Frykt for handelskrig:

Planen bekymrer: - Rystet

Faren for en handelskrig mellom EU og USA er temaet som opptar samfunnstoppene i Davos mest denne uka. Også her hjemme er det bekymring.

SKEPSIS: Joe Biden har ikke mottatt trampeklapp i EU for sin Inflation Reduction Act, som blant annet skal pøse store summer inn i grønn industri i USA. Foto: AP Photo / John Locher / NTB
SKEPSIS: Joe Biden har ikke mottatt trampeklapp i EU for sin Inflation Reduction Act, som blant annet skal pøse store summer inn i grønn industri i USA. Foto: AP Photo / John Locher / NTB Vis mer
Publisert

- Jeg er bekymret for Bidens plan.

Næringsminister Jan Christian Vestre var tydelig på hvordan han og regjeringen ser på Joe Bidens Inflation Reduction Act under et frokostmøte med pressen tidligere denne uka.

Planen ble vedtatt i august, og inkluderer blant annet 3700 milliarder i subsidier til grønn industriutvikling i USA.

- Aggressivt mot vårt næringsliv

Norge er på ingen måte de eneste som er bekymret for planen, og tematikken preger også samtalene i World Economic Forum i Davos denne uka, ifølge CNBC.

For Europa er det først og fremst skattefordeler som gis når konsumenter kjøper elektriske biler produsert i Nord-Amerika som har vært problematisk.

De frykter dermed at selskaper vil foretrekke å investere i USA. EU har gått så langt som å si at amerikanerne og Biden bryter internasjonale handelsregler.

En av dem som har vært aller tydeligst i sin kritikk er Frankrikes president Emmanuel Macron, som ikke la noe imellom da han besøkte Washington i november.

- Dette er svært aggressivt mot vårt næringsliv. Det vil koste mange jobber i Europa, sa Macron.

- Ingen endring fra Trump

Heller ikke her hjemme er det noen stor begeistring å spore, selv om Vestre påpeker at det «er et gigantisk løft i klimakampen».

- Det er riktig at det er proteksjonisme og subsidier av amerikansk industri. Det er ikke i tråd med deres WTO-forpliktelser, sier Vestre, som heller ikke kan se at det har skjedd stort, selv om Donald Trump, med sin «America First»-politikk, har fått avløsning av den mer globalt orienterte president Joe Biden.

- Vi ser ikke noen endring fra Trump til Biden.

Vestre mener det kommende tiåret blir et tiår med andre spilleregler enn det vi har vært vant med, og at vi dermed må orientere oss på nytt.

- USA må ikke behandle sine venner på samme måte som dem de ikke har sikkerhetspolitisk samarbeid med. Det kan bli en handelskonflikt over sjøen, sier Vestre.

- Rystet EU

EU har jobbet hardt mot amerikanerne for å forsikre seg om at europeiske selskaper kan dra nytte av noen av skatteinsentivene uten å flytte produksjonen til USA.

I desember gikk det amerikanske finansdepartementet ut med retningslinjer som sa at EU-selskaper vil kunne få noen av skattefordelene uten å endre forretningsmodellen sin.

Det mangler likevel andre retningslinjer for hvordan det nye skatteregimet skal implementeres, og derfor pågår det fremdeles samtaler mellom EU og USA.

- Det er en stor elefant i rommet. Det har rystet EU, diskusjonen mellom politikere, sivilsamfunnet og til og med industrien. Realiteten er at Biden-administrasjonen insentiverer, mens Europa regulerer, sier Ilham Kadri, administrerende direktør for kjemikalieselskapet Solvay.

Den store diskusjonen i EU nå er hvordan de skal svare på den amerikanske gigantinvesteringen i eget, grønt næringsliv.

Vil bruke mer penger

Flere medlemsland har tatt til orde for en endring i EUs regelverk for statsstøtte til næringslivet, slik at de kan bruke mer penger på å revitalisere sin egen industri. Frankrike er blant landene som mer enn gjerne vil pøse mer penger inn i egen industri i form av statlige subsidier.

Kritikerne mener at dette i stor grad bare tjener de rikeste landene i unionen, ettersom det er de som har råd til slik støtte.

EUs økonomikommissær, Paolo Gentolini, er en av dem som er for å la statlig støtte være en del av løsningen, men bare «dersom den er veldig målrettet og begrenset».

- Vi trenger et felles svar, sier Gentolini.

Denne diskusjonen er også en viktig komponent i EU-kommisjonens Green Deal Industrial Plan, som ble lansert i Davos denne uka.

- Planen er å gjøre Europa til hjemstedet for ren teknologi og industriell innovasjon på veien til nullutslipp, sier von der Leyen.

Det er også en frykt for at det hele kan utvikle seg til en slags subsidiekrig, ny proteksjonisme, som splitter opp den globale økonomien og driver opp prisene for forbrukere.

Tysklands forbundskansler Olaf Scholz tror man kan unngå det. På tross av det la han til at selv om han støtter Bidens klimaambisjoner, så er det et spørsmål for USA «hvordan de forholder seg til sine venner i verden», skriver Bloomberg.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer