Politikerens badebrygge: - Ulovlig

Etter statsforvalterens konklusjon kan det bli lite bading fra brygga for Christian Tybring-Gjedde i sommer.

KLAGER: Christian Tybring-Gjeddes klager på vedtaket fra Bæreum kommune som beslutter at badebrygga er ulovlig. Foto: Heiko Junge / NTB
KLAGER: Christian Tybring-Gjeddes klager på vedtaket fra Bæreum kommune som beslutter at badebrygga er ulovlig. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert

Badebrygga til Frp-politiker Christian Tybring-Gjedde på Grimsøya er ulovlig, konkluderer både Bærum kommune og statsforvalteren. Det melder Budstikka, som først omtalte saken.

Denne norske stranda har fått plass på topplista til worlds50beaches.com. Reporter: Magnus Paus / Dagbladet TV Vis mer

Badebrygga ligger i en strengt regulert strandsone hvor den sterkt truede naturtypen «åpen grunnlendt kalkmark» finnes. Dermed er bebyggelse ulovlig innenfor 50 meter fra sjøen.

Da badebrygga allerede sto klar søkte Tybring-Gjedde om ettergodkjennelse av byggingen.

Han hevder byggearbeidet på badebrygga var relatert til vedlikehold etter en høststorm.

Klager

Tybring-Gjedde fikk imidlertid avslag da bygningssjefen ikke fant noen dokumentasjon på at brygga hadde blitt søkt om tidligere.

Søknaden ble dermed avslått med grunnlag i kommunes arealdel og reguleringsplanen for Grimsøya, samt at en godkjennelse kunne bidra til en uønsket presedensvirkning for andre som også vil ha brygge. Kommunen startet dermed en ulovlighetsoppfølging.

- Ulovlighet betyr at det som bygges ikke har offentlig rettslig tillatelse til å oppføres, sier bygningssjef Alexander Hexeberg Dahl til Børsen.

Tybring-Gjedde og Blokk Arkitekter AS klagde deretter på denne beslutningen.

De mener at det har blitt tatt for mye hensyn til den vernede naturen, og at brygga dessuten er til fordel for naturen.

- Dersom brygga fjernes risikerer man en tilstrømming av mennesker til stedet. Dette vil kunne medføre både slitasje og forsøpling. Riving vil dessuten kunne skade fjellet den er montert i, står det i brevet ifølge Budstikka.

- Må stilles til orden

Kommunen sendte saken videre til statsforvalteren for endelig beslutning. Statsforvalteren viste seg å være enig med kommunens beslutning i å avslå både søknaden og klagen.

- Tiltaket medfører en bit for bit nedbyggelse av strandsonen i strid med nasjonale interesser og kommunens intensjoner for området. En dispensasjon vil videre bidra til en innskrenkning i allemannsrettens ferdselsrett i strandsonen, skriver statsforvalteren og konkluderer med at klagen ikke har ført fram.

Dermed gjenopptar kommunen ulovlighetsoppfølgingen.

- Vi tar kontakt med eier av brygga og ber om at forholdet stilles til orden. Med det mener vi at den mest sannsynlig må tas vekk, sier Hexeberg Dahl.

Børsen har bedt om en kommentar fra både Christian Tybring-Gjedde og Blokk Arkitekter AS til denne saken, men har ikke fått svar på henvendelsene.