Ida Wolden Bache

Plagiert i Nigeria: - Ikke tilfeldig

En doktorgradsavhandling fra en nigeriansk førsteamanuensis har omfattende tekstlikheter med sentralbanksjef Ida Wolden Baches doktorgradsavhandling. - Dette er plagiat, sier jusprofessor.

PLAGIAT: Den nigerianske førsteamanuensisen vedgår at krediteringen av Bache var mangelfull - noe han sier skyldes menneskelig feil. - For Wolden Bache er det neppe en voldsom bekymring at noen har plagiert henne, sier jusprofessor. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
PLAGIAT: Den nigerianske førsteamanuensisen vedgår at krediteringen av Bache var mangelfull - noe han sier skyldes menneskelig feil. - For Wolden Bache er det neppe en voldsom bekymring at noen har plagiert henne, sier jusprofessor. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Toppolitikernes masteroppgaver er nå under intenst søkelys. Bakteppet er at Sandra Borch (Sp) nylig gikk på dagen.

Forsknings- og høyere utdanningsministeren ble nemlig tatt for omfattende plagiat i masteroppgaven sin.

Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) er nå under voldsomt press etter funn av over 70 tekstlikheter i hennes masteroppgave. Hun nekter for å ha gjort noe galt og har statsminister Jonas Gahr Støres tillit.

Treff på Wolden Bache

Samtlige riksmedier ser nå om dette kan gjelde andre samfunnstopper. Børsen har søkt opp flere doktorgrads- og masteroppgaver i Copyleaks - en tjeneste som avdekker plagiat.

I et søk på sentralbanksjef Ida Wolden Baches PhD dukker det opp flere treff som kan antyde plagiat.

Men ikke fra Baches side. Andre har derimot plagiert henne - og det ganske betydelig.

Jusprofessor: - Dette er plagiat

Norges sentralbanksjef leverte i 2006 doktorgradsavhandlingen «Econometrics of exchange rate pass-through», i forbindelse med studiene i samfunnsøkonomi ved UiO.

I et søk på denne i Copyleaks utmerker særlig én oppgave seg med en rekke tekstlikheter: «Exchange rate pass-through to import and domestic prices in Nigeria» fra 2008.

Her er det en rekke passasjer som er helt identiske fra Ida Wolden Baches avhandling to år før.

Forfatteren er Mutiu Abimbola Oyilola, som i dag er tilknyttet økonomisk institutt ved Universitetet i Ibadan i Nigeria.

  • Han sier til Børsen at Wolden Bache burde vært referert til i løpende tekst, men sier samtidig at han oppga flere av hennes arbeidsnotater (working papers) i referanselista. Les mer lenger ned.
PLAGIAT?: Mutiu Abimbola Oyilola er tilknyttet universitetet i Ibadan. Foto: Nigerian Economic Summit Group
PLAGIAT?: Mutiu Abimbola Oyilola er tilknyttet universitetet i Ibadan. Foto: Nigerian Economic Summit Group Vis mer

- Her er det 100 prosent tekstsammenfall på en måte som åpenbart ikke er tilfeldig. På UiB hadde dette utvilsomt blitt behandlet som en fuskesak, det finnes ingen andre plausible forklaringer enn at dette er plagiat.

Det sier jusprofessor Hans Fredrik Marthinussen ved UiB til Børsen etter å ha sett likhetene mellom Wolden Baches og nigerianerens tekst.

Wolden Baches PhD er ikke referert til i den aktuelle oppgaven.

Børsen har stilt flere spørsmål til Wolden Bache, men hun ønsker ikke kommentere nigerianerens plagiat.

- Hva tenker du om plagiat i gradsarbeid generelt?

- Utover at det er opplagt at man skal kreditere sine kilder, har jeg ingen kommentar, sier Wolden Bache.

- Menneskelig feil

Børsen har spurt Oyilola om tekstlikhetene har en plausibel forklaring. I en melding skriver han:

KRITISERT: - Ida Wolden Bache framstår mer og mer som en isdronning med lite omtanke for arbeidsfolk i Norge, var Rødt-leder Marie Sneve Martinussens klare beskjed etter torsdagens overraskende rentehopp. Her svarer sentralbanksjefen på anklagene. Video: Lars Martin Gimse / Børsen. Vis mer

- Som en ung forsker i Afrika, som ønsket å lære om forskning i et miljø som mangler grunnleggende infrastruktur, var forskning virkelig en overveldende oppgave. Det overordnede målet var, så langt det lot seg gjøre, å bidra til å forstå «exchange rate pass-through» i nigeriansk kontekst.

Det er altså i hvilken grad endringer i valutakursen påvirker prisene på importerte varer og tjenester.

Videre understreker han at det ble referert til arbeidsnotater (working papers) Wolden Bache skrev i 2002 og 2005.

- Men, på grunn av en menneskelig feil, var siteringen ukomplett. De var i referanselista, men ved uhell utelatt fra teksten.

- Selv om jeg var en ung forsker som lærte meg grunnleggende forskning, ble det gjort forsøk, så langt det lot seg gjøre, på å vise åpenhet i dokumentasjonen av bevisene for forskningen.

Børsen har spurt hvordan det kan ha seg at han tilsynelatende har tatt mye fra Baches PhD - og om denne burde vært inkludert i referanselista. Dette spørsmålet er ikke besvart.

Bache: - Ikke uvanlig

Nigerianeren oppgir altså kun å ha basert seg på Wolden Baches arbeidsnotater. Et spørsmål som da dukker opp, er om disse og doktorgradsavhandlingen hennes har tekstlikheter.

Børsen har funnet at Ida Wolden Baches avhandling og nevnte arbeidsnotat fra 2005 har flere identiske avsnitt - riktignok langt unna et tilsvarende omfang som nigerianerens doktorgradsavhandling og Wolden Baches.

På spørsmål om hun burde ha oppgitt seg selv som referanse i doktorgradsavhandlingen, sier hun:

- Arbeidsnotatet som det vises til, «Assessing the structural VAR approach to exchange rate pass-through», er en tidligere versjon av artikkelen som inngår som kapittel i min doktorgradsavhandling fra september 2007. Da jeg arbeidet med doktorgraden, var det ikke uvanlig at forskningsarbeider i samfunnsøkonomi først var tilgjengeliggjort som arbeidsnotater.

Hun legger til:

- Mitt inntrykk var at det ikke var vanlig praksis å oppgi tidligere versjoner av det samme arbeidet som kilde. Så forstår jeg det slik at det kan være ulik praksis og ulike oppfatninger om hva som er god henvisningsskikk når det gjelder egne arbeider.

Neppe en bekymring for Bache

Ifølge Nigerian Economic Summit Group er Oyilola førsteamanuensis ved universitetet i Ibadan. Årlig uteksaminerer de henholdsvis 3000 og 250 master- og PhD-studenter.

Ibadan har over 3,6 millioner innbyggere, og er landets største by målt i areal.

«Hovedinnsatsen til universitetet for det 21. århundre er å være en institusjon i verdensklasse for akademisk dyktighet rettet mot å møte samfunnsbehov. I dag er universitetet konsekvent rangert blant de prestisjetunge universitetene i verden», skriver de på egne nettsider.

- Plagiering fra en førsteamanuensis er et problem fordi vedkommende da kanskje ikke er kvalifisert til å utdanne de studentene vedkommende underviser, sier Marthinussen på generelt grunnlag.

- Dermed kan man få studenter som ikke er kvalifisert til de jobbene de skal ha.

Marthinussen påpeker at det primært er hans virke i Nigeria som er problematisk - også for universitetet som har ansatt ham.

- For Wolden Bache er det neppe en voldsom bekymring at noen har plagiert henne.

Marthinussen påpeker at plagiat i gradsarbeid er problematisk, fordi studenten selv skal bevise at hen oppfyller kravene som stilles for å oppnå graden.

- Dersom man bare tar en annens arbeid og presenterer det som sitt eget, så oppnår man en grad man ikke har vist at man er kvalifisert for. Dermed kan man få stillinger man ikke er kvalifisert for. Så konstruerer man kanskje ei bru på Tretten eller liknende, sier han og viser til brukollapsen i 2022.