Politiet tilkalt til tysk kansler-fest

Det ble stor ståhei da en av den tidligere forbundskansleren Gerhard Scröders gjester fikk litt for mye å drikke - drøyt 70 000 kroner for mye.

SVINDEL: Gerhard Schröder skulle ha en idémyldring på femstjerners hotell. Det endte med at en av gjestene ble siktet for mulig svindel. Foto: Action Press / Shutterstock / NTB
SVINDEL: Gerhard Schröder skulle ha en idémyldring på femstjerners hotell. Det endte med at en av gjestene ble siktet for mulig svindel. Foto: Action Press / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Fra 1998 til 2005 satt Gerhard Schröder (79), den tidligere lederen for de tyske Sosialdemokratene (SDP), som forbundskansler for Tyskland.

Denne uka preger 79-åringen tyske medier, etter at det ble tumulter på en middag Schröder arrangerte på det ærverdige femstjerners hotellet The Fontenay i Hamburg.

Hendelsen fant sted forrige lørdag, da den tidligere kansleren invitert flere venner for å utveksle ideer på hotellets restaurant, Lakeside, skriver den tyske avisa Hamburger Abendblatt.

Ifølge avisa skal kvelden ha gått fint for seg, fram til regninga kom.

Drakk og stakk

På forhånd skal Schröder ha avklart at han ville betale for middagen, men bestillinger utover dette, som drinker, måtte gjestene dekke selv, skriver avisa.

Det kan det virke som om ikke alle fikk med seg - især en iransk forretningsmann, som skal ha bestilt drinker for 6117 euro, eller drøyt 70 000 norske kroner.

Dette framkommer i politirapporten, ifølge den tyske avisa Bild.

Da Schröders iranske venn fikk levert regninga for festlighetene, skal han ha blitt rasende, og nektet å betale.

Som konsekvens ble politiet tilkalt til restauranten, men da hadde den iranske forretningsmannen allerede forlatt både selskapet og regninga.

SENKET FARTEN: Det russiske oljefraktskipet SGV Flot senket farten og lå gjennom helga i nærområdet til gassrørledningen Balticconnector. Video: Myshiptracking.com. Reporter: Vegard Krüger / Dagbladet TV. Vis mer

Nekter

Som en ekstra tvist i hendelsesforløpet, skal hotellet The Fontenay, der hendelsene fant sted, ha kontaktet Hamburger Abendblatt i etterkant og nektet for hendelsene.

Avisa sier imidlertid at de i etterkant har gått opp informasjonen de først publiserte på søndag, og bekreftet både politiets ærend på restauranten, og at forretningsmannen tilhørte Schröders selskap.

«Putins mann»

Det er ikke første gang den tidligere forbundskansleren Schröder har havnet i pressen på grunn av sine kontroversielle vennskap.

Etter at Russland gikk til fullskala invasjon av Ukraina i 2022 har Schröder, som skal ha en nær forbindelse til landets president Vladimir Putin, for det meste unngått offentligheten, ifølge Bild.

Av New York Times ble han i april 2023 kalt «Putins mann i Tyskland».

Fikk jobb av Putin

Som politiker var Schröder en hard forkjemper for konstruksjonen av de nå så velkjente Nord Stream-gassrørledningene. Som kansler var han også sentral i arbeidet med å legge ned tysk kjernekraft, noe som igjen økte Tysklands avhengighet av andre energikilder, som gass.

17 dager etter at han tapte embetet som forbundskansler til Angela Merkel, takket han også ja da Putin ringte og tilbød ham jobben som leder for aksjonærkomiteen for Nord Stream.

Siden det har Schröder hatt ulike verv i en rekke statseide russiske energiselskaper, blant annet Gazprom og Rosneft.

Disse vervene, og en nominasjon til stillingen som toppsjef for Gazprom, måtte Schröder motvillig gi avkall på etter at Putin invaderte Ukraina i 2022, ifølge Reuters.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer