Skrekkscenario:

- Potensielt katastrofalt

Sjeføkonom i NHO, Øystein Dørum, har regnet ut hvordan FHIs omikron-scenario kunne påvirket samfunnet. Det kunne endt i et enormt verditap, viser det hypotetiske regnestykket.

KRISESCENARIO: Dersom tiltak ikke hadde blitt innført kunne 1,2 millioner nordmenn om noen uker vært i isolasjon samtidig, ifølge beregninger fra sjeføkonom i NHO. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
KRISESCENARIO: Dersom tiltak ikke hadde blitt innført kunne 1,2 millioner nordmenn om noen uker vært i isolasjon samtidig, ifølge beregninger fra sjeføkonom i NHO. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer
Publisert

Mandag publiserte Folkehelseinstituttet en ny risikovurdering.

Dystre tall som 90 000 til 300 000 daglige coronatilfeller og mellom 50 og 200 innleggelser hver dag, er skrekkscenarioet FHI har tegnet seg dersom omikronvarianten får spre seg fritt.

- Hvis så mange smittes vil ikke bare helsevesenet kunne kollapse, men hele samfunnsmaskineriet ville gått fullstendig i stå, sier direktør for samfunnsøkonomi i NHO, Øystein Dørum, til Dagbladet.

Hans «bak-på-konvolutten-regnestykker» viser de enorme økonomiske tapene privat sektor i Norge ville kunne sett dersom smitten får løpe løpsk og FHIs skrekkscenario hadde blitt en realitet.

SJEFSØKONOM: Øystein Dørum er direktør for samfunnsøkonomi i NHO. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
SJEFSØKONOM: Øystein Dørum er direktør for samfunnsøkonomi i NHO. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

Hele Norge smittet på en måned

- Vi er veldig bekymret for denne utviklingen. Det kan bli en stor belastning ikke bare for sykehusene og kommunehelsetjenestene, men for samfunnet for øvrig, sa Camilla Stoltenberg, direktør i Folkehelseinstituttet, til Dagbladet etter at risikovurderingen ble offentliggjort.

Samme dag som risikovurderingen ble offentliggjort innførte regjeringen en rekke inngripende tiltak.

Tiltakene, blant annet nasjonal skjenkestopp, går igjen hardt ut over serveringsbransjen og kulturlivet.

Flere bransjer fortviler over nye tiltak. Mange bedrifter har allerede slitt etter halvannet år med pandemi, og hadde klart å stable seg på beina igjen, før det nå blir nye strenge restriksjoner.

Øystein Dørums regnestykker viser derimot at dersom opp mot 300 000 blir smittet daglig, vil det også påvirke økonomien, og samfunnet for øvrig, betraktelig.

- FHIs tall illustrerer godt hvorfor smitten måtte bremses kraftig nå. Hvis 200 000 nye blir smittet hver dag, vil hele Norges befolkning være smittet i løpet av en måned, sier Dørum.

SMITTE: Camilla Stoltenberg, direktør FHI, uttrykker bekymringer for utviklingen av smitte av omikron-varianten. Video: Anabelle Bruun / Reporter Vilde Sofie Einan Vis mer

Stor verditap

Stoltenberg gjorde det mandag tydelig at det er avgjørende å bremse smitten, ikke bare for helsetjenesten, men også for resten av samfunnet.

- Hvis 200 000 smittes daglig og hver av disse skal være i isolasjon i seks døgn, så vil til enhver tid 1,2 millioner være i isolasjon, regner Dørum ut.

Han understreker at eventuelle regnestykker med utgangspunkt i FHIs risikovurdering er en rent hypotetisk øvelse og at tallene er ekstremt usikre og bare ment som en illustrasjon.

Dersom de smittede er jevnt fordelt i befolkningen, vil hver tredje av dem, i dette tilfellet 400 000, arbeide i privat sektor, ifølge sjeføkonomen.

- Dersom smitte for de fleste ikke gir opphav til alvorlig sykdom vil anslagsvis 40 prosent av disse kunne fortsette å jobbe, fra hjemmekontor. Gitt karantenebestemmelsene vil da anslagsvis 240 000 personer i privat sektor ikke kunne møte på jobb, i tillegg til offentlig ansatte.

Videre forklarer Dørum at det vil utgjøre 13 prosent av de ansatte i privat sektor.

- Dersom aktiviteten faller like mye, vil verdiskapingen i privat sektor falle med 23 milliarder kroner på én måned, regner han ut.

Selv det mener Dørum vil undervurdere det faktiske utslaget da mangel på arbeidskraft, for eksempel til både person- og varetransport, vil medføre at andre virksomheter også stopper opp.

Han understreker igjen at denne type regneøvelser primært tjener til å vise at FHIs krisescenario viser en utvikling som er potensielt katastrofal - også for økonomien og næringslivet.

Melder om sykdom

Regnestykket til Dørum tar utgangspunkt i at de smittede ikke blir for syke til å jobbe, men at de må holde seg hjemme på grunn av isolasjonsbestemmelsene.

Stoltenberg sier derimot at mange av de omikron-smittede på julebordet på Aker Brygge har meldt at de ble såpass syke at de måtte ha holdt seg hjemme.

Hun forteller at en bølge med sykemeldinger og folk som er for syke til å jobbe, kan bli en enorm belastning på andre tjenester i samfunnet.

- Problemet nå er at det er mange som kan komme til å bli smittet samtidig.

- IKKE ENIG: Statsminister Jonas Gahr Støre svarer på kritikken rundt omikron-håndteringen. Reporter: Kjetil Kjær Andersland. Video: Christina Korneliussen. Vis mer

- Et foreløpig scenario

Line Vold, avdelingsdirektør i FHI, har fått presentert noen av de hypotetiske regnestykkene til Dørum.

Hun understreker at skrekktallene fra risikovurderingen var et foreløpig scenario for å illustrere sprengingspotensialet til omikron.

- Hvis man bare regnet på tallene og ikke tok med effekt av tiltak og effekt av vaksine, så ville man få tall som peker på mellom 90 000 og 300 000 tilfeller per dag, sier Vold til Dagbladet.

Administrerende helsedirektør i Helsedirektoratet, Espen Rostrup Nakstad, forklarer at FHIs scenarioer viser hvilket spredningspotensial omikronvarianten har dersom man ikke innfører smittebegrensende tiltak.

- Derfor er ikke dette sannsynlige prognoser, men de underbygger at kraftige tiltak er nødvendige nå.

Uavhengig av alvorlighetsgraden av sykdomsforløpet ved omikron-smitte, forklarer Nakstad at den raske spredningen er alvorlig.

- Dersom det viser seg at omikron bare gir halvparten så mange alvorlige sykdomstilfeller som deltavarianten, vil vi med en doblingshastighet av smitten på sju dager faktisk få en like stor belastning på helsetjenesten som ved tilsvarende nivåer av deltasmitte – bare ei uke seinere, sier han til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer