Politiets millionproblem: - Hva er passordet?

Politiet beslagla 1700 bitcoin, men millionverdiene kan de trolig se langt etter.

PASSORDTRØBBEL: Uten passord kan selv ikke lovens lange arm få fingrene i bitcoinverdier lagret på en digital lommebok. Foto: REUTERS / Dado Ruvic / Illustration / NTB
PASSORDTRØBBEL: Uten passord kan selv ikke lovens lange arm få fingrene i bitcoinverdier lagret på en digital lommebok. Foto: REUTERS / Dado Ruvic / Illustration / NTB Vis mer
Publisert

Den siste tida har det vært flere saker om personer som på en eller annen måte har mistet tilgang til sin digitale bitcoin-lommebok.

For noen dreier det seg om investeringer de gjorde for lenge siden, og som de først kom på igjen da bitcoin-prisen skjøt i været i desember.

Det de ofte ikke klarer å komme på, er passordet, og dermed kommer de ikke inn i sin egen lommebok.

Passordtrøbbel

Også for politiet kan den digital valutaen gi litt utfordringer. Påtalemyndigheten i den tyske byen Kempten beslagla nemlig 1700 bitcoin i forbindelse med en straffesak, skriver Reuters.

Bitcoinene er i skrivende stund verdt rundt 560 millioner norske kroner.

Den nå dømte bedrageren, hvis bitcoins politiet beslagla, hadde fått en fengselsstraff på to år for å ha installert programvare på andres datamaskiner, for å bruke deres datakraft til å utvinne nye bitcoins.

Å anskaffe nye bitcoins kalles mining, noe som litt forenklet sagt foregår ved at datamaskiner skal løse ekstremt vanskelige matematiske gåter.

Men synderen ble altså tatt og fengslet, og de 1700 bitcoinene ble beslaglagt av politiet. Mannen har sonet ferdig sin dom, og siden politiet beslagla kryptovalutaen har den steget voldsomt i verdi. Politiet kan likevel se langt etter å få sikret seg tilgang til verdien.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer