- Pinlig

Fredrik Solvang arresterte MDG-leder Une Bastholm i NRKs partilederdebatt ved å vise til en upublisert rapport betalt av Norsk olje og gass. Bastholm ber NRK rydde opp.

AVBRYTER: Under partilededebatten i Arendal, avbryter NRK-programleder Fredrik Solvang MDG-leder Une Bastholm, og trekker inn en upublisert, omdiskutert rapport. Video: NRK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

ARENDAL (Dagbladet/Børsen): - Hundretusenvis av seere sitter med et etterlatt inntrykk som er galt. NRK må gjøre det som er mulig for å forsøke å rette opp i det, sier leder Truls Gulowsen i Naturvernforbundet om mandagens partilederdebatt på NRK.

I debatten bet programleder Fredrik Solvang av MDG-leder Une Bastholm da hun refererte til forskning fra SSB som forteller at en slutt på norsk oljeproduksjon vil føre til lavere globale klimautslipp.

Solvang trakk da opp en upublisert rapport fra Rystad Energy som forteller det motsatte.

I etterkant har Dagbladet avslørt at rapporten er bestilt og eies av interesseorganisasjonen Norsk olje og gass, noe Solvang ikke informerte om.

NRK-blemme

Dagbladet er kjent med at årsaken til at man trakk fram rapporten fra Rystad og oljebransjen var at NRK trodde Bastholm refererte til SSB-forskning bestilt og finansiert av Naturvernforbundet.

Det er imidlertid ikke korrekt.

Bastholm viste til uavhengig og fagfellevurdert forskning på globale klimaeffekter av å ta ned norsk oljeproduksjon, gjort av SSB på eget initiativ. Konklusjonen, som er publisert internasjonalt, er at det vil føre til reduserte globale utslipp.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.