Drama i Kongressen

Politiker utløste brannalarmen: - Pinlig

USA unngår nedstengning etter at politikerne i Kongressen klarte å bli enige i siste liten. Det skjedde imidlertid ikke uten drama, og den demokratiske politikeren Jamaal Bowman er under etterforskning etter at han utløste brannalarmen.

FILMET: Et overvåkningskamera i Representantenes hus viser demokraten Jamaal Bowman i det han utløser brannalarmen - angivelig for å forsinke avstemningen om å heve gjeldstaket. Foto: US Capitol Police
FILMET: Et overvåkningskamera i Representantenes hus viser demokraten Jamaal Bowman i det han utløser brannalarmen - angivelig for å forsinke avstemningen om å heve gjeldstaket. Foto: US Capitol Police Vis mer
Publisert

NEW YORK (Børsen): Seint lørdag kveld lokal tid ble Senatet enige om et midlertidig budsjett, som finansierer det amerikanske statsapparatet i 45 dager. Dermed blir det ingen nedstengning i USA inntil videre.

Det skjedde etter et langvarig drama i Representantenes hus før de til slutt vedtok et budsjettforslag. Seinere lørdag ble dette behandlet av Senatet. Der stemte 88 for, ni imot og tre avsto fra å stemme. President Joe Biden er ventet å signere budsjettet innen kort tid.

Det nye budsjettet inneholder imidlertid ingen militær eller humanitær støtte til Ukraina. Demokratenes senatsleder Chuck Schumer sier imidlertid at han og Republikanernes leder i Senatet, Mitch McConnell er enige om å behandle dette separat, skriver NTB.

Biden er positiv til den midlertidige avtalen, men ber samtidig raskt Kongressen godkjenne mer støtte til Ukraina.

- Vi kan ikke under noen omstendigheter la den amerikanske støtten til Ukraina bli avbrutt, sier Biden i en uttalelse.

BRANNALARM: Den demokratiske kongressrepresentanten fra New York, Jamaal Bowman, utløste brannalarmen i Kongressen. Foto: AP Photo/John Minchillo, File
BRANNALARM: Den demokratiske kongressrepresentanten fra New York, Jamaal Bowman, utløste brannalarmen i Kongressen. Foto: AP Photo/John Minchillo, File Vis mer

Brannalarm

Det midlertidige budsjettet kom bare timer før fristen gikk ut og USA ville ha stengt ned store deler av statsapparatet. Men det skjedde ikke uten drama.

Under debatten i Representantenes hus lørdag utløste den demokratiske kongressrepresentanten Jamaal Bowman brannalarmen da de folkevalgte stresset for å få vedtatt et midlertid budsjett.

Det førte til at hele Cannon-bygningen, hvor kongressrepresentanter har sine kontorer, ble evakuert i én time før politiet hadde konkludert med at det ikke var noen trussel.

Seinere sendte offentliggjorde administrasjonskomiteen i Representantenes hus, som kontrolleres av Republikanerne, et overvåkningbilde av Bowman, som ser ut til å trykke på brannalarmen.

Voldsomme nedbørsmengder etter stormen Ophelia forårsaket oversvømte t-banelinjer, gater, butikker og flyplasser i New York.. Video: X/AP. Reporter: Christina H. Korneliussen Vis mer

- Tabbe

Demokraten fra New York fortalte seinere til journalister at det var en tabbe, og han løp for å rekke å stemme og forsøkte å åpne en dør som vanligvis er åpen, men ikke i helgene, skriver AP.

- Jeg trodde det ville hjelpe meg med å åpne døra, sier Bowman og avviser at han forsøkte å forsinke avstemningen.

Seint lørdag kveld opplyser kongresspolitiet i en uttalelse at «etterforskningen av hva som skjedde og hvorfor fortsetter».

Da Bowman utløste alarmen, forsøkte Demokratene i Representantenes hus å forsinke en avstemning på det midlertidige budsjettet fordi de ønsket mer tid til å gå gjennom dokumentet på 71 sider, som Republikanerne uventet la fram.

Litt seinere ble forslaget vedtatt i Representantenes hus med 335 mot 91 stemmer. De fleste Demokratene - inkludert Bowman - støttet forslaget.

- Ikke gå ustraffet

Etter avstemningen gikk Republikanerne hardt ut mot Bowman for brannalarmen. Noen gikk så langt som å foreslå at han burde utvises fra Kongressen.

- Dette kan ikke gå ustraffet. Dette er pinlig, sier den republikanske speakeren, Kevin McCarthy på en pressekonferanse.

Han varsler også at han vil ta opp saken med Demokratenes leder, Hakeem Jeffries, for å finne en passende reaksjon.

Jeffries sier imidlertid at han allerede har snakket med Bowman.

- Han forsto at det var en tabbe, og det er alt det var, sier Jeffries, ifølge AP.

SKALLER: Her går det galt for USA´s president Joe Biden på vei ut av helikopteret. Reporter: Emma Dalen. Video: AP / Twitter Vis mer

Presset speaker

Dramaet i Kongressen er dessuten langt fra over. Det midlertidige budsjettet gjelder bare i 45 dager. Det er dessuten et kompromiss den hardt pressede republikaneren McCarthy snekret sammen i siste liten for også å få demokrater til å støtte det. Og det kan koste ham jobben.

McCarthy har ikke klart å få med seg den mest ekstreme høyrefløyen i sitt eget parti, og dette nye kompromisset kan koste ham jobben.

McCarthys partifeller på ytterste høyre har nemlig allerede truet med å stille mistillitsforslag mot ham.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer