Prisveksten i Storbritannia

Pizza-trøbbel

Italienske restauranter i Storbritannia melder overgang til tomatfrie pizzaer som følge av de ekstreme prisøkningene.

DROPPER SENTRAL INGREDIENS: Mange restauranter velger nå å kutte tomater fra menyen, etter en svimlende prisvekst, ifølge en fagforeningsleder The Guardian har snakket med. Foto: Shutterstock
DROPPER SENTRAL INGREDIENS: Mange restauranter velger nå å kutte tomater fra menyen, etter en svimlende prisvekst, ifølge en fagforeningsleder The Guardian har snakket med. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert

- Jeg ser ikke lys i enden av tunnelen, sier Enzo Oliveri, lederen for FIC, en fagorganisasjon for italienske kokker i Storbritannia, ifølge The Guardian.

Den skyhøye prisveksten i landet har allerede utløst en levekostnadskrise.

Nå truer den også livsgrunnlaget til italienske restauranter, skriver avisa.

Særlig prisen på en sentral ingrediens i det italienske kjøkkenet, nemlig tomaten, har skutt i været.

Ifølge FIC koster en klase tomater nå fem ganger mer enn det gjorde for ett år siden, mens tomater på boks koster det dobbelte.

TOMME HYLLER: Det er tomt for tomater i butikker over hele Storbritannia. Her fra en butikk i Wimbledon i London 25. februar. Foto: Amer Ghazzal / Shutterstock
TOMME HYLLER: Det er tomt for tomater i butikker over hele Storbritannia. Her fra en butikk i Wimbledon i London 25. februar. Foto: Amer Ghazzal / Shutterstock Vis mer

- Mangel overalt

Den britiske regjeringen peker på krevende værforhold i Sør-Europa og Nord-Afrika, i tillegg til at høye strømpriser begrenser drivhusproduksjon av grønnsaker i Storbritannia og Nederland, ifølge The Guardian.

Mange italienske restauranter kommer til å gå konkurs, advarer Oliveri. Han forklarer overfor avisa at medlemmene deres vanligvis kjøper tomatene sine fra Italia, Spania eller Marokko.

- Men siden det er mangel overalt, kommer det heller ikke tomater fra noen av de stedene, sier fagforeningslederen.

Ifølge Oliveri har flere av restaurantene forsøkt å komme seg rundt grønnsakskrisa ved å tilpasse menyene sine og gå bort fra tomatbaserte retter.

SØPPELDRONNINGEN: Amerikanske Alaina Wood (25) kaller seg @thegarbagequeen på Tiktok, og informerer om bærekraft. Video: Tiktok Vis mer

- Tjener ikke penger

For eksempel ved å bytte ut tomatsausen på pizzaen med andre baser, som ricotta eller aubergine.

- Hvit pizza, hvit saus i pastaen eller mindre tomat. Vi forsøker å gjøre det til en trend på grunn av prisstigning og knapphet på tomater.

Oliveri får støtte fra sjefen for selskapet Italian Culinary Consortium:

- Vi bruker tomater i mange av våre retter. Som selskap promoterer vi «made in Italy» og må bevare vår identitet uten at det går på bekostning av kvaliteten. Vi kan ikke øke prisene våre heller, så nå tjener vi ikke penger, sier Carmelo Carnevale til The Guardian.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer