAS stå overfor en inntektsreduksjon på mellom 80-100 millioner kroner hver dag. Så det er betydelig problematikk på trappene for alle involverte parter, sa flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs i selskapet Winair til Børsen fredag forrige uke.

Den intense meklingen har allerede pågått i over to uker. Den opprinnelige fristen var natt til onsdag i forrige uke. Da det ikke ble oppnådd enighet innen fristen, satte partene en ny frist to døgn seinere. Gjennom helgen har partene forlenget fristen flere ganger.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer