Plommekrangel: - Sviktet av Coop

Plommeprodusent går rett i strupen på Coop. - Illojal og mangler moral.

RASER: Marianne Olssøn på Hovelsrud gård føler seg sviktet av Coop. Foto: Hovelsrud gård
RASER: Marianne Olssøn på Hovelsrud gård føler seg sviktet av Coop. Foto: Hovelsrud gård Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hovelsrud gård på Helgøya i Mjøsa går til frontalangrep på dagligvaregiganten Coop i et innlegg på Facebook.

«Vi har i år blitt sviktet av Coop Änglamark. Vi brenner inne med tonnevis med deilige, fantastiske, velsmakende, økologiske plommer», skriver gården som de siste to åra har produsert plommer for Coops egen merkevare «Änglamark».

Hamar Arbeiderblad omtalte saken først.

Plommeprodusenten hevder at lønnsomheten har vært dårlig, og at de trodde de hadde en avtale med Coop om en ti prosent bedre pris.

Men da sesongen startet, nektet Coop for prisavtalens eksistens og tilbød gården ti prosent mindre enn i fjor, hevder gården.

Produsenten påpeker videre at prisen ikke er tilstrekkelig til å dekke lønnskostnadene til plukking og pakking, og at det derfor ikke blir økologiske plommer hos Coop i år.

«Vi får et tap fordi vi stolte på Coop. Vår opplevelse er at Coop er illojal, mangler moral, er lite bærekraftig og har dårlig forretningsskikk. Om englene finnes, så er de ikke på Coop», raser Hovelsrud gård.

STRIDENS KJERNE: Økologiske plommer fra Hovelsrud gård. Foto: Hovelsrud gård
STRIDENS KJERNE: Økologiske plommer fra Hovelsrud gård. Foto: Hovelsrud gård Vis mer

Kjenner seg ikke igjen

Kommunikasjonssjef Harald Kristiansen i Coop Norge understreker at de er en stor og seriøs aktør, og at de ikke kjenner seg igjen i beskrivelsen som gis av dem som samarbeidspartner.

- Coop er den kjeden som selger mest norsk frukt og grønt, og det ønsker vi fortsatt å være. Vi satser kraftig på lokalmat og har søndag gjentatte ganger forsøkt å få kontakt med Hovelsrud både på via telefon og SMS, uten å lykkes, sier Kristiansen i en e-post til Dagbladet.

Videre sier han at Coop ønsker å finne en løsning, slik at de allerede mandag kan tilby kundene økologiske plommer i Innlandet.

- Dette er en klassisk diskusjon om pris. Coop har hele tida vært tydelige på at vi ønsker å tilby våre kunder økologiske plommer fra Hovelsrud. Men vi har også vært tydelige på at den prisen Hovelsrud krever ikke er mulig å ta ut til kundene, sier dagligvaregigantens kommunikasjonssjef.

Kristiansen forteller at Coop har tilbudt Hovelsrud 30 prosent mer for økologiske plommer enn oppgjørspris til bønder av konvensjonelle plommer, noe som er langt høyere enn det som er normalt for økologiske varer.

- Vi har full forståelse for at Hovelsrud trenger en høyre pris for å dekke sine kostnader, samtidig vet vi at kundene i ei tid med økte levekostnader ikke er villige til å betale en høyere pris for premiumprodukter. Så da står vi der litt sjakkmatt alle sammen.

DYRE MATVARER: Synes du også at maten har blitt veldig dyr? Vi har tre veldig gode tips til deg som vil spare litt penger når du er på butikken. Video: Embla Hjort-Larsen / Elisabeth Dalseg. Vis mer

- Truet Coop

Kristiansen hevder at Hovelsrud gård i en mail fra mai truet Coop med å ikke levere plommer, dersom de ikke også får levere økologisk kylling i flere butikker.

- Det bidrar ikke til et godt samarbeid for å løse utfordringene rundt plommer. Vi har hatt en muntlig intensjonsavtale om å ta deres produksjon, noe vi fortsatt ønsker, og vi har hele veien vært tydelige rundt utfordringene på pris og at den ikke er mulig å oppnå.

Marianne Olssøn på Hovelsrud gård sier de i utgangspunktet ikke har noe mer å si enn det de har skrevet på Facebook. Hun regerer likevel på det Coop sier.

- Det er for sent å levere til Coop nå. Vi har klart å selge plommene direkte til forbrukere som er villig til å betale det plommene er verdt og som Coop ikke ville betale, sier Olssøn.

Hun hevder videre at Coop nekter å selge deres økologiske kyllinger i lokalmathyllene i Oslo fordi det konkurrerer med deres egen merkevare «Änglamark».

- Når det gjelder påstanden om at vi skal ha truet Coop, så er det ikke sant. Hovelsrud gård er et gårdsbruk som prøver å levere god økologisk, lokal mat til norsk dagligvare, sier Olssøn og legger til:

- Vi er liten og Coop er stor. Vi har ikke makt til å true Coop.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer