Frykt for handelskrig:

Planen bekymrer: - Rystet

Faren for en handelskrig mellom EU og USA er temaet som opptar samfunnstoppene i Davos mest denne uka. Også her hjemme er det bekymring.

SKEPSIS: Joe Biden har ikke mottatt trampeklapp i EU for sin Inflation Reduction Act, som blant annet skal pøse store summer inn i grønn industri i USA. Foto: AP Photo / John Locher / NTB
SKEPSIS: Joe Biden har ikke mottatt trampeklapp i EU for sin Inflation Reduction Act, som blant annet skal pøse store summer inn i grønn industri i USA. Foto: AP Photo / John Locher / NTB Vis mer
Publisert

- Jeg er bekymret for Bidens plan.

Næringsminister Jan Christian Vestre var tydelig på hvordan han og regjeringen ser på Joe Bidens Inflation Reduction Act under et frokostmøte med pressen tidligere denne uka.

Planen ble vedtatt i august, og inkluderer blant annet 3700 milliarder i subsidier til grønn industriutvikling i USA.

- Aggressivt mot vårt næringsliv

Norge er på ingen måte de eneste som er bekymret for planen, og tematikken preger også samtalene i World Economic Forum i Davos denne uka, ifølge CNBC.

For Europa er det først og fremst skattefordeler som gis når konsumenter kjøper elektriske biler produsert i Nord-Amerika som har vært problematisk.

De frykter dermed at selskaper vil foretrekke å investere i USA. EU har gått så langt som å si at amerikanerne og Biden bryter internasjonale handelsregler.

En av dem som har vært aller tydeligst i sin kritikk er Frankrikes president Emmanuel Macron, som ikke la noe imellom da han besøkte Washington i november.

- Dette er svært aggressivt mot vårt næringsliv. Det vil koste mange jobber i Europa, sa Macron.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.