Svenskehandel - lange køer på grensa:

Politiet snudde flere hundre biler

Politiet måtte ta grep da trafikken plutselig tok seg voldsomt opp.

MÅ SNU: Politiet har det siste døgnet snudd flere hundre biler som forsøkte å ta seg over grensa ved den gamle Svinesund-brua. Her avbildet i 2015. Foto: Heiko Junge / NTB
MÅ SNU: Politiet har det siste døgnet snudd flere hundre biler som forsøkte å ta seg over grensa ved den gamle Svinesund-brua. Her avbildet i 2015. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert

- Jevnt over har vi måtte snu rundt 50 prosent av trafikken på gamle Svinesund. Siste døgn har det imidlertid tatt seg voldsomt opp, og vi har snudd 411 biler der de reisende ikke har anledning til å benytte gamle Svinesund. Tallet for lovlige passeringer i samme tidsrom var 155, sier seksjonssjef Merete Beck i Øst politidistrikt i en pressemeldinger.

Det store antallet biler som har blitt bedt om å snu, har skapt køer for personer som lovlig kan benytte seg av grenseovergangen.

- Blant annet snakker vi om helsepersonell som jobber på sykehuset på Kalnes, i hjemmesykepleien og i andre samfunnskritiske funksjoner. Det er svært viktig for samfunnet at disse ikke blir stående i kø på gamle Svinesund, og vi ber derfor om at reisende som ikke tilhører unntaksgruppene benytter lovlige grenseoverganger, fortsetter Beck.

«Prøver seg»

Politiet tror mange av de reisende «prøver seg» på den gamle grenseovergangen nå køene er lange på E6.

- Det eneste de oppnår er å potensielt skape problemer for dem med viktig jobbærend i Norge, samt å havne bakerst i køen på den lovlige overgangen ved E6 når de blir snudd på gamle Svinesund, sier seksjonssjefen.

Politiet sier ikke noe om hva bilistene har gjort i Sverige, men tidligere onsdag kunne Sveriges Radio melde at grensehandelen har tatt seg kraftig opp etter at Norge lettet på restriksjonene for grenseoverganger til nabolandet i øst.

BEKYMRET: Tidligere ordfører i Halden kommune, Thor Edquist, mener den stengte grensen til Sverige vil skape problemer for forholdet mellom Norge og "söta bror". Vis mer

- Mye mer enn forventet

Med coronapandemien forsvant 95 prosent av inntektene fra grensehandel, på svensk side av grensa, ifølge Svensk Handel. I dag er tapet på rundt 80 prosent sammenliknet med før pandemien, ifølge SR.

- Det er mye mer enn vi hadde forventet så tidlig. Vi er veldig glade for å kunne se kundene igjen, som sakte, men sikkert kommer tilbake, sier administrerende direktør i Eurocash, Johan Svensson, om kundestrømmen til selskapets butikk i Strömstad.

Situasjonen er bedre for eksempel bedre i Bohuslän enn i Värmland. Årsaken er at regionen fortsatt er regnet som rød av norske helsemyndigheter, noe som fører til strengere reiserestriksjoner, skriver NTB.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer