Hundrevis av skader etter regnet:

Populær restaurant sto under vann

Regnet som har bøtta ned over østlandsområdet har ført til en flom av skademeldinger til forsikringsselskapene. I Bærum sto populær restaurant under vann.

FOSSET INN: Da elva Lomma i Bærum gikk over sine bredder i det voldsomme regnet, ble blant annet restauranten Værtshuset Bærums Verk stående under vann. Foto: Privat
FOSSET INN: Da elva Lomma i Bærum gikk over sine bredder i det voldsomme regnet, ble blant annet restauranten Værtshuset Bærums Verk stående under vann. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ved restauranten Værtshuset Bærums Verk ble det holdt vielse og feiret bryllupsfest lørdag kveld. Da de ansatte låste seg ut i 03-tida, hadde det begynt å regne kraftig.

- Det må ha kommet veldig, veldig fort og i helt enorme mengder, sier daglig leder Ulla Laycock til Dagbladet.

Hun fortalte først om flommens herjinger til Budstikka.

Da hun våknet tidlig søndag morgen, var det til beskjed om at restauranten sto delvis under vann.

- Jeg hoppet opp og dro ned for å se. Alt lå under vann, forteller hun.

Kraftig nedbør i Oslo fører til stengte veier natt til søndag. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer

20 centimeter

Vannet sto over 20 centimeter opp på veggen i både kjøkkenet og i et av selskapsrommene, som ligger noe lavere i terrenget enn hovedrommet, sier Laycock.

Søndag ettermiddag har vannstanden i elva Lomma, som går forbi restauranten, sunket, og restauranten har fått hjelp av brannvesenet til å pumpe ut flomvannet. De må imidlertid holde stengt søndag.

BØTTA NED: Både kjøkkenet og et selskapsrom ble fylt men vann etter nattas uvær. Foto: Privat
BØTTA NED: Både kjøkkenet og et selskapsrom ble fylt men vann etter nattas uvær. Foto: Privat Vis mer

- Vi måtte bare ringe alle gjestene å beklage. Vi hadde egentlig fullt hus i dag, forteller Laycock.

Hun tror at skadene er begrenset, og håper å kunne gjenåpne allerede mandag.

- Men vi må se litt mer på det i morgen når alt har tørket.

Blant annet må en elektriker gå gjennom restauranten. Det kunne ikke gjøres søndag, da alt var vått.

Laycock har drevet restauranten, som ligger ved elva Lomma, i ei årrekke. Ikke sida hun tok over restauranten rundt år 2000, har hun opplevd liknende vannmengder.

Skademeldingene strømmer inn

Det voldsomme regnværet natt til søndag har skapt problemer på både små og store ferdselsårene, og problemene har vedvart utover søndagen flere steder.

I Osloområdet ble brannvesenet nedringt av folk som blant annet har fått vann i kjelleren, og forsikringsselskapene melder søndag ettermiddag om hundrevis av skademeldinger.

Forsikringsselskapene venter at skadetallet kommer til å stige kraftig.

- Fortvilte boligeiere og forretningsdrivende prøver å redde verdier fra vannskader. Det er først og fremst i Oslo-området skadene kommer inn, men også andre steder på Østlandet er rammet av overflatevann inn i kjellere og førsteetasjer i boliger og forretningsbygg, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If.

Oransje farevarsel

Søndag ettermiddag er også flere kommuner i Hallingdal rammet hardt av de store vannmassene. Her er det både satt krisestab og iverksatt flere evakueringer.

Søndag har Meteorologisk institutt sendt ut farevarsel for flom på oransje nivå for Viken og Innlandet, og det er ventet at blant annet Drammenselva kan få oransje nivå i løpet av dagen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer