Mistenker at proffe hvitvaskere fikk corona-støtte

Politiet tror hvitvasking foregår i dette bygget

Mer enn 13 Nav-millioner i corona-støtte kan ha strømmet rett inn i et hvitvaskingsnettverk av seriekriminelle og næringsdrivende, kan Dagbladet avdekke.

GUDER OG SPØKELSER: Et selskap som var registrert i dette bygget fikk lønnskompensasjon for 51 ansatte. Nå mistenker politiet at penger fra Nav-svindel ble hvitvasket gjennom selskapet. Kirken, moskeen og hindu-templet i lokalet har ingenting med saken å gjøre. Foto: Henning Lillegård
GUDER OG SPØKELSER: Et selskap som var registrert i dette bygget fikk lønnskompensasjon for 51 ansatte. Nå mistenker politiet at penger fra Nav-svindel ble hvitvasket gjennom selskapet. Kirken, moskeen og hindu-templet i lokalet har ingenting med saken å gjøre. Foto: Henning Lillegård Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Her nede i Romania tror alle nå at jeg er millionær, men jeg har aldri sett snurten av noen penger fra Nav, sier en 32 år gammel rumensk håndverker til Dagbladet.

Han drev tidligere et renholds- og håndverksfirma i Narvik. Firmaet fikk nesten 1,6 millioner kroner i corona-støtte for 51 ansatte. Dette til tross for at selskapet bare hadde én ansatt da coronakrisa traff Norge i mars - og ingen ansatte da firmaet gikk konkurs i oktober.

INTENS JAKT: Økokrim jakter nå på corona-juksere. Her fra en aksjon sist torsdag. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet Vis mer

- 51? Haha!

Den 32 år gamle eieren av selskapet sier at han reiste hjem til Romania allerede i november 2019, og hevder at noen har misbrukt hans identitet. Dagbladet lyktes til slutt å nå 32-åringen på telefon hjemme i Romania.

Da Dagbladet forteller han at selskapet hans har fått corona-støtte for 51 ansatte, begynner han å le.

- 51? Haha. Vi har aldri vært mer enn fem, seks personer som har jobbet sammen. Jeg aner ikke hvem som har gjort dette her. Men jeg har hvert fall ikke fått noen corona-støtte, sier mannen, som sier han var i Romania da pandemien traff Norge.

GRANSKER CORONA-JUKS

Dagbladet har tidligere skrevet at politiet nå etterforsker mer enn 50 saker med mistenkt coronastøtte-juks. Økokrim anslår at 60 prosent av sakene gjelder misbruk av den såkalte lønnskompensasjonsordningen.

Per dags dato er det utbetalt over 8 milliarder kroner i lønnskompensasjon til 74 000 bedrifter for 393 000 arbeidstakere. Lønnskompensasjon ble utbetalt fra Nav.

Ordningen skulle kompensere bedrifters og ansattes første periode med lønnsutbetalinger etter permitteringer på grunn av corona-utbruddet. Det ble utbetalt inntil 42 141 kroner per lønnsforhold (18 dager med lønn tilsvarende 6G).

- Jeg har hørt at det er mange som har opplevd det samme som meg. Som har fått bedriften sin kapret, påstår mannen.

Hvitvaskingsfabrikker

Dette er bare ett av mange selskaper som politiet nå etterforsker for corona-svindel.

Oslo-politiet og Økokrim sier åpent at de mener de har støtt på et etablert hvitvaskingsnettverk i etterforskningen av corona-jukset.

- Vi ser rene hvitvaskingsfabrikker, hvor det er innarbeidet rutiner for hvordan de kriminelle vasker pengene, sier politiadvokat Helge Vigerust til Dagbladet.

- GODT ORGANISERT: - På bakgrunn av etterforskingen så langt, synes det klart at mesteparten av disse bedrageriene og de etterfølgende heleriene og hvitvaskingen er systematisk gjennomført. Dette dreier seg om godt organisert økonomisk kriminalitet, sier statsadvokat Elisabeth Frankrig i Økokrim. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
- GODT ORGANISERT: - På bakgrunn av etterforskingen så langt, synes det klart at mesteparten av disse bedrageriene og de etterfølgende heleriene og hvitvaskingen er systematisk gjennomført. Dette dreier seg om godt organisert økonomisk kriminalitet, sier statsadvokat Elisabeth Frankrig i Økokrim. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

Også Økokrim jobber nå intenst med hvitvaskingssporet.

- På bakgrunn av etterforskingen så langt, synes det klart at mesteparten av disse bedrageriene og de etterfølgende heleriene og hvitvaskingen er systematisk gjennomført. Dette dreier seg om godt organisert økonomisk kriminalitet, sier statsadvokat Elisabeth Frankrig i Økokrim.

- Økokrim har lyktes med å ta beslag i store deler av det utbyttet som er vekslet om til kryptovaluta, og parallelt med den ordinære etterforskingen jobber vi med å sikre ytterligere verdier, sier hun videre.

Spøkelsesansatte

En leilighet på St. Hanshaugen med 95 bedriftsrådgivere med millionlønn. Et holdingselskap i en Oslo-leilighet med 20 ansatte. En sliten villa på Furuset med 51 håndverkere. Et gammelt næringslokale i Groruddalen med 53 bygningsarbeidere. En blokkleilighet i Lillestrøm med 51 sjåfører. Et næringslokale i Narvik med 51 håndverkere og renholdere.

BEDRIFTSRÅDGIVERE: Et selskap som var registrert på bygården på St. Hanshaugen hevdet de hadde 95 bedriftsrådgivere med millionlønn. Men det er ingen spor etter selskapet i bygget. Foto: Øistein Norum Monsen
BEDRIFTSRÅDGIVERE: Et selskap som var registrert på bygården på St. Hanshaugen hevdet de hadde 95 bedriftsrådgivere med millionlønn. Men det er ingen spor etter selskapet i bygget. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer

Var de noen gang der?

Da Dagbladet besøker adressene, er det ingen spor etter de til sammen 321 ansatte eller bedriftene de angivelig skal være ansatt i. Ingen logo, ingen navn på postkassa, ingen selskapsnavn. Tre av selskapene hadde 0 ansatte i mars - 0 ansatte i september, ifølge innmeldingen til Brønnøysundregistrene.

Dagbladet har tidligere skrevet at ett av selskapene fikk corona-støtte for 51 ansatte samtidig som mannen som var eier og daglig leder, satt i varetekt for en narkotikasak.

På adressen til firmaet fant Dagbladet en kirke, et hindutempel og en moské - men ingen spor av firmaet.

Politiet opplyser nå at også denne mannen mener at hans identitet ble misbrukt i Nav-bedrageriet.

Politiet bekrefter at samtlige selskap som Dagbladet omtaler her, har koblinger til hverandre.

Dagbladet har snakket med forsvarene til seks av de totalt åtte siktede. (Se egen oversikt nederst) To nekter straffskyld, de andre forsvarene vil ikke kommentere hvordan klienten stiller seg.

Forundret litauer

Da vi sist onsdag forsøkte å besøke et større håndverksfirma og dets eier i en av Oslos forsteder, som i likhet med Narvik-firmaet skal ha fått støtte for 51 ansatte, åpnet en forundret litauer døra.

- Nei. Her har det hvert fall ikke bodd noen med det navnet i løpet av de siste tre åra, sier han til Dagbladet. Han kjenner heller ikke firmaet som har fått støtte.

- Jeg har sett noen brev med det navnet. Det er det eneste jeg vet, sier han. Dagbladet har den siste måneden skrevet om rekke nettverk som er mistenkt for omfattende coronastøtte-juks. Og mye tyder på at det politiet så langt har avdekket bare er toppen av isfjellet.

SIKTET: En 42 år gammel bilvaskgründer ble pågrepet og arrestert av Økokrim for to uker siden, mistenkt for bedrageri av Corona-støtte. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SIKTET: En 42 år gammel bilvaskgründer ble pågrepet og arrestert av Økokrim for to uker siden, mistenkt for bedrageri av Corona-støtte. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Håndverksfirmaet i Oslo er nemlig bare ett av nærmere 100 selskaper som Dagbladet, ved å koble bedriftsinformasjon fra ulike registre, har identifisert som mulige corona-juksere.

Det er bedrifter som var uten ansatte både i mars, før støtteordningene ble etablert, og i september – men som likevel har fått utbetalt lønnskompensasjon.

Mye tyder på at det er drevet omfattende triksing med personnumre og meldinger om arbeidsforhold (a-meldinger). I flere av sakene er det gjengangere fra straffesaker som står bak det mistenkte bedrageriet.

PÅGREPET: En 21 år gammel bilvaskeier ble også pågrepet for to uker siden mistenkt for corona-juks. Foto: Bjørn Langsem
PÅGREPET: En 21 år gammel bilvaskeier ble også pågrepet for to uker siden mistenkt for corona-juks. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Corona-støtte

Pengene skulle gå til bedrifter i nød, en sårt tiltrengt livbøye til selskaper som ble hardt rammet av pandemien. Nå mistenker politiet altså at pengene har heller gått rett i lomma på et nettverk av blant andre bedrageridømte og konkursryttere.

Dagbladet er kjent med at Oslo-politiet og Økokrim til sammen har siktet åtte personer, som på en eller annen måte kan knyttes til det samme nettverket. Ytterligere personer er mistenkt for å ha deltatt i svindelen.

Sentralt i nettverket er en norsk-pakistansk forretningsmann, mener politiet. Han har ifølge en kjennelse tidligere vært med på å unndra midler fra et konkursbo.

«Min klient er ikke tidligere straffedømt. Han har ikke tatt stilling til straffskyld, da han etter råd fra forsvarer har valgt å ikke forklare seg i saken på det nåværende tidspunkt», skriver mannens forsvarer Usama Ahmad til Dagbladet, som videre skriver at 37-åringen i en lengre periode har ønsket å forklare seg, «mot at han får innsyn i sakens dokumenter». Det har han ikke fått.

- Når det gjelder hans rolle i det som er karakterisert som et nettverk av flere firmaer, stiller han seg uforstående både til at det har eksistert et nettverk av flere firmaer samt at han har hatt noe samarbeid med noen av disse selskapene. Han er klar på at han bare er ansvarlig for sitt eget selskap, sier advokat Ahmad til Dagbladet.

- Er han enig i at han har bedrevet hvitvasking? Drevet en hvitvaskingsfabrikk?

- Han er fremdeles ikke kjent med at han skal være siktet for dette og vil selvfølgelig ikke svare på spørsmål rundt noe han ikke har kjennskap til, sier forsvareren.

- Vi ser konturene av et hvitvaskingsnettverk, hvor de bruker metoder som allerede er kjent fra arbeidslivskriminalitet, sier politiadvokat Helge Vigerust fra Oslo politidiskrikt, til Dagbladet, og legger til:

- Vi har et omfattende databeslag i saken. På disse har vi funnet Nav-meldinger og gjort andre tekniske funn, sier Vigerust. Han bekrefter at de nå ser konturene av organiserte hvitvaskingssystemer.

- Systemet lå parat

- Vi ser rene hvitvaskingsfabrikker, hvor det er innarbeidet rutiner for hvordan de kriminelle vasker pengene. Vi ser for eksempel en utbetaling fra Nav på cirka 2 millioner kroner inn i en bedriftskonto, som samme dag overføres til en rekke personer, deretter til ytterligere personer i løpet av to, tre dager. Kanskje blir det overført til totalt 20 til 30 personer i løpet av 14 dager, forteller Vigerust.

Politiadvokaten peker på at transaksjonene er store, og at de inneholder mange ledd. Pengene ender opp oss privatpersoner, eller i kryptovaluta, som Dagbladet tidligere har omtalt.

- Vi ser at dette er ferdig etablerte nettverk av kriminelle opportunister som bruker et etablert system for å gjennomføre tilfeldig gjennomførte bedrageri. Dette er et system som er giret for å hvitvaske penger, og vi ser at det samme systemet har blitt brukt for penger fra andre former for kriminalitet, sier Vigerust.

SIKTET FOR HELERI: En 32 år gammel forretningsmann ble også pågrepet for mistenkt heleri av penger fra Nav-svindelen. Foto: Bjørn Langsem
SIKTET FOR HELERI: En 32 år gammel forretningsmann ble også pågrepet for mistenkt heleri av penger fra Nav-svindelen. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Det betyr at systemet allerede lå klart da bedrageriet startet, tror politiet.

300 kontoer

- Fra vårt ståsted framstår dette som ferdig etablerte systemer eller grupper som hvitvasker midler fra ulike straffbare handlinger og som nærmest lå parat for hvitvasking av corona-midler, sier Vigerust.

Ved starten av etterforskningen av corona-jukset, valgte Oslo-politiet å følge pengestrømmen fra Nav, for å se hvor den gikk. Politiet endte opp med å kontrollere hvem som disponerte mer enn 300 kontoer.

- Noen pengestrømmer endte etter kort tid i utlandet. Andre endte etter kort tid i kjøp av kryptovaluta. Når vi fulgte de pengestrømmene som gjennom ett stort antall bankkonti, kunne vi observere at midlene endte opp i den legale økonomien som betaling for varer og tjenester, forteller Vigerust.

INTENS JAKT: Dagbladet ble med for to uker siden da Økokrim gjennomførte en massiv razzia mot en rekke personer i nettverket. Foto: Bjørn Langsem
INTENS JAKT: Dagbladet ble med for to uker siden da Økokrim gjennomførte en massiv razzia mot en rekke personer i nettverket. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Ettersom de kontrollerte hvem som disponerte kontiene, måtte politiet varsle kontoinnehaver.

- Vi fikk da i september og oktober ett veldig stort antall henvendelser fra bekymrede personer som hadde fått varsel fra oss, og måtte berolige dem med at de ikke var under etterforskning. Men det var gjennom denne dialogen med flere hundre innringere at vi forsto at midlene endte opp i legal økonomi. Det var håndverkere som har fått betalt for tjenester de har levert, personer som solgte varer på finn.no, banker som mottok avdrag på lån og så videre, forteller Vigerust.Her er de åtte som er siktet

Norskpakistansk forretningsmann (37)

Siktet for: bedrageri med lønnskompensasjon

En 37 år gammel forretningsmann, som i sommer ble dømt til å betale 200 000 kroner i erstatning til et konkursbo siden pengene kom fra «en straffbar handling». Han er ikke tidligere straffedømt.

Foreløpig er han siktet for grovt bedrageri på grunn av misbruk av lønnskompensasjonsordningen på i underkant av cirka 500 000 kroner, opplyser forsvareren. Men ifølge politiet så anses «vedkommende som en svært sentral figur» i det mistenkte coronajuks-nettverket.

«Min klient er ikke tidligere straffedømt. Han har ikke tatt stilling til straffskyld, da han etter råd fra forsvarer har valgt å ikke forklare seg i saken på det nåværende tidspunkt», skriver mannens forsvarer Usama Ahmad til Dagbladet, som videre skriver at 37-åringen i en lengre periode har ønsket å forklare seg, «mot at han får innsyn i sakens dokumenter». Det har han ikke fått.

Seriekriminell (29)

Siktet for: Grovt heleri og bedrageri.

En seriekriminell 29-åring, er siktet i saken, viser Dagbladets gjennomgang av bakgrunnen til de tre som ble fengslet. Han er tidligere dømt for flere alvorlige forhold, blant annet vold, ID-tyveri og forsikringssvindel.

Han ble seinest 29. november 2019 dømt til fengsel i ett år og åtte måneder for ID-tyveri og bedrageri. 29-åringen ble dømt til å betale 1,5 millioner kroner i erstatning til de mange ofrene.

Selv forsvarte 29-åringen seg med at han hadde stor spillegjeld.

Nå er 29-åringen siktet for grovt heleri og bedrageri, blant annet etter å angivelig ha overført 1,7 millioner kroner fra corona til kryptovaluta.

Mannens forsvarer, Albulena Krasniqi fra advokatfirmaet Furuholmen Dietrichson, sier til Dagbladet at hun ikke ønsker å kommentere saken da saken fortsatt er klausulert for klienten hennes.

Kvinne (32)

Sto ført opp som daglig leder for bedriftsrådgivningsselskap som fikk lønnskompensasjon for 95 ansatte. Det skal også ha gått penger fra kvinnen til andre deler av nettverket.

Dagbladet har fått tak i A-meldinger og andre dokumenter som viser at nettverket skal ha brukt personnumre til 95 «bedriftsrådgivere» med lønn opp til 1,2 millioner kroner.

Hun har ikke blitt fengslet og nekter all straffskyld.

- Saken er under etterforskning, og det er derfor begrenset hva jeg kan si, ut over at min klient nekter straffskyld, sier advokat Beatrice Brøndrup fra Advokatfirmaet Hjort.

Dømt for Nav-bedrag (36)

Siktet for: grovt heleri.

Den 36 år gammel mann ble seinest i 2015 dømt til samfunnsstraff for å ha svindlet Nav ved å ha mottatt dagpenger samtidig som han jobbet for Manpower.

Mannens forsvarer Heidi Olsen-Nalum vil foreløpig ikke kommentere hvordan mannen stiller seg til siktelsen.

Ransmann (20)

Siktet for: Grovt heleri.

20-åringen ble i fjor dømt for ran med en luftpistol, en Walther PKK, mot en kvinne på Kongsberg togstasjon. Han ble september i fjor dømt til fengsel i seks måneder, hvor 90 var betinget. Neste uke har han en ny sak berammet – denne gangen er han tiltalt for grov vold.

- Jeg ønsker ikke utale meg om hvordan klienten min stiller seg til skyldspørsmålet på det nåværende tidspunketm da han ennå ikke er avhørt, sier mannens forsvarer, Håvard Flatland fra advokatfirmaet Bratlien til Dagbladet

Forretningsmann (32)

Siktet for: Grovt heleri.

Mannen har vært involvert i en rekke konkurser, og har blant annet drevet med utleie av luksusbiler som Jaguarer og limousiner, og har drevet flere bilvaskehaller i Oslo.

- Min klient fastholder at han ikke har hatt befatning med midler som stammer fra straffbare handlinger og stiller seg uforstående til siktelsen. Han har forklart seg ovenfor Økokrim og ble løslatt etter at avhøret. Det følger naturlig av dette at han da heller ikke erkjenner straffeskyld etter siktelsen, sier mannens forsvarer, Nasir Malik Iqbal, til Dagbladet.

- Det presiseres også at han ikke er siktet for å ha jukset med støtteordninger gitt i forbindelse med pandemien. Med hensyn til etterforskningen og at dokumenter i saken ikke er gjort tilgjengelig for min klient har jeg ingen ytterligere kommentarer, sier Iqbal videre til Dagbladet.

Bilvaskgründer (42)

Siktet for: Grovt bedrageri og heleri.

Mannen står bak en rekke bilvaskehaller i Oslo, som samtlige har gått konkurs. Politiet mistenker at den ene bilvaskehallen har vært sentral i hvitvasking av coronajuks-penger. Han er daglig leder for en bilvaskehall som har fått lønnskompensasjon for åtte ansatte. Det skal også ha gått penger fra andre selskaper som har fått lønnskompansasjon til mannens bedriftskonto.

- Jeg ønsker ikke å kommentere saken, sier mannen til Dagbladet, som er representert av advokat Morten Furuholmen.

- Han har gitt sin forklaring seg til politiet. Etter det ble han løslatt. Det er alt jeg vil si nå, advokat Morten Furuholmen til Dagbladet.

Bilvaskeier (21)

Siktet for: Grovt bedrageri og heleri.

Mannen har også vært sentral i en rekke bilvaskehaller som har gått konkurs. Han er eier av en bilvaskehall som er sentral i etterforskningen.

Dagbladet kjenner ikke identiteten til mannens forsvarer, og har heller ikke lyktes i å komme i kontakt med den siktede.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer