Ukraina-krigen

- Pinlig og uheldig

Russiske oligarker har luksuseiendommer og enorme summer i Sveits. Det blir vanskeligere og vanskeligere for alpelandet.

OLIGARK-NABOLAG: Husene nærmest veien til venstre tilhører (f.v.) oligarkene Viktor Vekselberg og Aleksandr Popov. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
OLIGARK-NABOLAG: Husene nærmest veien til venstre tilhører (f.v.) oligarkene Viktor Vekselberg og Aleksandr Popov. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

ZUG/ZÜRICH, SVEITS (Dagbladet Børsen): - Vi krever at regjeringen gjør mer for å slå ned på russiske oligarker i landet. Det er en fornærmelse mot oss at så lite er gjort for å fryse midlene deres.

Utenfor flyktningmottaket i den sveitsiske storbyen Zürich strømmer grupper av ukrainere inn på mottaket i grupper. Yevgeniy Protsyuk (36), leder i Den ukrainske forening i det sentrale og østlige Sveits (UVZO), hjelper til med kommunikasjonen med Securitas-vaktene.

Han bistår også moren Tetjana (64), som nettopp har ankommet fra Vest-Ukraina etter en lang og strabasiøs flukt. Ektemannen og Yevgeniys far er blitt igjen hjemme for å dele av sin erfaring og kompetanse i driften av lokalsamfunnet.

- Det er veldig trist å reise fra hjemlandet. Vi venter på snarest mulig seier. Ukraina vil vinne, sier Tetjana mens tårene triller nedover kinnet.

- Det er tøffe dager, medgir 36-åringen, som har bodd i Sveits i ti år og stiftet familie her.

Trygg havn

Han trives godt, men ved siden av at alpelandet ikke har noen kyst, er det vanskelig for ham og andre ukrainere at Sveits' viden kjente bestemmelser om bankhemmelighold og beslektede immigransjonslovgivning gjør det mulig for russiske oligarker både å ha bostedsadresse og enorme midler i landet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer