Vladimir Putin

- Planlegger å delta på toppmøte

Russlands president, Vladimir Putin, planlegger å delta på G20-møtet i Indonesia seinere i år, hevder ambassadør.

- REISER: Ifølge den russiske ambassdøren i Indonesia vil Vladimir Putin delta på G20-møtet i Indonesia. Foto: Mikhail Klimentyev / AP / NTB
- REISER: Ifølge den russiske ambassdøren i Indonesia vil Vladimir Putin delta på G20-møtet i Indonesia. Foto: Mikhail Klimentyev / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Russlands president Vladimir Putin har til hensikt å delta på et G20-toppmøte som arrangeres av Indonesia seinere i år.

Det sier Russlands ambassadør, Lyudmila Vorobieva ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Flere av G20-medlemmene, inkludert USA, skal ifølge nyhetsbyrået tidligere ha ønsket å ekskludere Russland fra gruppa etter invasjonen av Ukraina.

REAGERER: Jen Psaki kommenterer Russlands reaksjonn på "war-criminal"-kommentar. Vis mer

Kreml anklager USA for å legge press på andre land angående Russlands medlemskapet, men at noen av statene holder seg til sine synspunkter.

Russerne støttes av Kina

Ifølge nyhetsbyrået AFP støtter Kina russernes deltakelse på møtet.

Talsperson for det kinesiske utenriksdepartementet, Wang Wenbin, sa på en presseknferanse at ingen G20-medlemmer har rett til å fjerne noen lands medlemskap.

- G20 er hovedforumet for internasjonalt økonomisk samarbeid, og samler verdens store økonomier. Russland er et viktig medlem, og ingen medlemmer har rett til å fjerne noe lands medlemskap, sa Wenbin.

- Ikke «business as usual»

Tirsdag ble USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver, Jake Sullivan, spurt om hva han tenkte rundt det kommende toppmøtet. Han tviler på at Russland kan beholde sin posisjon i det internasjonale samfunnet.

- Vi tror ikke at det kan være «business as usual» for Russland, svarte Sullivan.

G20 er et internasjonalt samarbeidsforum for de 19 landene som har definert seg selv og hverandre som de viktigste økonomiene i verden. I tillegg er EU medlem, representert ved presidenten for EU-kommisjonen og presidenten for Det europeiske råd.

Varsler flere sanksjoner

Sullivan har allerede varslet at land fra Vesten kommer til å kunngjøre nye sanksjoner mot Russland torsdag.

Tiltakene vil ikke bare innebære sanksjoner, men ifølge Sullivan skal det sikres at det gjøres en felles innsats for å hindre at sanksjonene omgås.

Fra før av har USA og europeiske land innført svært harde økonomiske sanksjoner mot Russland etter landets invasjon av Ukraina, sanksjoner som blant annet kan føre til at Russland ikke greier å betjene statsgjelden sin.

KLARE: USA president, Joe Biden, fortalte 14. mars at USA står klare til å forsvare hvert eneste hjørne av NATO-område om Russland skulle involvere seg. Vis mer

Polen og de baltiske landene har ønsket enda strengere straffetiltak, deriblant et importforbud mot russisk olje og gass. Andre EU-land, som er avhengige av forsyningene, ønsker ikke dette.

De vestlige sanksjonene har blant annet rammet det russiske finansvesenet, landets eksportindustri og en rekke politikere, næringslivsledere og ikke minst styrtrike, russiske oligarker.

President Joe Biden skal etter planen delta på toppmøter i EU og Nato i Brussel torsdag. Deretter skal han reise videre til Polen.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer