Planla skattebomba i et halvt år

Da Ukraina-krigen og strømkrisa traff med full styrke så Trygve Slagsvold Vedum at noe måtte gjøres. Resultatet ble en historisk skattebombe.

Trygve Slagsvold Vedum Sp og Jonas Gahr Støre Ap Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Trygve Slagsvold Vedum Sp og Jonas Gahr Støre Ap Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Publisert

ÅMOT/ OSLO (Børsen): En real skattebombe på hele 33 milliarder kroner var det statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Trygve Slagsvold Vedum kunne presentere tidlig onsdag morgen i det tidligere koboltverket ved Åmot.

Det innføres økt skatt for både vannkraft, vindkraft og ikke minst oppdrettsnæringen.

Planlagt lenge

Etter det Dagbladet kjenner til har statsbudsjettet for neste år vært så godt som klart siden regjeringen tok helg etter å ha vært samlet til budsjettkonferanse for en knapp måned siden. Men den omfattende skattepakken ble ikke til på den avsluttende august-konferansen.

- Vi begynte å jobbe med dette i vår, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum ved fossen på Blaafarveværket på Modum onsdag.

Slik Dagbladet forstår det var det etter en erkjennelse av de galopperende utgiftene etter utbruddet av Ukraina-krigen 24. februar at finansdepartementet satte i gang arbeidet med å finne mer penger til inntektssiden i budsjettet.

Hodepine

Ikke minst har strømstøtten til husholdningene blitt en utgiftsbombe av de sjeldne for regjeringen. Med skyhøye strømpriser også midt på sommeren, og en lovnad fra regjeringen om å forlenge ordningen til neste år, ble behovet for nye inntektskilder stort.

Bare den lovede strømstøtten for i år gir ekstra utgifter på neste års budsjett på rundt 40 milliarder kroner. I tillegg skal regjeringen ruste opp forsvaret, politiet og bosette flere flyktninger fra Ukraina.

Den største hodepinen for Vedum er likevel at eldrebølgen treffer for fullt neste år. Dramatisk økte kostnader til folketrygden er den største ekstrautgiften, får Dagbladet opplyst. Ikke engang de økte kraftinntektene staten får, dekker inn dette kostnadshullet.

Ifølge Vedum får staten økte utgifter tilsvarende skatteøkningen bare på pensjon neste år.

- Så hele denne skattepakken spises av økte pensjonsutbetalinger?

- Ja, det er ikke akkurat sånn det er da. Men i størrelsesorden er de kostnadene rundt det nivået, sier finansministeren.

Framskyndet omstridt skatt

Grunnskatten for oppdrettsnæringen har vært på bordet en stund, siden et utvalg foreslo den tilbake i 2019. Slik Dagbladet forstår det har det vært ønsket å innføre den, men det ble lettere å forsvare den nå gitt den kritiske situasjonen for Norge og Europa.

Etter det ble klart hvor store kostnadsøkninger han sto overfor satte Vedum fortgang i arbeidet, forteller kilder til Dagbladet.

Samtidig var det viktig for Senterpartiet å skjerme små oppdrettsbedrifter med et raust bunnfradrag. For Trygve Slagsvold Vedum skal det lenge ha vært et prosjekt å overføre mer av verdien av naturressursene til kommunene.

Det er ikke bare størrelsen på skattegrepene som er oppsiktsvekkende. Også timingen er spesiell. Et så stort grep for skatter har aldri vært varslet før statsbudsjettet.

Den omfattende pakken kommer over ei uke før regjeringen vanligvis presenterer slike endringer, i framleggelsen av statsbudsjettet.

- Vi ønsket å få ro og sammenheng til å forklare dette, sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) til Dagbladet etter pressekonferansen.

Vedum bestemte stedet

Samtidig lovet Vedum onsdag at det ikke blir store kutt i velferden på neste års statsbudsjett.

Vedum har tidligere varslet at staten får hele 100 milliarder i ekstra utgifter neste år.

- Hvor skal du finne resten av pengene?

- Vi skal vise helheten neste uke. Men det er også økte inntekter, det er viktig å si det. Men inntektene øker ikke så mye som utgiftene, svarer Vedum.

Også plasseringen av pressekonferansen onsdag vakte oppsikt. Mange stusset over en tidlig pressekonferanse en lang kjøretur utenfor Oslo.

Dagbladet får opplyst at det var Vedum som valgte Blaafarveværket som kulisse på grunn av industrihistorien der og konteksten rundt skattepakken.

Vedum var på Åmot sist for bare to uker siden, da han tok med familien for å vise barna det historiske koboltverket der.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer