Skrekkscenario:

- Potensielt katastrofalt

Sjeføkonom i NHO, Øystein Dørum, har regnet ut hvordan FHIs omikron-scenario kunne påvirket samfunnet. Det kunne endt i et enormt verditap, viser det hypotetiske regnestykket.

KRISESCENARIO: Dersom tiltak ikke hadde blitt innført kunne 1,2 millioner nordmenn om noen uker vært i isolasjon samtidig, ifølge beregninger fra sjeføkonom i NHO. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
KRISESCENARIO: Dersom tiltak ikke hadde blitt innført kunne 1,2 millioner nordmenn om noen uker vært i isolasjon samtidig, ifølge beregninger fra sjeføkonom i NHO. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer
Publisert

Mandag publiserte Folkehelseinstituttet en ny risikovurdering.

Dystre tall som 90 000 til 300 000 daglige coronatilfeller og mellom 50 og 200 innleggelser hver dag, er skrekkscenarioet FHI har tegnet seg dersom omikronvarianten får spre seg fritt.

- Hvis så mange smittes vil ikke bare helsevesenet kunne kollapse, men hele samfunnsmaskineriet ville gått fullstendig i stå, sier direktør for samfunnsøkonomi i NHO, Øystein Dørum, til Dagbladet.

Hans «bak-på-konvolutten-regnestykker» viser de enorme økonomiske tapene privat sektor i Norge ville kunne sett dersom smitten får løpe løpsk og FHIs skrekkscenario hadde blitt en realitet.

Hele Norge smittet på en måned

- Vi er veldig bekymret for denne utviklingen. Det kan bli en stor belastning ikke bare for sykehusene og kommunehelsetjenestene, men for samfunnet for øvrig, sa Camilla Stoltenberg, direktør i Folkehelseinstituttet, til Dagbladet etter at risikovurderingen ble offentliggjort.

Samme dag som risikovurderingen ble offentliggjort innførte regjeringen en rekke inngripende tiltak.

Tiltakene, blant annet nasjonal skjenkestopp, går igjen hardt ut over serveringsbransjen og kulturlivet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer