Politiet: Ebay-sjefer sendte grisemaske til bloggere

En blodig grisemaske, sexannonser på nettet og levende kakerlakker. Det var litt av prisen et ektepar måtte betale for å skrive negativt om Ebay.

POST: Ekteparet i Massachusetts fikk, blant mye annet, en blodig grisemaske og boka «Surviving Loss of a Spouse» i posten. Nå er seks tidligere eBay-ansatte tiltalt for trakasseringen. Foto: EPA / CJ GUNTHER / NTB scanpix
POST: Ekteparet i Massachusetts fikk, blant mye annet, en blodig grisemaske og boka «Surviving Loss of a Spouse» i posten. Nå er seks tidligere eBay-ansatte tiltalt for trakasseringen. Foto: EPA / CJ GUNTHER / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Seks tidligere ebay-ansatte, inkludert flere som hadde lederstillinger, ble mandag tiltalt for å ha trakassert et ektepar fra Natick i Massachusetts, skriver Washington Post.

Alle seks er også tiltalt for å ha forsøkt å påvirke et vitne.

Negativ omtale

De tiltalte er blant annet Ebays daværende direktør for trygghet og sikkerhet og eBays direktør for global fleksibilitet. Også flere av de andre skal ha hatt lederstillinger, og alle skal ha vært tilknyttet Ebays sikkerhetsavdeling.

Ifølge rettsdokumenter som ble lagt fram mandag skal Ebay-direktørene ha blitt irritert over at ekteparet fra Massachusetts ga netthandelgiganten negativ omtale på netthandelsiden de drev.

Det gjaldt både det de skrev, og de negative kommentarene som kom i kommentarfeltet under. De daværende toppsjefene i Ebay ble overbevist om at noen av de anonyme personene i kommentarfeltet, som inkluderte noen parodikontoer, samarbeidet med ekteparet som drev bloggen.

De seks i Ebay skal seg imellom ha sendt meldinger til hverandre der de skrev om nødvendigheten av å få stengt siden ned og «brenne den til grunnen».

RASER: Tidligere TV 2-reporter Jon Øyvind Helgesen spiller nyhetsanker i DNB-reklame, og det vekker harme. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Hentet plan fra film

Påtalemyndigheten mener at det var en av toppsjefene som sto bak planen som skulle få de ekteparet til kutte den negative omtalen.

Planen var å plage bloggerne og overlesse dem med leveranser til deres eget hjem, en taktikk direktøren ifølge rettsdokumentene skal ha plukket opp fra filmen «Johnny Be Good» fra 1988, skriver CBS News.

Som tenkt så gjort. I august 2019 skal de Ebay-ansatte ha sendt en rekke forsendelser til ekteparet. Forsendelsene inkluderte en blodig grisemaske, levende kakerlakker, edderkopper og fluelarver, samt ei bok som het «å overleve tapet av en ektefelle».

I tillegg ble det sendt pornografi, med en av bloggforfatternes navn på, til ekteparets naboer.

Men ifølge påtalemyndigheten ga ikke de seks eBay-ansatte seg med det. To av de tiltalte Ebay-direktørene skal også ha dratt til ekteparets hjemsted.

Der skal de ha fulgt etter ekteparet mens de var ute og kjørte.

Trakassering på nettet

Ekteparet skal også ha blitt utsatt for grov trakassering via internett. Det ble opprettet en Twitter-konto som sendte obskøne og trakasserende meldinger til ekteparet.

«HAR JEG OPPMERKSOMHETEN DIN NÅ?» sto det i en Twitter-melding som ble sendt samme dag som den blodige grisemasken ble bestilt til ekteparet.

Det skal også ha blitt opprettet falske poster på nettstedet Craigslist, inkludert en annonse som sa at det skulle være en ukelang fest på ekteparets adresse.

Det ble også lagt ut kontaktannonser som sa at ekteparet søkte etter «single eller par som utforsker trekant, bdsm og crossdressing».

Til slutt fikk ekteparet nok, og gikk til det lokale politiet, som lyktes i å spore en av leiebilene til en av dem som nå er tiltalt.

- Dette var et besluttsomt, systematisk forsøk fra ledere i et stort selskap på å ødelegge livene til et par i Natick, bare fordi de publiserte innhold som selskapets sjefer ikke likte, sier statsadvokat Andrew Lelling.

eBay beklager

Ebay skriver i en pressemelding mandag at de ble kontaktet av politiet i august 2019, fordi ansatte i selskapet skal ha utvist en mistenkelig oppførsel mot en blogger og hennes ektemann.

Ebay gikk så i gang med en grundig intern etterforskning.

«Som et resultat av etterforskningen ble alle de ansatte som var involvert sparket i september 2019. Det inkluderer selskapets tidligere kommunikasjonssjef», skriver eBay.

Ebays tidligere kommunikasjonssjef er ikke tiltalt i saken.

«eBay tolererer ikke denne typen oppførsel. eBay sier unnskyld til de berørte personene og beklager at de ble utsatt for dette. eBay holder sine ansatte til høye standarder for oppførsel og etikk og vil fortsette å iverksette nødvendige tiltak for å sikre at disse standardene blir fulgt», skriver Ebay.

Administrerende direktør måtte gå

Også tidligere administrerende direktør i selskapet, Devin Wenig, forlot selskapet i kjølvannet av trakasseringssaken, ogEbay skriver at hans rolle i denne saken ble nøye etterforsket.

De konkluderer der med at selv om Wenig har kommunisert på en måte de omtaler som «upassende», så fantes det «ingen bevis for at han på forhånd visste om eller autoriserte handlingene som seinere ble rettet mot bloggeren og hennes mann».

Det skal ha vært «en rekke hensyn» som førte til at Wenig måtte gå fra selskapet.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer