- Jeg ser ikke lys i enden av tunnelen, sier Enzo Oliveri, lederen for FIC, en fagorganisasjon for italienske kokker i Storbritannia, ifølge The Guardian.
Den skyhøye prisveksten i landet har allerede utløst en levekostnadskrise.
Nå truer den også livsgrunnlaget til italienske restauranter, skriver avisa.
Særlig prisen på en sentral ingrediens i det italienske kjøkkenet, nemlig tomaten, har skutt i været.
Ifølge FIC koster en klase tomater nå fem ganger mer enn det gjorde for ett år siden, mens tomater på boks koster det dobbelte.

- Mangel overalt
Den britiske regjeringen peker på krevende værforhold i Sør-Europa og Nord-Afrika, i tillegg til at høye strømpriser begrenser drivhusproduksjon av grønnsaker i Storbritannia og Nederland, ifølge The Guardian.
Mange italienske restauranter kommer til å gå konkurs, advarer Oliveri. Han forklarer overfor avisa at medlemmene deres vanligvis kjøper tomatene sine fra Italia, Spania eller Marokko.
- Men siden det er mangel overalt, kommer det heller ikke tomater fra noen av de stedene, sier fagforeningslederen.
Ifølge Oliveri har flere av restaurantene forsøkt å komme seg rundt grønnsakskrisa ved å tilpasse menyene sine og gå bort fra tomatbaserte retter.
- Tjener ikke penger
For eksempel ved å bytte ut tomatsausen på pizzaen med andre baser, som ricotta eller aubergine.
- Hvit pizza, hvit saus i pastaen eller mindre tomat. Vi forsøker å gjøre det til en trend på grunn av prisstigning og knapphet på tomater.
Oliveri får støtte fra sjefen for selskapet Italian Culinary Consortium:
- Vi bruker tomater i mange av våre retter. Som selskap promoterer vi «made in Italy» og må bevare vår identitet uten at det går på bekostning av kvaliteten. Vi kan ikke øke prisene våre heller, så nå tjener vi ikke penger, sier Carmelo Carnevale til The Guardian.