Planla skattebomba i et halvt år

Da Ukraina-krigen og strømkrisa traff med full styrke så Trygve Slagsvold Vedum at noe måtte gjøres. Resultatet ble en historisk skattebombe.

Trygve Slagsvold Vedum Sp og Jonas Gahr Støre Ap Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Trygve Slagsvold Vedum Sp og Jonas Gahr Støre Ap Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Publisert

ÅMOT/ OSLO (Børsen): En real skattebombe på hele 33 milliarder kroner var det statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Trygve Slagsvold Vedum kunne presentere tidlig onsdag morgen i det tidligere koboltverket ved Åmot.

Det innføres økt skatt for både vannkraft, vindkraft og ikke minst oppdrettsnæringen.

Planlagt lenge

Etter det Dagbladet kjenner til har statsbudsjettet for neste år vært så godt som klart siden regjeringen tok helg etter å ha vært samlet til budsjettkonferanse for en knapp måned siden. Men den omfattende skattepakken ble ikke til på den avsluttende august-konferansen.

- Vi begynte å jobbe med dette i vår, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum ved fossen på Blaafarveværket på Modum onsdag.

Slik Dagbladet forstår det var det etter en erkjennelse av de galopperende utgiftene etter utbruddet av Ukraina-krigen 24. februar at finansdepartementet satte i gang arbeidet med å finne mer penger til inntektssiden i budsjettet.

Hodepine

Ikke minst har strømstøtten til husholdningene blitt en utgiftsbombe av de sjeldne for regjeringen. Med skyhøye strømpriser også midt på sommeren, og en lovnad fra regjeringen om å forlenge ordningen til neste år, ble behovet for nye inntektskilder stort.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer