Nordea-ansatte siktet for grov korrupsjon:

Politiaksjon i Oslo: Bankansatte arrestert

Fem personer, blant dem to bankansatte, er arrestert etter en større politiaksjon i Oslo tirsdag morgen.

ARRESTERT: To Nordea-ansatte er blant de pågrepne etter en politiaksjon i Oslo tirsdag morgen. Illustrasjonsfoto: Vidar Ruud / NTB
ARRESTERT: To Nordea-ansatte er blant de pågrepne etter en politiaksjon i Oslo tirsdag morgen. Illustrasjonsfoto: Vidar Ruud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Litt over klokka 08.00 tirsdag morgen gikk sivilt politi til aksjon mot Nordeas hovedkontor i Norge på Majorstuen i Oslo.

Det melder VG.

- Vi har pågrepet fem personer som er siktet for grov korrupsjon eller medvirkning til grov korrupsjon, sier politiadvokat Kristin Rusdal til VG.

FEM PÅGREPET: Totalt fem personer er pågrepet i saken, bekrefter politiadvokat Kristin Rusdal. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
FEM PÅGREPET: Totalt fem personer er pågrepet i saken, bekrefter politiadvokat Kristin Rusdal. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer

To av de pågrepne er ansatte i Nordea. Det bekrefter banken selv overfor Børsen.

- Vi kan bekrefte at det har blitt foretatt arrestasjon av to ansatte i banken. Dette skjer på bakgrunn av forhold som er avdekket internt, og som har gjort at vi tidligere i år gikk til politianmeldelse av funnene, skriver Nordeas kommunikasjonsdirektør Christian Steffensen i en epost til Børsen.

- Pågått over lengre tid

Politiadvokat Rusdal bekrefter overfor Børsen at pågripelsene er basert på en anmeldelse som kom fra Nordea i mars. De siktede er mistenkt for å være tilknyttet lånesøknader som er basert på forfalsket informasjon til banken.

- Det er en etterforskning som har pågått over lengre tid. Utover dette vil jeg ikke si noe mer om etterforskninga, sier hun.

Hun opplyser at de tre andre som er pågrepet ikke er tilknyttet Nordea, men vil ikke si noe om hva slags rolle de skal ha hatt i saken, eller hva slags relasjon de har til de Nordea-ansatte.

- Vi er i ferd med å oppnevne forsvarere nå og tar sikte på å gjennomføre avhør i løpet av dagen. Etter dette vil vi vurdere om det vil være nødvendig med fengsling, forteller hun.

150 millioner

Rusdal ønsker ikke å kommentere om det kan komme flere pågripelser i saken.

- Det er snakk om at det skal være lånt ut penger for totalt 150 millioner kroner, så det er en omfattende sak og et stort beløp det er snakk om.

Beløpet kan også øke videre. Nordea har selv varslet at det vil komme flere saker, opplyser politiet.

I DIALOG MED POLITIET: Det er Nordea selv som har politianmeldt saken, etter å ha avdekket interne forhold, bekrefter bankens kommunikasjonsdirektør Christian Steffensen. Foto: Gorm Kallestad / NTB
I DIALOG MED POLITIET: Det er Nordea selv som har politianmeldt saken, etter å ha avdekket interne forhold, bekrefter bankens kommunikasjonsdirektør Christian Steffensen. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer

Nordeas kommunikasjonsdirektør sier til Børsen at forholdene som er avdekket kan tyde på regelbrudd, og at det knytter seg til utlån av penger.

- Vi ser på dette med største alvor, og vi har fortløpende dialog med politiet om saken. Nordea har nulltoleranse for regelbrudd og tar alle nødvendige skritt overfor de to ansatte. I første omgang er de to ansatte suspendert, sier Steffensen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer